GĂLĂŢENII cu BOLI rare au la dispoziţie 17 noi MEDICAMENTE COMPENSATE

GĂLĂŢENII cu BOLI rare au la dispoziţie 17 noi MEDICAMENTE COMPENSATE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi bolile neurologice degenerative pot beneficia de tratament cu noile molecule incluse de la 1 iulie în lista de medicamente compensate şi gratuite. Mai exact, documentul publicat în Monitorul Oficial nr. 489 aprobă prescrierea de către medici a 17 noi molecule pentru care până acum nu exista echivalent terapeutic.

Este vorba despre denumirile comune internaţionale Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum şi Plerixafor. Nouă dintre aceste molecule sunt destinate pentru tratamentul unor forme rare de cancer, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Ţara noastră a deţinut până de curând un trist record dat de faptul că autorităţile nu mai actualizaseră lista cu medicamente compensate şi gratuite de peste şapte ani. În tot acest timp, deşi mulţi dintre ei plătitori de asigurări de sănătate, românii nu au avut acces la tratamente de ultimă generaţie, caz unic în Europa.

CITEŞTE ŞI: Pacienţii cu boli rare aşteaptă cu sufletul la gură noua listă cu medicamente compensate

Citit 1161 ori Ultima modificare Joi, 03 Iulie 2014 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.