O singură agenţie pentru prestaţiile sociale

O singură agenţie pentru prestaţiile sociale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu mai trebuie să alergaţi de la o instituţie la alta * Indiferent dacă e alocaţie pentru copii sau ajutor pentru încălzire, trebuie să vă adresaţi la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Galaţi *

La finele lui 2007, a luat fiinţă o nouă instituţie, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Galaţi (AJPS), organizată şi funcţională ca serviciu public deconcentrat, aflată în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii  Sociale din structura Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale. Adresa acestei instituţii este  strada Regiment 11 Siret, numărul 46 (în acelaşi sediu cu Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială).

De ce este important să cunoaşteţi această adresă?  Deoarece, prin atribuţiile sale, AJPS administreză şi gestionează toate prestaţiile sociale acordate de la bugetul de stat (alocaţii pentru copii, pentru plasament familial, indemnizaţie pentru creşterea copilului, indemnizaţii pentru persoane cu handicap, ajutoare pentru încălzirea locuinţelor ş.a.) într-un sistem unitar de plată.

De altfel, acesta a fost şi rostul înfiinţării AJPS, după cum ne-a explicat ec. Olimpia Niculina Ralea, directorul instituţiei: „Potrivit sistemului european, toate prestaţiile sociale plătite din bugetul de stat sunt gestionate de o instituţie specializată precum ANPS”.

Ghişeului AJPS i se adresează zilnic în jur de 200 de persoane beneficiare de prestaţii sociale, în condiţiile în care personalul agenţiei numără doar 24 de angajaţi.

„Numai dosarele de recalculare a indemnizaţiei de creştere a copilului sunt în total 740,  iar operaţiunea de prelucrare a acestora trebuie încheiată până la data de 30 iunie. Este un volum de muncă foarte mare, dar din păcate, în conjunctura actuală, suplimentarea personalului nu este posibilă”.

„Mă bucur însă că am reuşit menţinerea unui punct de lucru la Tecuci (str Alecu Russo nr 2, bloc Villa) cu doi salariaţi, astfel încât beneficiarii sau solicitanţii de prestaţii sociale din nordul judeţului să nu mai fie nevoiţi să vină până aici şi sper ca la un moment dat să devină posibilă înfiinţarea unuia şi la Tg. Bujor ”, a mai precizat Olimpia Ralea.

În prezent, AJPS gestionează 18 prestaţii sociale însă se preconizează ca numărul acestora să crească în continuare prin preluarea tuturor drepturilor plătite de la bugetul de stat. Faptul că, de exemplu, venitul minim garantat ar putea să nu mai fie la „discreţia” primarilor, ar putea fi pozitiv. După cum s-ar putea şi ca la necăjiţii din fondul judeţului să nu mai ajungă deloc.

Aşadar, pentru a afla la ce prestaţii sociale aveţi dreptul, pentru prelucrarea documentaţiei în baza căreia se pot obţine acestea, precum şi pentru alte operaţiuni din acest domeniu trebuie să vă adresaţi doar unei singure instituţii, AJPS.

Citit 2476 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.