TINERII ŞI ORAŞUL/ Poveştile studenţilor gălăţeni care au VOTAT ÎN STRĂINĂTATE

TINERII ŞI ORAŞUL/ Poveştile studenţilor gălăţeni care au VOTAT ÎN STRĂINĂTATE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mai sunt câteva zile până la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Timp berechet să ne gândim dacă mobilizarea românilor de peste hotare poate învinge blazarea tinerilor din ţară. Dacă ai noştri colegi pot vota lejer, dar nu se prezintă la urne, studenţii români din afara ţării au avut de înfruntat cozi în ploaie, nervi şi o birocraţie dusă la extrem, pentru a-şi putea exercita drepturile.

Printre miile de români care au stat la cozi imense în Franţa, Marea Britanie sau ţările nordice se numără şi prieteni din Galaţi, plecaţi la studii. Am vorbit cu câţiva dintre ei, pentru a afla prin ce încercări au trecut.

Un student din Danemarca a fost norocos: “Secţia de votare e în Ikast, la 5 km de noi. Am fost de dimineaţă şi nu era coadă când am ajuns, dar imediat ce am plecat s-a adunat lumea”, a declarat gălăţeanul Andrei Mihalache, student la Facultatea TEKO din Herning, Danemarca.

Una dintre colegele sale a stat, însă, la coadă: “Până la ora 12,00, sediul era plin de oameni şi coada de afară interminabilă. Erau doar două cabine de vot şi am impresia că era singurul loc unde puteai vota în Midtjylland. Organizarea mi s-a părut o bătaie de joc, multă lume a plecat nemulţumită, mulţi nici nu au apucat să voteze”, ne-a spus Paula Cleopatra Bundă.

Nervi, frig, descurajare

În Scoţia, scenă trasă la indigo. Elena Vîrlezeanu, studentă la Universitatea din Aberdeen, ne-a explicat: “Cred că organizatorii au subestimat dorinţa românilor din străinătate de a vota, pentru că, aparent, nu sunt atât de pătimaşi în ceea ce priveşte politica, cel puţin nu la nivelul celor din ţară”. Alţii nu au avut noroc, nici răbdare şi, din cauza cozilor interminabile, nu au mai reuşit să ajungă în cabina de vot.

Ana-Maria Borcan, studentă la Universitatea Westminster din Londra, ne povesteşte: ”Am ajuns la secţia de votare pe la ora 14,00. Coada era imensă şi era foarte frig afară, nu am avut răbdare să aştept să votez. Lumea era destul de liniştită, chiar dacă era îngrămădeală, însă eu nu am mai rezistat. Voi încerca în turul doi”.

Albert Berenştain, student la Universitatea din Salford, Marea Britanie, a reuşit să voteze, având declaraţia pe propria răspundere completată de acasă. “Eu eu stau lângă Manchester şi am fost să votez în Liverpool, care e cam la 50 de kilometri distanţă. Am ajuns în jur de ora 17,00 şi era destul de pustiu. Am venit cu declaraţiile printate de-acasă, le-am semnat acolo, ni s-au verificat buletinele şi am votat. Pe prietena mea au întrebat-o de ce avem formularele printate în prealabil, dar nu au fost probleme. Le-am explicat că ne era teamă că nu vom putea vota. Auzisem că la unele secţii se terminaseră formularele“, ne-a spus Albert.

Reamintim că în străinătate procesul de vot a fost mult îngreunat din cauza faptului că declaraţiile pe propria răspundere trebuiau completate şi semnate în faţa comisiei. În ţările unde sunt mulţi români plecaţi s-au format cozi imense, mulţi dintre ei nereuşind să voteze.

Citit 789 ori Ultima modificare Luni, 10 Noiembrie 2014 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.