Activităţi în familie/ Copiii îşi dezvoltă anumite calităţi prin joc

Activităţi în familie/ Copiii îşi dezvoltă anumite calităţi prin joc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fiecare părinte încearcă să-şi înveţe copilul anumite deprinderi care să îi folosească pe viitor. De cele mai multe ori însă, modul în care îi sunt oferite informaţiile sau învăţăturile micuţului contează foarte mult în asimilarea acestora. Conform informaţiilor oferite de psihologul Carmen Rusu, prin diferite jocuri, cei mici au parte de activitate cerebrală, aspect extrem de important, care contribuie la formarea pe viitor a unor copii isteţi.

Perseverenţa, prin construirea unui trenuleţ

Un lucru important pe care trebuie să-l cunoască un copil este perseverenţa, pe care-l poate dobândi, bineînţeles, prin joc – construirea unui trenuleţ, spre exemplu. Faceţi rost de mai multe hârtii din carton, creioane colorate, hârtie creponată, etichete şi lipici, articole necesare pentru a construi împreună cu micuţul dumneavoastră un trenuleţ de la cap la coadă. Cu ajutorul instrumentelor, puteţi face vagoane din cutiile de carton care, mai apoi, să fie colorate, să aibă geamuri decupate şi toate cele necesare unui astfel de vehicul. Toată această odisee a naşterii unui trenuleţ îl ajută pe copil să înveţe ce este perseverenţa. De asemenea, este şi un joc de echipă, ceea ce îl face să îl respecte pe cel cu care lucrează, să colaboreze şi să coopereze cu acesta.

Copiii trebuie să cunoască şi empatia, ţintă la care se ajunge tot prin joculeţe interesante. Puteţi lua câteva bucăţi de carton pe care să desenaţi, împreună cu cel mic, diverse tipuri de expresii faciale – feţe zâmbitoare, triste, bolnave, speriate. Toate acestea merg într-un bol, se amestecă şi se extrage, pe rând, câte o planşă, iar copilul trebuie să recunoască expresia. Aici, părintele trebuie să ducă jocul mai departe adresându-i copilului întrebări – ce crede că i s-a întâmplat personajului, cum trebuie ajutat, ce crede că ar trebui făcut. Astfel cel mic înseamnă ce este empatia – până când ei nu vor şti ce înseamnă să ai sentimentele rănite, nu vor înţelege de ce e important să-şi trateze aproapele cu respect.

Cooperarea, prin jocul "cald sau rece"

Puteţi să vă învăţaţi copilul şi ce este cooperarea, un lucru extrem de important atunci când este parte a unui colectiv. Jocul se realizează cu ajutorul mai multor copii – unul trebuie să fie personajul care caută comorile, iar ceilalţi au sarcina de a ascunde un obiect în cameră sau în curte. Cel care trebuie să găsească obiectul ascuns este ajutat de prietenii săi prin cunoscutele indicii „rece” sau „cald”, în funcţie de cât de aproape sau cât de departe se află de ceea ce caută. Rolul căutătorului se face pe rând, iar jocul îi învaţă ce e cooperarea, comunicarea cu ceilalţi pentru a se ajuta reciproc şi nu de a concura unul împotriva celuilalt.

Cu răbdarea se trece marea, asta dacă ştim cât e de importantă. Prin joc, a fi răbdător se poate învăţa în felul următor: observaţi şi analizaţi cu rândul un obiect din casă şi descrieţi-l în aşa fel încât celălalt să îşi dea seama despre ce este vorba. Acest joc îl va învăţa pe micuţ ce este răbdarea, calitate care lipseşte la cei mai mulţi copii.

Implicarea în activităţi casnice

Şi responsabilitatea este importantă, o calitate care poate fi însuşită într-un mod amuzant pentru copil. După ce spălaţi şosetele se usucă, aşezaţi-le în mijlocul camerei şi încurajaţi copilul să găsească perechile din întregul morman. Atunci când le găseşte, încet, încet, învaţă să le împacheteze corect. Astfel, cel mic învaţă să devină responsabil prin implicarea lui în activităţi casnice. Prin intermediul acestui joc, puştiul simte că ajutorul lui este important pentru casă, ceea ce contează mult.

Citeşte şi:

Bărbaţii se tem de căsătorie/ Aspecte care contribuie la frica de căsnicie

Citit 2125 ori Ultima modificare Joi, 12 Iunie 2014 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.