Brambureala tezelor cu subiect unic

Brambureala tezelor cu subiect unic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După ce au ţinut o ţară întreagă  în faţa televizoarelor, sindicaliştii au suspendat greva * Elevii vin la şcoală * Teza la română se amână pentru joi, 7 mai *

Elevi, părinţi, profesori, inspectori au stat ieri toată după-amiaza priponiţi în faţa televizoarelor pentru a afla dacă va fi grevă în învăţământ sau se va susţine teza cu subiect unic. La ora 14.00, inspectorii şcolari  şi directorii ieşeau din şedinţa operativă sfătuiţi să urmărească ştirile până când se va lua o decizie.

„Nu ştim ce va fi mâine. Noi suntem pregătiţi să susţinem teza. Aşteptăm declaraţiile Ecaterinei Andronescu. Marţi dimineaţă vom stabili dacă vom trimite directorii ca preşedinţi de comisie la şcolile din judeţ sau nu. Cel mai probabil nu se vor susţine tezele”, declara în jurul orei amintite inspectoarea general-adjunctă Laura Marin.

De la Sindicatul Învăţământului Preuniversitar primeam asigurarea că, „indiferent de rezultatele negocierilor, va fi grevă generală.” La ora 15.00 liderii sindicali, ieşiţi în pauză din negocieri, susţineau sus şi tare că nu vor renunţa la grevă. Elevii îşi făcuseră planuri de vacanţă. Directorii întocmeau tot felul de variante, ca activitatea să se desfăşoare cum trebuie în şcoli, în cazul în care unii profesori vor participa la protest iar alţii nu.

Managerii şcolilor au stat şi ei toată după-amiaza cu ochii lipiţi de televizor, în speranţa că vor afla ceva: „E o brambureală totală. Situaţia a fost gestionată prost şi, după ce noi, profesorii, am fost transformaţi în masă de manevră, ni se impune să facem noi la fel cu elevii.  Ce fel de protest e acesta?”, se întreabă directorul Şcolii Nr. 24, Mihai Andrei.

Uite greva, nu e greva

În jurul orei 18.00, când nimeni nu se mai aştepta la o revenire asupra deciziei sindicaliştilor de a continua greva, mai ales că ministrul Finanţelor ieşise de la negocieri, surpriză de proporţii. Întreaga naţiune află de la televizor că greva s-a suspendat, dar că, totuşi, tezele cu subiect unic nu vor fi susţinute  în cursul zilei de astăzi.

Examenul a fost amânat pentru  joi, 7 mai.  Ca urmare, elevii sunt aşteptaţi astăzi la şcoală la programul normal.

Ceva mai mult decât nimic: alte promisiuni

Am reuşit cu greu să-l prindem la telefon pe liderul gălăţean al Federaţiei Educaţiei Naţionale – Constantin Ciosu, imediat după terminarea negocierilor.

Acesta a recunoscut că deocamdată nu se pune problema majorării salariilor, punct important pe lista de revendicări sindicale.  „Am obţinut  alte negocieri pe marginea legii salarizării unice . În plus, ni s-a promis că nu se vor diminua salariile şi nici nu se vor opera disponibilizări”, ne-a declarat Ciosu.

Joaca de-a boicotarea

Secretarul general al FEN a mai precizat că  în cursul zilei de mâine birourile executive ale celor patru federaţii sindicale din învăţământ se vor reuni pentru a discuta şi a semna un acord cu Guvernul şi cu ministerele participante la negocieri.

„În cazul în care membrii noştri se vor declara nemulţumiţi  de ceea ce am obţinut, vom putea intra în grevă generală chiar a doua zi, joi, cu boicotarea tezei la română”.

Ca urmare, toată tevatura încă nu s-a terminat. Elevii nu vor şti cu siguranţă nici azi dacă mâine vor susţine lucrarea la limba şi literatura română.

Dar vor afla, probabil, tot de la televizor, pentru că aşa au ajuns politicienii noştri să conducă ţara! Cu circ şi brambureală, în direct la ştirile tv. De treburi serioase nu se mai ocupă nimeni. 

Comunicat de la SIP: Grevă generală s-a suspendat

„În urma întâlnirilor de azi dintre liderii confederaţiilor din învăţământ şi reprezentanţii Guvernului României, printre care s-a numărat şi o ultimă întrunire cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a ajuns la o decizie prin care se amână atât desfăşurarea grevei în ziua de marţi, 5 mai, cât şi susţinerea tezei la limba şi limba şi literatura română în aceeaşi zi”.

„Cu toate acestea, dacă reprezentanţii Guvernului României nu vor găsi soluţii viabile pentru redresarea situaţiei învăţământului din ţara noastră, greva generală se va desfăşura în data de joi, 7 mai 2009, dată la care s-a reprogramat şi teza unică din 5 mai 2009. Dacă până miercuri nu se va ajunge la nicio înţelegere scrisă între Guvern şi federaţiile sindicale din Educaţie, care să fie şi respectată de puterea executivă, greva se poate desfăşura în ziua de joi, 7 mai 2009”.

„Acţiunea de grevă nu a fost amânată definitiv, ci a fost supendată până joi. Prin urmare putem să vă informăm că mâine (N:R: Astăzi) nu se vor desfăşura nici tezele unice programate iniţial, dar nu va avea loc vreo acţiune de grevă generală din partea sindicatului nostru. (Valeriu Diculescu, preşedinte SIP)

Explicaţie foto: Învăţământul, într-un cerc vicios: amânarea amânării tezelor cu subiect unic

Citit 1044 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.