Universităţile Danubius şi Dunărea de Jos, despre „Războiul celor două robe”

Universităţile Danubius şi Dunărea de Jos, despre „Războiul celor două robe”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Nu putem rămâne indiferenţi, ca membri ai comunităţii noastre academice, la aşa-zisul „Război al celor două robe!” şi aceasta, pentru că, după părerea noastră (şi a oricui vrea să judece lucrurile din această perspectivă), atât „Danubius”, cât şi „Dunărea de Jos” sunt două componente majore ale învăţământului românesc, indiferent de acuzele pe care, la un moment dat, şi le-ar pune „în spate” fiecare din ele.

Şi ne întrebăm: De ce? De ce, în felul său, chipurile discret, ca subiect al două articole, recent apărute în „Viaţa liberă”, domnul prof. univ. dr. Viorel Mînzu este convins că răul pleacă de la noi? De la „Danubius”, adică. Ce mare secret, dacă ar fi să aibă dreptate domnul Rector al „Dunării de Jos”, ar fi dezvăluit, inelegant, cum se sugerează, cineva de la „Danubius”.

E drept, se pune în discuţie, după câte spune „presa”, lipsa de cadre adecvate la Facultatea de Drept a Universităţii „Dunărea de Jos”. În fapt, s-ar fi „deconspirat” că facultatea în cauză nu îndeplineşte condiţiile de acreditare, impuse de A.R.A.C.I.S. Mai exact, că nu dispune de conferenţiari şi profesori în proporţia cerută de legislaţia în vigoare.

Dar, domnule Rector al „Dunării de Jos”, acesta e un adevăr pe care îl ştie toată lumea, de vreme ce chiar site-ul dumneavoastră relevă, cu meritorie obiectivitate acest fapt, de unde reies şi alte lucruri, la care „presa” nu s-a mai referit.

Suntem surprinşi, de asemenea, că domnul Rector afirmă, tranşant, că, astăzi, învăţământul „s-a mafiotizat”. Nu ştim să fie aşa. Asemenea lucruri, credeţi-ne, în comunitatea noastră academică nu se întâmplă.

Nu legăm această afirmaţie de cazul conferenţiarului care, nu ştim din ce raţiuni, ar fi ajuns să tranzacţioneze (dacă e adevărat) o lucrare de licenţă. Motivele pot genera o amplă discuţie, ajungându-se, probabil, la concluzia că şi aici, ca pretutindeni, „Căile Domnului sunt încurcate”.

În definitiv, profesorul nu este o entitate exclusivistă: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa!”. Profesorul e om, şi omul … greşeşte. Important este să mergem, şi în legătură cu el, la… rădăcinile acestui comportament, ajutându-l să se corecteze.

În acest spaţiu, cel al robelor danubiene, este loc pentru fiecare universitate. Să zicem, deci, un spaţiu al coexistenţei! Greşeala noastră, capitală, este că am îndrăznit. Că ne-am născut liberi. O instituţie liberă pe acest pământ dunărean. Şi asta oamenii par să nu poată ierta.

De aceea, am zis că, în aprecierea condiţiilor de acreditare a celor două instituţii, nu trebuie să existe două măsuri. Iar arbitrul, A.R.A.C.I.S., care în Consiliul său nu are jurişti, ar trebui totuşi să judece cu aceeaşi măsură pe fiecare. Şi, poate, că noi, cei de „aici” şi Dumneavoastră, cei de „dincolo”, degeaba ne etalăm orgoliile, dacă de ele este vorba. Nu s-ar fi întâmplat acest incident dacă A.R.A.C.I.S. ar fi judecat totdeauna drept, deplin, şi după standard.

Am fost acuzaţi că noi suntem, cumva, în spatele emisiunii „Şcoală, stradă şi spital”, subintitulată „Universitatea Tarabă”, difuzată duminică, 26 aprilie 2009, de postul de televiziune Realitatea TV! Iată, vă trimitem răspunsul trustului Realitatea Media, care afirmă negru pe alb: „postul de televiziune Realitatea TV nu a primit nici o sesizare trimisă de un reprezentant al Universităţii Danubius din Galaţi, cu privire la fraude comise la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi” (Semnează: Producător Departament Investigaţii, Cristina Cileacu).

Aşadar, scânteia a pornit din altă parte. Nu credeţi că prezenţa la emisiune a unui reprezentant al Coaliţiei Universităţilor Curate clarifică acest dubiu? Noi credem că da”.

Semnează: Departamentul de Relaţii publice al Universităţii „Danubius” din Galaţi

*    *    *

Universitatea „Dunărea de Jos”: „Nu există nici un conflict cu Danubius”

Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, prof. dr. Viorel Mînzu, consideră că nu există niciun fel de conflict între instituţia pe care o conduce şi Universitatea „Danubius” din Galaţi.

„Noi am aflat că la Ministerul Educaţiei şi la ARACIS  s-au făcut nişte sesizări legate de acreditarea specializării «Drept» de la noi, iar eu nu am spus niciodată că ar fi vorba despre „Danubius”. Într-o discuţie pe care am avut-o recent cu rectorul «Danubius», prof. dr. Benone Puşcă, acesta m-a asigurat că sesizările nu au plecat de la ei. Iar eu nu am niciun motiv să nu îl cred pe domnul rector Benone Puşcă, pentru care am tot respectul. Aşa că, din punctul nostru de vedere, nu avem nici un fel de conflict cu «Danubius»”, a conchis rectorul Viorel Mînzu.

Citit 2424 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.