Profesorii, fără bani de concedii

Profesorii, fără bani de concedii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din cauza rectificării negative a fondului de salarii din învăţământ, profesorii din unele comune ale judeţului Galaţi riscă să rămână fără bani de concediu în perioada verii.

„Am primit din teritoriu semnale că primarii nu vor să dea banii pentru salariile profesorilor din cauză că direcţiile financiare nu le dau dreptul să transfere fonduri din trimestrul III în trimestrul II. Astfel de transferuri s-au făcut şi în anii trecuţi şi nu înţelegem de ce nu se pot realiza şi acum”.

„Conform legii, salariaţii care pleacă în concediu au dreptul să primească banii pe toată perioada, cu 5 zile înainte. În cazul în care unii primari nu vor sau nu pot să transfere banii dintr-un semestru financiar în altul, ce facem cu salariaţii, îi lăsăm să moară de foame pe toată perioada verii?”

„Am înţeles că unii primari le-au spus profesorilor că le vor da banii abia în septembrie. Alţii că le vor da o parte în iulie, o parte în august şi alta în septembrie. Este inadmisibil. Sunt primari care au prevăzut acest lucru şi şi-au luat măsuri, dar alţii ne lasă oamenii flămânzi. Iată marea descentralizare!”, ne-a declarat preşedintele executiv al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Valeriu Diculescu (foto). Acesta susţine că în această situaţie sunt mai multe comune.

Am discutat cu primarii  comunelor Pechea şi Ţepu, care susţin însă că situaţia este una generală şi că probleme cu privire la banii pentru concediu ai profesorilor vor fi peste tot.

„Primăria noastră a solicitat suma necesară de la Finanţe, dar ni s-a trimis adresă că nu sunt bani şi nici nu se poate realiza un transfer din semestrul III în semestrul II. Eu am tot interesul să asigur aceşti bani, ştiu ce înseamnă asta pentru profesori, pentru că am soţia învăţătoare. Dar nu am cum să rezolv, deocamdată, problema”, ne spune Iancu Boldea, primarul de la Pechea.

Acelaşi lucru ne-a declarat şi Daniel Ţuchel, primarul din Ţepu: „Am fost personal la Trezorerie şi mi s-a spus că nu se poate face transfer din semestrul al III-lea sau al IV-lea pentru că nu sunt lichidităţi. Vom da un 10-20 la sută din banii de concediu luna viitoare, restul urmând să-l primească la începutul lui septembrie. Nici pentru angajaţii primăriei nu am bani de salarii. E criză”, susţine Daniel Ţuchel.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco susţine că la Galaţi probabil nu vor fi astfel de probleme: „Ştiu că în curând vom da inclusiv banii pentru tichetele-cadou care li se cuvin dascălilor pentru Ziua Mondială a Educatorului, ceea ce înseamnă că nu vor fi probleme cu salariile”.

Citit 1370 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.