PROIECT/ Creşte vârsta de PENSIONARE pentru FEMEI

PROIECT/ Creşte vârsta de PENSIONARE pentru FEMEI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vârsta standard de pensionare ar putea creşte până la 65 de ani pentru femei, faţă de 63 de ani cât este în prezent, se arată într-un proiect de act normativ adoptat recent de senatori. Conform documentului, majorarea vârstei de pensionare la femei se va realiza gradual până în anul 2035 şi se va aplica femeilor născute după anul 1969. În ceea ce priveşte vârsta de pensionare la bărbaţi, aceasta va rămâne la fel ca şi acum, de 65 de ani, relatează avocatnet.ro. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ar putea fi modificată astfel încât vârsta de pensionare la femei să fie de 65 de ani, se arată într-un proiect de lege lansat în consultare publică de Ministerul Muncii în luna noiembrie a anului trecut şi aprobat de senatori încă din luna aprilie 2014. Proiectul îşi aşteaptă votul final în Camera Deputaţilor.

Cum motivează Ministerul Muncii creşterea vârstei de pensionare?

Potrivit expunerii de motive a proiectului de act normativ, egalizarea vârstelor de pensionare pentru femei şi bărbaţi se circumscrie Recomandărilor de ţară ale Comisiei Europene transmise României, în contextul unei societăţi cu o populaţie îmbătrânită, care afectează sustenabilitatea financiară a sistemului public de pensii, scrie realitatea.net. Mai precis, Comisia Europeană a constatat că, deşi poziţia bugetară s-a îmbunătăţit în România, nivelul redus de respectare a obligaţiilor fiscale constituie o provocare majoră, iar sustenabilitatea şi adecvarea sistemului de pensii prezintă riscuri medii pe termen lung. Potrivit recomandărilor Comisiei, ţara noastră trebuie să ia măsuri de îmbunătăţire a colectării impozitelor, să egalizeze vârsta standard de pensionare între femei şi bărbaţi şi să susţină reforma pensiilor promovând încadrarea în muncă a lucrătorilor în vârstă.

Citit 2296 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Iulie 2014 21:22

4 comentarii

 • postat de Baba Ispravita, fosta Ijdileanu, ijdeleanca din Ijdileni, actualmente legala cu Mitica Ispravitu, neaos din Bujoru, jud. Teleorman si, bineinteles, acum get-beget Galatean, amandoi membri fedesene-pesede din 1990
  Miercuri, 25 Iunie 2014 18:54
  92.85.152.***
  Baba Ispravita, fosta Ijdileanu, ijdeleanca din Ijdileni, actualmente legala cu Mitica Ispravitu, neaos din Bujoru, jud. Teleorman si, bineinteles, acum get-beget Galatean, amandoi membri fedesene-pesede din 1990, io pe mine si pe Mitica ne doare'n gogosica mea de problema din articol, am doishpe milioane si mitica paishpe, io la 56, bou de Mitica la 60 de ani din sidex pensia ca io eram sefa la cantina si domnu Ispravitu cu profesionala, gestionar si sa va spalati pe cap cu Bashescu, sa va scoata la 70 de ani ca din cauza lui se inchide tot, se darama tot, se surpa faleza etc dar noroc de domnu Ponta ca are grije de noi doi, de mine si de Mitica si v-o trage voua, sa munciti de sa va iasa ochii din cap care v-ati bulucit sa-l votati pe chior si in loc sa avem pana in decembrie pe domnu Adrian, presedinte, ne chinuim cu el la bulau si-l cainam, si-l plangem de zici ca are cancer iar Bashescu terorizeaza minoritarii, le confisca paraii si aurul si d'asta zic la balaoachesi, la Renato Sarghi sa le dea cai, poate pun de-o potera si participam si noi cu loganele, pensionarii, io cu Mitica nu stiu daca putem onora c-avem bilete sa ne tratam de cele boli care am muncit grupa 1 io cu Mitica, ne hodinim reomatismu la o bere, doua in Govora-Calimanesti de la casa de pensii !
  6
  4
  Raportează
 • postat de cotizant CAS
  Miercuri, 25 Iunie 2014 16:16
  109.166.131.***
  Ca sa nu ne mai macinam nervii cu varsta de pensionare care, din cate constatam, este intr-o continua crestere, eu propun sa fie "eliminata"...." fiecare sa munceasca pana moare"...." la propriu" si asa numai platim nici cotizatie...traim un pic mai bine ... ca doar suntem romani, ce naiba! Vai de noi!!!!!!!!
  1
  11
  Raportează
 • postat de Avantaj bugetar, cel ce muncește rămâne cu bolile cumulate. Mai prinzi 65 de ani?
  Miercuri, 25 Iunie 2014 15:37
  109.99.193.***
  Păi să crească, să crească, bun pentru bugetari ce nu-l mai scoți de pe scaun, dar cu cei ce sunt în câmpul muncii niciodată nu o să ajungă la 65 de ani în activitate la vreo firmă, șomaj șase luni și apoi cu Dumnezeu cu mila, acasă mori cu bolile cumulate pe acest câmp al muncii mioritice.
  0
  14
  Raportează
 • postat de edy
  Miercuri, 25 Iunie 2014 15:28
  5.13.201.***
  Sunt tare curios cate persoane(vor REZISTA) vor apuca pensia pana la aceasta varsta, cand majoritatea nu apuca nici 60 de ani (din cauza volumului mare de munca pe bani putini, doar pt. asi plati facturile) ! Doar persoanele care nu au ridicat in viata lor un pai de jos rezista (bugetarii) nu cele care depun efort.
  3
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.