Parcul Eminescu este plin de GROPI: "Doar statuia poetului a mai rămas frumoasă..."

Parcul Eminescu este plin de GROPI: "Doar statuia poetului a mai rămas frumoasă..."
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă este amplasat fix în centrul oraşului, într-o zonă cu foarte multă istorie, Parcul Eminescu este, acum, o ruină. Dacă în urmă cu 30-40 de ani, parcul era mândria întregii zone, acum a mai rămas doar numele de el.

„Mâna muzei se fură an de an, dalele astea au fost puse cândva şi lăsate să se deterioreze, nu s-a mai îngrijit nimeni. E trist ce se întâmplă”, spune Ionel Apostu, în vârstă de 54 de ani.

Nici în ceea ce priveşte mobilierul din parc, oamenii nu au cuvinte de laudă. O doamnă, care a dorit să rămână anonimă, ne-a spus că îi este frică să se mai aşeze pe băncile de acolo, după un incident din urmă cu câteva luni. „M-am aşezat pe o băncuţă cât se juca nepoţelul meu prin parc şi am simţit deodată că se îndoaie scândurile alea sub mine. Păi, dacă e să se rupă şi să îmi intre vreo bucată de lemn în carne cine e de vină? Prefer să nu mai stau jos”, ne explică pensionara.

Mândria parcului era, cândva, cinematograful" Central", însă din acesta au mai rămas doar pereţii, acoperişul şi una dintre tăbliţele cu numele. Imaginea ştearsă a clădirii care, pe vremuri, aduna sute de gălăţeni la premiera filmelor îi face pe nostalgici să arate cu degetul către autorităţi, chiar dacă nu ei deţin clădirea, ci Comunitatea Elenă din Galaţi.

„Din tot parcul, doar statuia poetului a mai rămas frumoasă. Chiar dacă şi ea e destul de oropsită de golani. Cinematograful s-a dus, foişorul care era pe vremuri aici e în Parcul CFR, care cu greu mai poate fi numit parc, iar în rest, ce mai e pe aici arată ca după război”, ne mai spune Ionel Apostu.

În acelaşi timp, Primăria promite schimbări în locul de promenadă. „Parcul Eminescu va fi inclus într-un proiect amplu de modernizare, care va viza mai multe monumente istorice din zona veche a oraşului, proiect pentru care vom solicita fonduri europene nerambursabile. Până atunci, mobilierul urban va fi înlocuit sau reparat, iar aleile vor fi şi ele reabilitate, pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru înfrumuseţarea aspectului parcului”, ne-a transmis Emanuela Turcu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi.

Până la aceste investiţii, însă, gălăţenii care vor să iasă la o plimbare în Parcul Eminescu trebuie să fie foarte atenţi pe unde calcă, deoarece orice pas greşit poate însemna un drum la secţia de ortopedie a spitalului local.

Citit 1259 ori Ultima modificare Joi, 12 Februarie 2015 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.