Cinste Bizanţului şi istoricilor lui

Cinste Bizanţului şi istoricilor lui
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ieri, 4 iunie, prof. dr. Peter Schreiner (Germania), nume de prestigiu în cercetarea mondială a bizantinologiei,  a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi *

Eveniment marcant, joi, la Universitatea „Dunărea de Jos”, unde a avut loc ceremonia acordării titlului de Doctor Honoris Causa prof. dr. Peter Schreiner, personalitate mondială de excepţie în studiile de bizantinologie.

„Avem extraordinar de plăcuta ocazie să-l cinstim pe profesorul Peter Schreiner cu acest titlu şi vă rog să-mi permiteţi să dau citire unor fragmente din cele şapte Laudatio pe care le-a primit Domnia-Sa”, a spus, în prezidiul din Sala Senatului, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, Viorel Mînzu.

Deţinătorul Catedrei de Bizantinologie a Universităţii din Köln, Germania, preşedinte al Association Intèrnationale des Etudes Byzantines, profesor em(eritus) dr. dr.h.c. mult(iplex) Peter Schreiner vorbeşte şi scrie nu mai puţin de zece limbi. Ca semn al recunoaşterii valorii sale deosebite, acesta a obţinut postul de Scriptor la Bibliotheca Apostolica Vaticana la departamentul pentru manuscrisele greceşti.

“A făcut lumină în multe dintre aspectele ce ţin şi de istoria românilor. De altfel, este un bun cunoscător al istoriei noastre, e un prieten care vrea să ne ajute în acest domeniu al bizantinologiei”, a punctat ieri, în scurtul discurs, un oaspete distins de la Iaşi, acad. prof. dr. Victor Spinei.

Autor a peste 500 de titluri, dintre care zece cărţi, profesorul Peter Schreiner a pus la contribuţie, în opera sa, toate realizările predecesorilor săi, între care şi pe cele ale bizantinologilor români, începând cu Iorga şi Brătianu. Chiar şi conferinţa pe care invitatul a susţinut-o ieri a avut legătură cu aceste contribuţii româneşti.

De Galaţi îl leagă o colaborare veche. De altfel, prof. univ. dr. Vasile Lica, de la Facultatea de Istorie, a ştiut să spună cel mai bine povestea acestei legături. Profesorul din Koln s-a aflat, ieri, pentru a treia oară în oraşul nostru, cu celelalte ocazii susţinând cursuri şi seminarii la Facultatea de Istorie, la a cărei dotare cu literatură de specialitate a contribuit. De data aceasta, universitatea l-a cinstit conferindu-i titlul de Doctor Honoris Causa, onoare pentru care emeritul profesor a mulţumit din plin.

În imagine: Prof. dr. Peter Schreiner (dreapta) şi rectorul Viorel Mînzu

Citit 734 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.