SFATURI PENTRU SĂNĂTATE/ Cum poţi evita excesele alimentare de sărbători

SFATURI PENTRU SĂNĂTATE/ Cum poţi evita excesele alimentare de sărbători
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca după fiecare sărbătoare mai importantă, medicii de la urgenţe se aşteaptă ca şi după Paştele de anul acesta, spitalele să fie luată cu asalt de sute de gălăţeni care au mâncat şi au băut peste măsură. Pentru a nu rămâne cu o amintire neplăcută după această săptămână şi pentru a nu risca să înlocuiţi confortul de acasă cu un hol de spital, este recomandat să ţineţi cont de câteva sfaturi. 

Pentru a evita supraalimentaţia, este bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conţină legume şi zarzavat. Pauzele dintre mese trebuie să fie de cel puţin trei ore. Persoanele care au ţinut post ar trebui să revină treptat la alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre. Produsele din carne de miel trebuie mâncate cu prudenţă, începând cu ciorbă şi drob, în cantităţi mici. Pentru că este greu digerabilă, carnea de miel trebuie lăsată o perioadă mai lungă la cuptor.

„O alternativă la carnea de miel este cea de ied, viţel, peşte sau curcan, aceasta din urmă fiind chiar dietetică. După o masă consistentă, este bine să fie mâncată doar o felie, cel mult două de cozonac, acest desert putând fi mâncat în cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai. De asemenea, nu trebuie mâncat mai mult de un ou sau două la o singură masă”, se arată într-un comunicat trimis de DSP Galaţi.

Bolnavii sunt sfătuiţi să respecte regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac ar trebui să mănânce nesărat – dacă are o astfel de indicaţie – şi să combine carnea şi peştele cu legume şi zarzavaturi cu lămâie. Cei cu afecţiuni renale trebuie să mănânce cu prudenţă ouă şi carne, iar diabeticii să evite zahărul. Indiferent de starea de sănătate şi în cazul băuturilor alcoolice trebuie prudenţă.

Persoanele care, după masă, au stări de vomă, greaţă, stări febrile sau frisoane sunt sfătuite să ia un medicament care să le ajute digestia. Dacă starea de rău nu se ameliorează este necesară prezentarea urgentă la spital.

Citit 1366 ori Ultima modificare Joi, 17 Aprilie 2014 09:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.