Psihologii AVERTIZEAZĂ părinţii: Aveţi grijă ce POZE ALE COPIILOR postaţi pe site-urile de socializare

Psihologii AVERTIZEAZĂ părinţii: Aveţi grijă ce POZE ALE COPIILOR postaţi pe site-urile de socializare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din ce în ce mai mulţi părinţi postează zilnic, pe reţelele de socializare, poze cu bebeluşii ori copiii lor de câţiva anişori, în diferite ipostaze. Astfel de fotografii atrag o mulţime de „like”-uri, ori „share”-uri, însă există şi pericolul ca, prin spargerea contului de Facebook, de exemplu, imaginile respective să fie folosite în alte situaţii.

Astfel psihologii avertizează că „trăim într-o lume extrem de periculoasă, protejaţi imaginea copiilor voştri în mediul online”. Prin crearea unui cont de socializare, practic, suntem de acord cu folosirea datelor noastre personale.

Dar ce se întâmplă cu informaţiile legate de copiii? Un studiu recent realizat în Statele Unite arată că 63 la sută dintre mame au cont de Facebook; dintre acestea, 97 la sută postează imagini cu copiii lor, iar aproape jumătate dintre ele încarcă online filmuleţe cu cei mici.

Chiar dacă părinţii postează pozele cu micuţii lor din motive nevinovate, să spunem aşa, pentru a arăta celorlalţi ce copil frumos/haios/simpatic au, specialiştii avertizează că fotografiile pot fi furate, copiilor li se dau alte nume şi li se creează alte conturi cu toate informaţiile pe care părinţii le publică online. Mai mult decât atât, conform psihologilor, pot exista situaţii în care imaginile furate să fie folosite de diferiţi indivizi pentru a intra în discuţie cu alte persoane, să ajungă pe mâna unor obsedaţi sexual, pe site-urile de pornografie infantilă, ori să fie folosite în diferite campanii umanitare false. De aceea, specialiştii recomandă părinţilor prudenţă.

Cum să-ţi protejezi copilul

Psihologii recomandă părinţilor să nu posteze imagini nud cu copilul (la baie, la plajă, când îi schimbi scutecul, când stă pe oliţă, când umblă dezbrăcat prin casă) – deşi cât se poate de normale, aceste fotografii îi pot atrage pe pedofili, persoane cu deviaţii sexuale, căpătând semnificaţii erotice. De asemenea, aceeaşi precauţie este necesară şi din partea altor persoane apropiate: părinţii sunt îndemnaţi să-i roage pe cei din familie, ori pe prietenii apropiaţi, să nu posteze nicio fotografie cu cel mic pe Facebook. Ideal ar fi şi ca adulţii să filtreze lista de prieteni de pe internet, astfel încât să nu se strecoare şi persoane pe care nu le cunosc în realitate, să bifeze opţiunea care permite doar prietenilor să vadă ceea ce ei postează şi să nu ofere online informaţii despre copil cum ar fi adresa grădiniţei şi programul de acolo.


CITEŞTE ŞI: Ce MĂSURI se vor lua împotriva ABANDONULUI la naştere

Citit 2930 ori Ultima modificare Duminică, 08 Februarie 2015 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.