Proiect pentru ADULŢII dezavantajaţi, organizat de Facultatea de Nave din Galaţi

Proiect pentru ADULŢII dezavantajaţi, organizat de Facultatea de Nave din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Facultatea de Arhitectură Navală din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi derulează, în perioada 2013-2015, Proiectul european LLP Grundtvig  ˝Water Activities and Vitality in Environmental Spaces˝,acronim  WAVES, în parteneriat cu patru organizaţii din Anglia, Portugalia, Italia, şi Turcia, proiect finanţat de Comisia Europeană prin ANPCDEFP, în cadrul programului Lifelong Learning al Comisiei Europene- subprogramul GRUNDTVIG. Toţi partenerii sunt organizaţii ce desfăşoară formarea adulţilor în contextul lor şi cooperează la nivel European pentru a-şi îmbunătăţi practicile de educare a adulţilor pe tot parcursul vieţii.

Proiectul WAVES se bazează pe studii de caz din UK-Cornwall, care s-au bazat pe utilizarea sportului nautic-surf ca o metodă de educare, formare continuă, pentru încrederea în forţele proprii în adulţi şi tineri. Ideea a fost acceptată ca un punct de plecare pentru diferite părţi ale Europei.

Activităţile derulate în cadrul proiectului WAVES vor fi instrumente, menite să împărtăşească şi să înveţe bune practici, în care activităţile sportive desfăşurate în afara spaţiilor formale sunt adoptate ca metode de educaţie pentru îmbunătăţirea vieţii sociale şi abilităţile proprii pentru adulţii dezavantajaţi.

Principalele activităţi derulate în cadrul proiectului conform planului de activităţi din proiect se împart în trei mari categorii:

(A) programe de instruire în aer liber: min. 6 săptămâni (60 ore) pe an, România: ciclism

(B) ateliere de competenţe sociale: 2 săptămâni (12 ore) pe an, pregătire în sală metodologică/psihologică şi ateliere de reflecţie/evaluare.

(C) evenimente publice cu participarea instituţiilor publice la ecologizare, pictură, plantare şi festivalul de produse organice.

Participanţii din cadrul grupului persoanelor dezavantajate au fost selectate de la Liceul Tehnologic “Simion Mehedinţi” (adulţi cu nevoi speciale), Şcoala „Elena Cuza” şi Liceul „Anghel Saligny” (adulţi dezavantajaţi etnic şi social).

Pentru derularea activităţilor din România au fost implicate zece cadre didactice universitare din cadrul Facultăţii de Arhitectură Navală şi un grup de studenţi care alcătuiesc grupul de formatori în lucrul cu persoane cu nevoi speciale. Membri din cadrul grupului de formatori se deplasează la ceilalţi parteneri pentru a prezenta rezultatele, obţinute statistic, în urma activităţilor desfăşurate în România şi pentru a lua contact cu grupul persoanelor dezavantajate din fiecare ţară parteneră, în scopul de a împărtăşi bunele practici ale politicilor de instruire/sistemelor de educaţie ale adulţilor şi pentru transferul de metode inovative.

Concluziile vor fi trase, în prezenţa partenerilor implicaţi, în martie 2015 în România în cadrul conferinţei WAVES care va avea loc cu participarea experţilor, academicienilor şi politicienilor din ţările partenere.

A doua întâlnire de proiect în localitatea Truro-Anglia

În perioada 07-11 iulie 2014 s-a derulat a doua reuniune de proiect "Water Activities and Vitality in Environmental Spaces" în localitatea Truro, Anglia, la organizaţia The Wave Project CIC din ţara gazdă. La întâlnire au participat reprezentanţii celor 5 organizaţii partenere: The Wave Project CIC (Anglia), Muratpasa Ilce Milli Egitim Mudurlugu (Turcia), Arcifelix (Italia), Associação de Professores de Sintra (Portugalia), Universitatea „Dunarea de Jos”-Facultatea de Arhitectură Navală (România).

Pe parcursul celor cinci zile de proiect partcipanţii şi-au îmbogăţit cunoştinţele despre  cultura  poporului englez,  au aflat o mulţime de lucruri despre istoria, obiceiurile şi traditiitle lor şi, de asemenea, participantii şi-au exersat şi îmbunătăţit comunicarea în limba engleză precum şi comunicarea interculturală.

În prima zi (08.07.2014), în program, au fost cuprinse activităţi culturale şi de cunoaştere a oraşului Truro.

În a doua zi (09.07 2014) a avut loc deschiderea oficială a întâlnirii de proiect în cadrul conferinţei, unde  s-au prezentat activităţile derulate de la ultima întâlnire de proiect, care a avut loc în luna decembrie 2013 în Italia, şi până în prezent, prezentarea activităţilor desfăşurate de o serie de organizaţii din Anglia implicate în problema integrării grupurilor vulnerabile în societate, precum şi cunoaşterea grupului de persoane dezavantajate din Anglia, implicate în activităţile din proiect.

Din partea României a fost prezentat un material cu imagini cuprinzând activităţile locale derulate, susţinute cu explicaţii orale de către un student al Facultăţii de Arhitectură Navală, voluntar în lucrul cu persoane vulnerabile. Prezentarea a fost apreciată de toată audienţa prin aplauze susţinute.

După conferinţă a avut loc întâlnirea de lucru pe echipele de proiect pentru stabilirea viitoarelor activităţi ale proiectului, sesiuni de lucru pentru evaluarea proiectului precum şi pregătirea următoarei mobilităţi din Portugalia, stabilită la sfârşitul lunii septembrie 2014, precum şi ceremonia de îmânare a certificatelor de participare.

În cea de a treia zi (10.07.2014), toţi participanţii ne-am deplasat în localitatea St Ives situată pe malul Oceanului Atlantic, la o distanţă de cca 100 km de oraşul Truro, unde grupurile partenerilor participanţi au efectuat surfing sub îndrumarea unui instructor,  activitate care a fost derulată în Anglia în cadrul proiectului cu grupul de persoane vulnerabile. După amiază a avut loc vizitarea localităţii St Ives.

Intâlnirea de proiect a oferit metode inedite privind înţelegerea autentică a grupurilor dezavantajate şi a persoanelor cu nevoi speciale, împărtăşind experienţa, învăţând unii de la alţii, imbogăţindu-ne cultura şi dezvoltându-ne competenţele lingvistice.

Pozele ataşate ilustrează activităţile desfăşurate în cadrul reuniunii din Anglia.

Citit 1660 ori Ultima modificare Miercuri, 06 August 2014 10:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.