STUDIU/ Moldovenii sunt cei mai graşi dintre români

STUDIU/ Moldovenii sunt cei mai graşi dintre români
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Obezitatea afectează peste 20 la sută dintre românii cu vârsta de peste 18 ani, conform studiului epidemiologic "Obezitatea în România (ORO) - Prevalenţa obezităţii şi a factorilor de risc ai obezităţii în populaţia adultă din România", care a fost lansat recent de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii. Rezultatele studiului arată o rată a obezităţii de 21,3 la sută şi o prevalenţă a supraponderii de 31,1 la sută, la românii cu vârste cuprinse între 18 şi 79 de ani.
Studiul ORO arată faptul că ponderea obezităţii este mai mare în Moldova (23,8 la sută) faţă de restul ţării (21,3 la sută). Tot în Moldova este şi rata cea mai mare de persoane cu supragreutate (suprapondere sau obezitate - n.r.) - 33,4 la sută, media pe ţară fiind de 31,1 la sută. În Oltenia şi Muntenia, prevalenţa supraponderii este de 32,2 la sută, în timp ce în Banat, Crişana şi Transilvania este de 28 la sută.

Bărbaţii, mai afectaţi decât femeile

Cercetarea a relevat totodată o prevalenţă mai ridicată, atât a obezităţii, cât şi a supraponderii în rândul bărbaţilor. Astfel, obezitatea afectează 23 la sută dintre bărbaţi, faţă de 20,3 la sută dintre femei, iar supraponderea, 41,6 la sută dintre bărbaţi comparativ cu 24,7 la sută dintre femei. Conform analizei, rata obezităţii creşte odată cu vârsta, astfel că, în timp ce la adulţii de până în 39 de ani obezitatea are o prevalenţă de 9,9 la sută, rata creşte la 30,1 la grupa de vârstă 40 - 59 de ani şi ajunge la 41,6 la sută la persoanele de peste 60 ani.

"Demersul nostru este mai mult decât unul statistic, pentru că, pe lângă identificarea prevalenţei obezităţii, studiul a analizat şi factorii de risc care duc la obezitate, evaluând comportamente alimentare sau elemente ale stilului de viaţă care duc la obezitate. Conform datelor, se asociază cu obezitatea: consumul a mai mult de trei mese pe zi bogate cantitativ, mesele consistente după ora 21.00, consumul unor cantităţi mari de alimente la interval mai mic de o oră faţă de masa precedentă, mese noaptea, consumul de untură, consumul alimentelor prăjite, sedentarismul, numărul scăzut de ore de somn. Acestea reprezintă componente ale stilului de viaţă nesănătos, identificate în rândul persoanelor cu obezitate şi suprapondere. Educaţia în domeniul nutriţiei, la nivel populaţional, poate influenţa trecerea spre stilul de viaţă sănătos, în care moderaţia, echilibrul, împreună cu activitatea fizică sunt elemente prioritare", a explicat Gabriela Roman, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii.

Ce duce la supragreutate

Rezultatele analizei arată complexitatea factorilor care determină obezitatea. Astfel, anumite elemente ale stilului de viaţă pot asigura protecţie împotriva apariţiei supragreutăţii sau obezităţii: număr crescut de zile de activitate fizică moderată sau intensă/săptămână; un program de alimentaţie ordonat cu 3 mese/zi, cantităţi moderate; consum regulat de peşte, legume şi fructe; consum de ulei de măsline.

Studiul ORO, demarat în vara anului 2014, a fost derulat de o echipă de opt investigatori români, medici cu specialiatea diabet, nutriţie şi boli metabolice, coordonată de Gabriela Roman. Cercetarea a inclus un eşantion de aproximativ 2.100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Suceava, Timiş.

La nivel mondial, obezitatea şi supraponderea reprezintă probleme de sănătate publică, motiv pentru care se fac multiple eforturi de implementare a programelor de prevenţie şi control al acestora. Potrivit, Mediafax, datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că supraponderea şi obezitatea se asociază cu un risc crescut de boli cronice, printre care se numără diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boala coronariană şi unele forme de cancer, precum şi cu scăderea speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii.        

Citit 1610 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iulie 2015 17:35

2 comentarii

 • postat de leon
  Joi, 16 Iulie 2015 20:07
  92.83.66.***
  statistica facuta pe 7 judete plus capitala: Bihor, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Suceava, Timiş.
  Moldova = 3 judete: Galati, Iasi, Suceava adica 1.844.000 de locuitori dintr-un total posibil de circa 3.975.000.
  Transilvania = 3 judete: Bihor, Cluj, Timis, adica 1.273.000 de locuitori dintr-un total de circa 6.415.000
  Tara Romaneasca = 1 judet plus capitala, adica 2.011.000 locuitori dintr-un total de circa 8.579.000.
  Daca s-ar analiza un pic altfel datele din esantion s-ar putea sa iasa rezultate diferite de cele prezentate. Una este sa faci un esantion numai din bucuresteni, toti populatie urbana, si alta este sa faci din galateni, care sunt putin peste 50% populatie urbana.
  1
  2
  Raportează
 • postat de DAR CE NU INGRASA?
  Joi, 16 Iulie 2015 12:42
  78.96.253.***
  Cauzele clasice care conduc la cresterea in greutate, acelea zis populare, sunt mai important de adus la cunostinta greilor din spatiul de dihonie galatean:
  - nesimtirea, element de baza a marlanului si toapei, ii doare in cot de ce se intampla in jurul lor. Isi baga, injura, jicneste, scuipa in scarba pe unde apuca, ei sunt cei mai destepti de la Presedintele Romaniei in sus;
  - imbuibarea, cumpara marlanul de peste tot, orice, in special alimente,cratite,sa fie acolo, ii trebuie, nu-i trebuie.Cand se impute frigiderul, dupa niste ragaieli de supraplin, arunca la gunoi o parte, cealalta pe fereastra la catei, pe trotuar,in capul oamenilor, intre tronsoane, oriunde sunt patrupede care latra noaptea cand ti-e somnul mai dulce.Marlanul da aghioase, fericit ca-i functioneaza sistemul de latrat;
  - incultura,asimilata nesimtirii, aici sunt multe de spus.Pai ce pretentie sa mai ai la un marlan,in special toape, fericite ca au scos jigodia la plimbare prin parc, hai dragalasule, fa tot dragule, asa, asa, nu te screme mama prea tare,iar la apostrofarea intru civilizatie, cu aplomb, da ce te-am pus eu sa treci pe aici?! Sau, in mijlocul de transport in comun, marlanul ocupand un scaun cu bagajele, daca nu-ti convine, mergi cu taxiul.Stand pe doua locuri, sigur, marlania ingrasa;
  - pomenile pe la biserici,in cimitire, inghesuiala,imbranceli, huiduieli si pomenire de cele sfinte, mancare si bautura moaca,da, marlanul ia numai el,in virtutea numai de el inteleasa ca ceilalti nu sunt ca el.Lacom.
  - trandavia, acasa, la serviciu, timpul trece, dar noi cand mai mancam?!.

  Da, toate aspectele legate de moralitate, cand aceasta nu mai exista in viata oamenilor, ingrasa.Pentru ca-i un fel de fericire atunci cand marlanul si-a construit propriul lui castele al nesimtirii, dand satisfactie sufleteasca...

  Poate un nutritionist sa ma contrazica?
  1
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.