O problemă de cuplu/ Ce trebuie să ştii despre infertilitate

O problemă de cuplu/ Ce trebuie să ştii despre infertilitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi, aparent, toată lumea din jurul tău face foarte uşor copii, în realitate nu este deloc aşa. Statisticile spun că aproximativ 12 la sută dintre cupluri se confruntă cu infertilitatea la un moment dat în existenţa lor.

Care sunt cauzele

O treime din cazurile de infertilitate sunt cauzate de problemele bărbaţilor. Cealaltă treime are la baza problemele femeilor, iar cealaltă treime este cauzată de diverse incompatibilităţi între parteneri.

Problemele de infertilitate masculină sunt legate de calitatea spermei (puţini spermatozoizi sau morfologie necorespunzătoare), boală sau incapacitate fizică. Calitatea inferioară a spermei este cauzată de un consum exagerat de alcool, droguri sau tutun, dar poate fi influenţată şi de factori precum vârsta, medicamentele sau tratamentele împotriva cancerului.

La femei, infertilitatea poate fi cauzată de vârstă, blocarea trompelor uterine, lipsa ovulaţiei, fumat, consum de droguri şi alcool, obezitate, dieta necorespunzătoare sau infecţii cauzate de boli cu transmitere sexuală.

Infertilitatea este în creştere

Specialiştii spun că numărul cuplurilor infertile nu este cu mult mai mare decât în trecut, numai că acum oamenii nu se mai sfiesc să vorbească despre asta. Dacă în trecut infertilitatea nu era privită cu ochi buni de către societate, acum vremurile s-au schimbat, iar persoanele infertile nu se mai ascund, ci caută soluţii. De asemenea, prin avansarea tehnologiei medicale, oamenii au mai mult acces la tratamentele de fertilizare. În trecut, doar persoanele foarte bogate puteau beneficia de astfel de tratamente, astfel încât persoanele obişnuite nici nu îndrăzneau să vorbească despre asta.

A crescut vârsta la care oamenii devin părinţi

Una dintre cauzele infertilităţii cuplurilor este creşterea vârstei la care oamenii se hotărăsc să devină părinţi. În trecut, femeile năşteau în jurul vârstei de 20-25 de ani, iar acum s-a ajuns la peste 35 de ani şi chiar 40.

Cu timpul, femeile îşi pierd în mod natural fertilitatea, aşa încât mai multe cupluri se confruntă cu această problemă. Şi, ca atare, se vorbeşte mai mult despre acest fenomen.

Implicaţiile psihologice

Imposibilitatea de a avea copii este percepută de cuplu ca o ameninţare a stabilităţii lui, dar şi a fiecăruia dintre parteneri în parte, ducând la apariţia unei aşa-numite crize de infertilitate. Atunci când cauza infertilităţii este cunoscută, persoana afectată este supusă practic unei duble traume psihologice, conferite pe de o parte de cauza infertilităţii, şi, pe de altă parte, de infertilitatea însăşi. Practicarea de relaţii sexuale „la comandă”, dictate de perioada fertilă, poate duce la apariţia unor dizarmonii ale vieţii sexuale, manifestate prin frigiditate sau tulburări de dinamică sexuală.

(sursa: conceiveeasy.com)

Citit 1338 ori Ultima modificare Vineri, 02 Mai 2014 09:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.