Proiect SMURD - Aplicaţia de pe telefon care va putea SALVA VIEŢI

Proiect SMURD - Aplicaţia de pe telefon care va putea SALVA VIEŢI
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un mic program instalat pe telefoanele voluntarilor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) le va permite acestora să intervină imediat dacă se află în apropierea zonei în care a avut loc un accident. Aplicaţia va facilita şi comunicarea în permanenţă între voluntari şi medici, până ce aceştia ajung la victimă.

Potrivit medicului Raed Arafat, fondatorul Fundaţiei pentru SMURD, noua aplicaţie are rolul de a reduce timpul de intervenţie în situaţii de urgenţă. Programul urmează să fie testat mai întâi în Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Târgu Mureş, a adăugat Arafat, citat de Mediafax.

Pentru început, aplicaţia va fi testată pe 200 de voluntari, care au deja experienţă de lucru pe maşinile SMURD. „În acest fel, va creşte numărul persoanelor care pot acorda suport. Acest sistem poate fi folosit şi pentru alte situaţii de urgenţă, nu doar medicale. Poate însemna ajutor pentru orice situaţie de urgenţă şi un raport despre ce se întâmplă. Vor fi implicaţi 200 de voluntari care lucrează deja pe maşini SMURD, din Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Târgu Mureş. Aplicaţia «Help SMURD» se instalează pe telefoanele voluntarilor şi ei pot primi şi indicaţii de la medicul care se află în dispecerat. Dacă vom avea şi defibrilatoare, înseamnă că îi dăm o şansa în plus celui care este în stop cardiac în stradă”, a completat Arafat.

Potrivit specialistului citat, voluntarul poate anunţa când pleacă şi când ajunge la locul accidentului. „În scurt timp, va putea trimite poza şi chiar un scurt video de la faţa locului, care va ajuta la recalibrarea intervenţiei. Odată testat în cele patru oraşe, sistemul poate fi răspândit tot mai mult”, a mai spus Raed Arafat.

Citit 1192 ori Ultima modificare Luni, 01 Iunie 2015 15:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.