"Galaţiul merită un CINEMATOGRAF!"/ Cinema Republica, de la săli pline la uşi zidite

"Galaţiul merită un CINEMATOGRAF!"/ Cinema Republica, de la săli pline la uşi zidite
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

*În anul 2000, în centrul Galaţiului încă mai funcţionau două cinematografe, Central şi Republica. Dacă la Central sala era prea mare pentru a mai fi umplută la un film, Republica reuşea, din când în când, să vândă toate biletele şi să asigure două ore de spectacol unei audienţe numeroase. 

Astăzi, în 2015, ambele sunt închise, iar în cazul cinematografului Republica nici uşile nu se mai văd. „Ultima dată când am verificat, cinematograful Republica fusese retrocedat unui cetăţean evreu, care este plecat în Israel. Ştiu că are un administrator pentru clădire, dar că încearcă să o vândă. Nu cred că va mai fi vreodată cinema acolo, deşi sala este foarte ofertantă, pe modelul Teatrului Dramatic”, ne-a spus Bogdan Radu Brânzan, preşedintele Asociaţiei „Galaţi, Oraşul Meu” şi unul dintre principalii promotori ai ideii de cinematograf în oraşul de la Dunăre. 

Şi gălăţenii vor cinema, dar nu au prea multe speranţe 

În fiecare cartier, oamenii spun că un cinematograf ar fi benefic oraşului, nu doar din perspectiva creării câtorva locuri de muncă, ci şi pentru a da o nouă ocupaţie atât celor tineri, cât şi celor mai în vârstă. Romeo Mihalache, un gălăţean în vârstă de 68 de ani care locuieşte în Piaţa Energiei,  ne-a explicat că „un cinema în oraş ar fi o idee excelentă. Nu ştiu dacă ar scoate profit, dar cred că s-ar descurca. Spre exemplu, majoritatea tinerilor gălăţeni care vor să vadă un film se duc la Brăila, nu? Păi, de ce să pompăm bani acolo, când putem pompa aici? Cinematograful Republica ar fi foarte bun, mai ales că e în centrul vechi”. 

Şi tinerii şi-ar dori un cinema mai aproape de casă, mai ales că autorităţile locale au făcut promisiuni şi în acest sens. „Mie mi-ar plăcea şi să muncesc într-un cinema, de ce nu? Când s-a făcut mall-ul, ni s-a promis un multiplex ca la Brăila. Acum aud că nu ar fi rentabil. Păi, mai mult de jumătate dintre cei care intră în cinema la Brăila sunt gălăţeni, aşa că eu zic că ar face bani cel de la Galaţi, dacă s-ar face unul. Ultimul film în Galaţi l-am văzut la cinema Republica, "Garcea şi oltenii" dacă îmi aduc bine aminte. Era 45.000 de lei vechi biletul, o avere la vremea aia. Ţin minte că eram copil şi am plâns în faţa casei de bilete că aveam doar 40.000 de lei, de i s-a făcut milă doamnei de acolo şi m-a lăsat să intru”, ne-a zis Andrei Sîrbu, un tânăr de 25 de ani din centrul oraşului. 

Momentan nu sunt şanse pentru un cinematograf profesionist

Chiar dacă membrii Asociaţiei „Galaţi, Oraşul Meu” au organizat mai multe proteste, atât în mediul virtual, cât şi în cel real, pentru înfiinţarea unui cinematograf în oraş, autorităţile locale nu au putut decât să ridice din umeri a neputinţă. „Noi nu ne pierdem speranţele. Deja am avut proiecţii la Casa de Cultură a Sindicatelor şi în aer liber, în parcul Rizer, iar gălăţenii au venit în număr mare, aşa că noi sperăm că se va face şi un cinema în Galaţi, măcar 2-3 săli a câte 80-100 de locuri. Din 300.000 de locuitori, cred că se găsesc trei patru mii de iubitori de artă cinematografică”, ne-a mai spus Bogdan Brânzan.

Citit 2924 ori Ultima modificare Vineri, 22 Mai 2015 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.