95.000 de pui de NISETRU ajung în Dunăre

95.000 de pui de NISETRU ajung în Dunăre
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este beneficiar al proiectului „Evaluarea supravieţuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni din speciile ameninţate critic lansaţi în Dunărea inferioare". Proiectul se află anul acesta la cea de-a doua etapă, iar Universitatea „Dunărea de Jos” va lansa în Dunăre, începând din 2 iunie un număr de 95.000 de pui de sturioni din specia ameninţată nisetru, în două locuri special amenajate: Braţul Borcea, km 39 - Stelnica şi Dunăre, km 100 - Isaccea. 

În prima etapă a proiectului pilot, demarat în 2013, au fost lansaţi în Dunăre 90000 de pui de sturioni, din cele trei specii ameninţate critic (70000 de pui de morun, 10000 de pui de păstrugă şi 10000 de pui de nisetru). Aceştia sunt marcaţi cu cipuri CWT pentru o monitorizare eficientă. În 2014, experţii din cadrul Universității „Dunărea de Jos” implicaţi în proiect au efectuat două acţiuni de evaluare a supravieţuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni lansaţi anterior. 

Cea de-a treia etapă și ultima, de evaluare, din cadrul proiectului va avea loc în luna iulie 2015. Experții din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați vor definitiva un raport științific amplu asupra stării efectivelor de sturioni din cele trei specii amenințate critic, în contextul ecologic actual, și asupra măsurilor care se impun pentru salvarea acestor specii de la extincție.

Citit 4440 ori Ultima modificare Duminică, 31 Mai 2015 14:22

1 comentariu

 • postat de mm
  Luni, 01 Iunie 2015 12:53
  89.136.235.***
  Bravo. Spuneti data , spuneti si locul unde se vor elibera si la cateva mile aval vor sta cu barcile baietii cu plasele intinse. Eu stiam ca locul de eliberare in anii trecuti nu s-a facut public. Nu cumva este si ilegal? Sau, se vrea acest lucru sa nu se depisteze daca s-au facut la modul serios achizitiile de puiet? Ca doar ce p12da ma-s11 daca nu se poate stapani fenomenul braconajului, asta este. Monitorizarea nu a mai fost posibila. Nu cumva totul este doar pe hartie? Alt tun din fonduri europene? Autoritatile europene care au aprobat proiectul stiu de faptul ca voi ati dat sfoara in tara si practic ati facut o invitatie braconierilor? Poate ar trebui informate. Sa vedem ce parere au? Nu stiu de ce, dar parca vad razie de la DNA peste vreo 2 ani pe la Univ. Dunarea de Jos.
  2
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.