Centru de Primiri Urgenţe la Tecuci

Centru de Primiri Urgenţe la Tecuci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interpelat de senatorul PSD pe Colegiul 1 Laurenţiu Chirvăsuţă, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, şi-a dat acordul pentru înfiinţarea şi dotarea unui Centru de Primiri Urgenţe la Spitalul „Anton Cincu” din Tecuci * În cursul acestui an, acest compartiment va fi dotat cu fonduri obţinute prin Programul Băncii Mondiale *

Tecucenii care au o urgenţă medicală sau chirurgicală sunt nevoiţi să-şi aştepte rândul pentru consultaţie la camera de gardă a Spitalului Municipal „Anton Cincu” în condiţii total improprii. Clădirea, lipită de ghereta portarului, este strâmtă, iar în sala de aşteptare oamenii abia au loc în picioare.

Situaţia se va schimba până la finele anului pentru că ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a fost de acord cu înfiinţarea cât mai rapidă a unui compartiment de primiri urgenţe (CPU). Bazac a reacţionat în urma unei interpelări adresate în Parlamentul României de senatorul PSD de Colegiul 1, Laurenţiu Chirvăsuţă.

Interpelare cu succes

„Spitalul municipal Tecuci asigură asistenţa medicală a oraşului şi a zonelor limitrofe pentru aproximativ 100.000 de locuitori. Situat la 80 de km de Spitalul Judeţean Galaţi, Spitalul Tecuci are 285 de paturi în sistem pavilionar, un ambulatoriu de specialitate, situat la distanţă de spital, o vechime de 104 ani şi gradul de competenţă necesar pentru asistenţa de urgenţă III”.

„Deşi spitalul poate beneficia, conform prevederilor legale, de un compartiment de primiri urgenţe finanţat de la bugetul de stat, potrivit clasificării lui, până în acest moment, nu există o asemenea structură în cadrul instituţiei medicale respective. În condiţiile în care urgenţele medico-chirurgicale se asigură, impropriu faţă de standardele în materie, doar la nivelul camerei de gardă şi în care, din numărul total de cazuri medicale pe an, de aproximativ 19.000, 90 la sută sunt urgente, iar 60 la sută necesită internarea în spital, vă solicit în numele locuitorilor şi al personalului medical înfiinţarea cât mai rapidă a unui compartiment de primiri urgenţe în cadrul Spitalului municipal Tecuci”, se arată în interpelarea senatorului Chirvăsuţă.

Ministrul a spus „Da”

„Referitor la înfiinţarea cât mai rapidă a unui compartiment de primiri urgenţe, această problemă era deja în atenţia Ministerului Sănătăţii şi urmează a fi autorizată. În cursul acestui an, acest compartiment va fi dotat cu fonduri obţinute prin Programul Băncii Mondiale, iar echipamentele sunt deja contractate. În ceea ce priveşte finanţarea de la bugetul de stat, din păcate, în anul 2009, nu va fi posibilă, dar în contractul cadru se prevede, totuşi, o modalitate de finanţare, din partea Casei de Asigurări de Sănătate”, i-a răspuns ministrul Sănătăţii.

Reabilitare şi extindere

Noua directoare a spitalului tecucean, dr. Daniela Cristea, ne-a declarat că iniţiativa realizării acestui Centru de primiri urgenţe îi aparţine şi că proiectul are sprijinul direct al secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Aurel Nechita.

„Acum avem mai degrabă un triaj, pentru că nu se încadrează în nicio normă, şi nişte camere de gardă improprii. Volumul de muncă este mare. Dl ministru Aurel Nechita a declarat că va obţine finanţarea de la Ministerul Sănătăţii pentru realizarea acestui CPU. Centrul îl vom termina în acest an. El presupune o reabilitare a compartimentului existent şi o extindere pentru ca bolnavul să intre într-un circuit funcţional din care iese ori rezolvat, ori internat. Dotarea şi circuitul şi asistenţa de specialitate vor permite acest lucru”, ne-a declarat directoarea spitalului tecucean, dr. Daniela Cristea.

Explicaţie foto: Triajul bolnavilor cu urgenţe medico-chirurgicale se face în condiţii improprii, contrare oricăror norme

Citit 2582 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.