GALERIE FOTO / Se surpă mormintele în cimitirul Eternitatea. Vezi aici care este cauza
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Se surpă mormintele în cimitirul Eternitatea. Vezi aici care este cauza
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Canalizarea, veche de 200 de ani, nu mai face faţă, se înfundă şi refulează, iar apa se infiltrează sub lucrările mormintelor din zonele adiacente


Cu doar două zile înainte de Paştele Blajinilor, moment în care foarte mulţi gălăţeni fac pomeni în cimitire, la mormintele celor dragi, am primit la redacţie o sesizare prin care eram informaţi că în Cimitirul "Eternitatea" se surpă mormintele din cauza canalelor colectoare. Am mers la faţa locului pentru a verifica informaţia şi, constatând că informaţia noastră era corectă, am discutat pe subiect cu administratorul cimitirului. Sesizarea omului este întemeiată, iar administraţia confirmă problemele legate de canalele colectoare. „Sistemul de canalizare este de aproximativ 200 de ani, de când datează cimitirul. Şi la reţeaua de apă sunt aceleaşi probleme legate de vechime. Ar trebui spart asfaltul şi înlocuite ţevile stricate. Asta dacă şi oamenii ar fi de bună credinţă. Gălăţenii care vin în cimitir spală noroiul de pe unelte la canal, acesta se scurge în conductele vechi, se pietrifică şi se formează dopuri. Acesta este motivul pentru care apa refulează din canalizare. Am avut o sesizare şi am decis închiderea unui canal din cimitir. Ne-au sărit oamenii în cap că nu mai au apă în zona respectivă. Am preferat însă această măsură pentru că omul avea dreptate, apa ajungea la morminte şi măcina lucrările de beton”, ne-a explicat Adrian Sîrghe, administratorul cimitirului Eternitatea. 

Am luat la pas aleile din cimitir pentru a vedea dacă mai sunt şi alte zone cu probleme. Anomalia semnalată de cititorul nostru este prezentă de fapt la mai multe puncte de furnizare a apei. Apa nu mai ajunge în canalizare, aceasta fiind înfundată, ci îşi croieşte drum liniştită spre lucrările de beton de la mormintele din apropiere. „Asta este situaţia. Probabil şi acest canal va fi închis în curând în aşteptarea celor abilitaţi să repare reţeaua de canalizare”, a adăugat Adrian Sîrghe. Adică Apă-Canal, la solicitarea Primăriei Galaţi.

Curăţenie cu gunoiul pe mormântul vecin

Din păcate însă, surparea mormintelor nu este singura problemă din Eternitatea. În momentul vizitei noastre, foarte mulţi gălăţeni făceau curăţenie la morminte. Gunoiul era depozitat însă la capătul aleii, pe drumul de acces, lângă coşurile de gunoi sau chiar pe canalizări. Asta în condiţiile în care, în unele cazuri, ghena de gunoi se afla la mai puţin de 100 de metri distanţă. Să nu mai vorbim de pet-uri, cutii de dulciuri, ziare sau de cutii de la lumânări. „Avem patru oameni şi un tractor mic cu care trebuie să facem curăţenie în toate cele trei cimitire. Într-o zi ca aceasta (n.r. vineri) strângem cam 100 de metri cubi de gunoi. Ar fi mult mai uşor dacă oamenii ar depozita aceste gunoaie în locurile special amenajate şi nu pe unde apucă. Uneori chiar pe mormintele altora”, a conchis administratorul cimitirului.

Citit 7450 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2013 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.