Campania VL "Profesioniştii"/ Anna Burtea, doctor pentru "Inimă de Copil"

Campania VL "Profesioniştii"/ Anna Burtea, doctor pentru "Inimă de Copil"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* „O întreagă generaţie de copii trebuie salvată de la sărăcie şi ignoranţă” * „Ceea ce fac acum este tot medicină, una a sufletelor şi a vieţilor”


Copii ai străzii, copii HIV+, copii din centre de plasament, copii cu dizabilităţi, copii care supravieţuiesc în familii cu venituri mici, fără apă sau energie electrică… Mii de copii din judeţele Galaţi, Tulcea şi Brăila au primit, în ultimii 18 ani, şansa la viaţă, la educaţie, la integrare graţie Fundaţiei „Inimă de Copil”. Nimic nu ar fi fost posibil fără echipa celor peste 30 de inimoşi - educatori, psihologi, asistenţi sociali, kinetoterapeuţi, logopezi, personal administrativ - condusă de directorul executiv Anna Burtea. Dr. Anna Burtea a venit în Galaţi ca să ajute şi a renunţat la cariera medicală pentru a fi doctor de inimi.

A vrut să ajute

Annei Burtea i-a plăcut foarte mult matematica şi, până în clasa a X-a, nu-şi închipuia că va face altceva decât inginerie. În clasa a XI-a, însă, o problemă medicală a făcut ca timp de câteva luni să viziteze foarte des medicul de familie şi spitalul. Atunci a realizat că îşi dorea să-i poată ajuta pe cei din jur. Iar cel mai simplu era să devină medic.

CITEŞTE ŞI: Copiii săraci au nevoie de ghiozdane! Gălăţenii au inimă mare

I-a plăcut mult facultatea de medicină şi în special stagiile clinice. Pe atunci nu avea nicio idee ce înseamnă servicii sociale şi nu avusese de-a face cu copii în dificultate. Era un copil crescut în condiţii foarte bune, cu o familie grijulie şi iubitoare. După un stagiu de practică, a ajuns să facă voluntariat într-o secţie de spital cu copii abandonaţi. A marcat-o profund. A realizat că îi poate ajuta pe copii prin cunoştinţele ei medicale, dar şi prin timpul pe care îl petrecea împreună cu ei.

Pentru că avea o prietenă în Galaţi, care începuse să ajute copii care trăiau pe stradă, Anna i s-a alăturat, după absolvirea facultăţii. Aşa a început „Inimă de Copil” şi „aventura” în servicii sociale. Chiar dacă, pe atunci, în România, nu exista legislaţie pentru protecţia copilului...

Prima victorie

Curând, după ce a început să lucreze într-un spital gălăţean, a aflat că într-un alt spital locuia un grup de copii HIV+ abandonaţi. Împreună cu câteva persoane apropiate şi câţiva oameni obişnuiţi, dar cu suflet mare, fondatori ai „Inimii de Copil”, a început să-i viziteze şi să-i ajute. De la donaţii de îmbrăcăminte, încălţăminte, alimente şi medicamente au ajuns la plimbări în parc, jocuri, tabere şi program educativ. Dar spitalul nu era un loc bun pentru creşterea unui copil.

 

 

„În 1998 am început să găsim primele familii de plasament, în care aceşti copii erau acceptaţi, am înfiinţat două case şi am reuşit să contribuim la închiderea acelei secţii cu copii abandonaţi, ea transformându-se într-o secţie de îngrijire de zi. Ne bucurăm să ştim că o parte dintre acei copii au fost salvaţi graţie intervenţiei noastre şi, ulterior, îngrijirii şi terapiei de care au beneficiat”, spune Anna Burtea.

Amintiri pentru toată viaţa

În 18 ani de activitate s-au adunat zeci de asemenea „victorii”. „Un copil frumos, cu ochi mari şi incredibil de albaştri, de 8-9 ani, pe care l-am putut lăsa fericit pe prispa casei lui, într-un sat, după ce stătuse doi ani abandonat în spital, pentru că familia lui era prea săracă. Am reuşit să îi ajutăm lunar familia şi el s-a întors acasă.

CITEŞTE ŞI: Campania VL "Profesioniştii"/ PROFESOARA de la Liceul Pedagogic care transformă GEOGRAFIA ÎN AUR

În ’98, zece copii mergeau pentru prima dată cu trenul şi vedeau prima dată muntele. Ce uimire şi încântare! Era un vis frumos, care le-a dat o speranţă în viaţă. Copiii de acum care primesc burse şi devin olimpici sau reuşesc să îşi finalizeze studiile susţinuţi de noi, în vreme ce fraţii şi surorile lor n-au reuşit”, sunt printre cele mai dragi amintiri ale Annei Burtea.

Fără regrete

Anna Burtea nu regretă cariera medicală: „M-am simţit mulţi ani cu sufletul împărţit între medicină şi servicii sociale. Ceea ce fac acum este însă tot o medicină, a sufletelor şi a vieţilor. Reparăm viitorul copiilor şi construim ceea ce se poate construi. Este un alt mod de a ne vindeca sufletele. Să fim oameni ar trebui să fie prioritatea noastră”.

Ce şansă au serviciile sociale în România? "Doar cea a schimbării, dacă forţele politice vor permite. Trebuie dezvoltate serviciile de prevenire, care sunt de patru-cinci ori mai ieftine şi incomparabil mai eficiente decât cele de instituţionalizare. Vorbim de o întreagă generaţie de copii care trebuie salvaţi de la sărăcie şi ignoranţă. Iar miza este chiar viitorul României”, ne-a declarat Anna Burtea.

 

Cine este Anna Burtea

Anna Burtea are 44 de ani şi a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, un master în Strategii politice manageriale şi numeroase cursuri şi programe postuniversitare în asistenţă socială, economie socială şi atragere de fonduri europene.

În Galaţi, a lucrat ca medic la Spitalul de Pediatrie, apoi la Centrul de medicină preventivă al Ministerului Transporturilor - Regionala Galaţi. În 1999 a devenit vicepreşedinte şi coordonator de proiecte pentru copii cu infecţie HIV/SIDA la Fundaţia „Inimă de Copil”, apoi director de programe, iar, din 2006, director executiv.

În acest moment, „Inimă de Copil” are patru centre de zi şi un program de îmbunătăţire a accesului la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar în mai multe localităţi din judeţ, un program de burse şcolare. De asemena, oferă servicii de recuperare, terapie ocupaţională şi centre de zi pentru copii şi tineri cu dizabilităţi. Pe scurt, peste 300 de copii sunt ajutaţi prin diversele servicii sociale ale fundaţiei.

 

Citit 2863 ori Ultima modificare Duminică, 14 Septembrie 2014 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.