Coşmarul gălăţenilor din Ştefan cel Mare: "Se prăvălesc morţii peste noi!"
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Coşmarul gălăţenilor din Ştefan cel Mare: "Se prăvălesc morţii peste noi!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şi-au ridicat bordeie într-o margine de Galaţi cu gândul să-şi trăiască bătrâneţea în linişte, dar numai de linişte nu au parte. De patru ani, gălăţenii de pe strada Prelungirea Ştefan cel Mare - în fapt, o uliţă desfundată din spatele cimitirelor nord-vestice Ştefan cel Mare şi Evreiesc - stau cu frica-n sân că locuinţele lor ar putea-o lua oricând la vale, laolaltă cu morţii din ţinţirim. Ceea ce altădată era o mică rigolă ce cobora din cimitirul Ştefan cel Mare spre un pârâu din vale a ajuns acum ditamai râpa, care viilor le mănâncă gospodăriile şi morţilor sicriele.

Oase şi garaje, toate cad în râpă

"A fost o rigolă în cimitirul Ştefan cel Mare, care s-a surpat prin 2008 şi, de atunci, se tot adânceşte. Gardului cimitirului stă în aer pentru că fundaţia i s-a surpat. Se surpă şi cimitirul, se văd sicriele şi oasele, rudele vin şi-şi mută morţii. Nouă ne înghite curţile şi grădinile, mie mi-a distrus pe jumătate garajul. Cel mai tare ne e teamă că s-ar putea surpa şi drumul, ceea ce i-ar putea izola pe vecinii care locuiesc mai încolo", ne-a spus Gheorghe Onu, unul dintre "riveranii" râpei.

Oamenii nici nu mai pot bea apă din fântâni deoarece apele care se scurg în viroagă şi care se infiltrează în pământ nu sunt tocmai pure. "Sus vin vidanjele şi dau drumul la hazna. Toată mizeria se adună aici şi intră în pânza freatică. Apa din fântâni e infestată şi nimeni nu o mai bea", spune şi Nelu Şandrăgan (foto 3), care are acolo o grădină şi o vie.

"Ne auzim după alegeri!"

Din 2008 încoace, bărbatul a bătut la uşa tuturor instituţiilor publice care l-ar fi putut ajuta. În zadar, însă. "Am făcut sesizări la Primărie, la Apă Canal, la ADP, la Garda de Mediu. Cei de la Apă Canal au spus că nu e problema lor, iar comisarii de mediu au făcut constatări, dar nu au luat măsuri. În rest, ni s-a spus că, dacă nu ne convine, să ne mutăm! Nimeni nu a făcut nimic", declară Nelu Şandrăgan.

A fost, totuşi, cineva care a făcut ceva. În campania electorală din toamna lui 2008, social-democratul Florin Pâslaru, ajuns ulterior deputat, le-a promis oamenilor din zonă că le rezolvă problema după alegeri. Nu a spus, însă, după care alegeri. "În 2008, Pâslaru a candidat la Cameră în colegiul nostru. A venit aici, i-am spus ce problemă avem şi ne-a răspuns că ne auzim după alegeri. Nu ne-am mai auzit", îşi aminteşte Gheorghe Onu.

Primăria şi Apă Canal dau din umeri

Disperaţi, oamenii din zonă se pregătesc să o ia de la capăt cu demersurile pe lângă autorităţile locale, dar se pare că nici de data aceasta nu vor reuşi să mişte munţii din loc. Asta pentru că funcţionarii municipalităţii nu s-au lămurit nici acum, după patru ani de la primele sesizări înregistrate, cine trebuie să se ocupe de râpa din Prelungirea Ştefan cel Mare. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, a spus doar că "dacă pe acolo curge apă, trebuie identificată sursa de apă şi abia după aceea pot fi luate măsuri". Deşi ceva mai fâşneţi, nici subordonaţii de la Apă Canal nu au putut clarifica problema. "Am trimis o echipă acolo. Sunt, într-adevăr, nişte rigole rupte, dar trebuie să mă lămuresc despre ce e vorba", a afirmat directorul tehnic-producţie al societăţii, Niţă Podaru.

În aşteptarea unui răspuns din partea autorităţilor, locuitorii din zonă nu se pot abţine să nu pună încă o întrebare. "Sunt peste 50 de proprietăţi aici. Toţi oamenii ăştia plătesc taxe şi impozite. La ce bun?", se întreabă, retoric, Gheorghe Onu.

Citit 4591 ori Ultima modificare Vineri, 18 Ianuarie 2013 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.