SURPAREA care înghite GOSPODĂRII şi MORMINTE/ Indiferenţa autorităţilor naşte situaţii ŞOCANTE (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

SURPAREA care înghite GOSPODĂRII şi MORMINTE/ Indiferenţa autorităţilor naşte situaţii ŞOCANTE (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţilor locale le-a luat un an şi şapte luni pentru a decide resistematizarea rigolei din Cimitirul Ştefan cel Mare * Între timp, rigola surpată a trecut de la stadiul de râpă la cel de prăpastie şi a înghiţit bucăţi întregi din proprietăţile oamenilor de pe Valea Calicii


Ziarul "Viaţa liberă" din ianuarie 2013 sesiza că gălăţenii de pe strada Prelungirea Ştefan cel Mare - în fapt, Valea Calicii, o uliţă desfundată din spatele cimitirelor "Ştefan cel Mare" şi "Evreiesc" - stau cu frica-n sân că locuinţele lor ar putea-o lua oricând la vale, laolaltă cu morţii din ţintirim. Motivul? Mica rigolă ce cobora din cimitir spre un pârâu din vale s-a surpat, ajungând ditamai râpa, şi mâncând mormintele şi gospodăriile oamenilor. Abia după un an şi şapte luni, Consiliul Local a aprobat, la propunerea primarului Marius Stan, resistematizarea rigolei. Între timp, însă, lucrurile au devenit şi mai grave!

Râpă uriaşă în cimitir

Gardului Cimitirului "Ştefan cel Mare" stă în aer, pentru ca fundaţia i s-a surpat. Ţi se zbârleşte părul privind râpa uriaşă în care s-a transformat rigola şi mormintele de pe marginea ei. Cele mai multe din mormintele gata să se ducă la vale sunt ale unor morţi neidentificaţi. Chiar şi oficialităţile au constatat că „eroziunile masive rezultate în urma precipitaţiilor abundente au cauzat degradarea şi distrugerea în totalitate a canalului colector existent”.

Dincolo de cimitir, sunt viii de pe Valea Calicii, cărora râpa le-a mâncat proprietăţile: 20 la sută de la Nelu Şandragan şi 20 la sută de la Gheorghe Onu. Tot ei au ridicat şi un gard, de teamă să nu se întâmple vreo nenorocire. Acum, gardul e contorsionat şi abia se mai ţine.

Petiţii peste petiţii

Pe proprietatea lui Nelu Şandragan trebuie să intri şi să calci cu mare grijă, altfel rişti să te duci de-a berbeleacul în râpă. „Vai de mine, aici am vrut să construiesc casă pentru copii, că este terenul meu. Nu am putut să construiesc nimic! De şapte ani mă chinuiesc cu autorităţile! La început, rigola a fost bună, dar dacă ei nu au întreţinut-o? Am fost în audienţe de atâtea ori că m-am şi săturat! Ultima scrisoare am trimis-o acum două luni. Noi am închis zona ca să nu se întâmple vreo nenorocire. Râpa e foarte adâncă, are în jur de opt metri!”, ne-a spus Nelu Şandragan.

Vecinului său, Gheorghe Onu, aceeaşi râpă i-a înghiţit garajul. A reuşit să-şi salveze maşina, scoţând-o pe braţe. „Anul trecut, în ianuarie, când aţi fost aici, era o găurică pe lângă cum arată acum, o adevărată prăpastie! La orice ploaie, toată apa care se colectează pe Ştefan cel Mare se adună aici! Dacă plouă o jumătate de oră, aici e cascadă, se aruncă apa la doi metri distanţă şi erodează! Nu vă spun ce vuiet este! Aceasta este o anexă gospodărească făcută de bunicii bunicilor mei! Sunt moştenitor pe acest teren”, ne-a spus Gheorghe Onu.

Ce prevede proiectul

Cei doi vecini au primit cu rezerve vestea noastră că autorităţile au hotărât să resistematizeze rigola. Şi că lucrarea are drept scop, după cum se arată în proiectul de hotărâre votat de aleşii locali, "refacerea şi redimensionarea canalului colector, evitarea scurgerilor accidentale, o colectare eficientă a apelor meteorice şi împiedicarea eroziunii solului". Concret, se vor realiza un canal colector din beton armat, în trepte, pe tronsoane de pantă egale, şi va fi amenajată zona de debuşare a canalului pentru a evita deteriorarea acestuia în caz de eroziuni ale malului Cătuşa. Valoarea investiţiei se ridică la 1.348.699 de lei.

De ce sunt sceptici cei doi gălăţeni? „Totul depinde de vechimea proiectului. Gândiţi-vă că aici, în două luni de zile sau la două ploi, se schimbă tot! Iar dacă nu se mişcă repede să-l pună în execuţie, degeaba îl mai fac”, ne-au declarat cei doi riverani ai râpei care a fost cândva o biată rigolă.

Citeşte şi: Coşmarul gălăţenilor din Ştefan cel Mare: "Se prăvălesc morţii peste noi!"

GALERIE FOTO / Se surpă mormintele în cimitirul Eternitatea. Vezi aici care este cauza

 

Citit 3394 ori Ultima modificare Duminică, 07 Septembrie 2014 16:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.