Tradiţii şi superstiţii de înmormântare

Tradiţii şi superstiţii de înmormântare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

După ce persoana dragă şi-a dat ultima suflare, răposatul trebuie spălat cu apă curată, stropit cu agheasmă şi îmbrăcat în haine curate. Mai apoi i se vor lega maxilarul, mâinile şi picioarele. Până când sicriul este gata, mortul trebuie aşezat fie pe pat, fie pe suportul adus de la biserică. Înainte ca trupul decedatului să fie pus înăuntru, sicriul trebuie înconjurat de trei ori cu tămâie. Conform datinilor populare, acest lucru se face pentru ca spiritele rele să fie alungate.

La lăsatul serii, oamenii obişnuiesc să se adune în jurul sicriului, la priveghi. Când ceasul bate anunţând miezul nopţii, oamenii sunt serviţi cu băutură şi mâncare, după care încet se vor retrage la casele lor.

Deasupra uşii de la intrarea casei se obişnuieşte să se pună o pânză de culoare neagră, pe care trebuie să fie inscripţionat numele decedatului, data naşterii şi cea a decesului. Aceasta trebuie păstrată în acel loc timp de 40 de zile.

Toate rudele persoanei decedate sunt obligate să poarte pentru 40 de zile haine de culoare neagră, care reprezintă doliul. De asemenea, persoanele de sex masculin nu au voie să folosească timp de 40 de zile aparatul de ras. Se presupune că, după aceste 40 de zile, sufletul mortului se ridică la cer, moment marcat de o altă pomenire.

În unele regiuni din ţară, bocetele sunt o manifestare care semnifică respect pentru persoana decedată.

De asemenea, când mortul este transportat spre biserică, în calea acestuia se pun pe post de „punţi” anumite obiecte, care mai apoi sunt date de pomană nevoiaşilor, şi se aruncă bani peste umăr.

Dacă în ziua în care o persoană este înmormântată plouă, înseamnă că decedatului îi pare rău că s-a stins din viaţă.

Nu în ultimul rând, în camera în care mortul stă trebuie să îi fie cineva alături în permanenţă.

Se spune că oglinzile trebuie acoperite când cineva moare, pentru că sufletul mortului intră şi continuă să sălăşluiască în oglindă. Nu trebuie să ieşi din biserică înaintea sicriului, pentru că cineva din familia ta va muri în curând. Când pleci de la o înmormântare, nu trebuie să priveşti înapoi spre mormânt, pentru că următorul mort va fi din familia ta.

Dacă pe mormântul cuiva vor creşte flori, acel om a fost om bun. Dacă vor creşte buruieni, acela a fost om rău. Dacă cineva moare în vinerea Paştelui sau la miezul nopţii în Ajunul Crăciunului, va ajunge direct în rai. Se spune că femeile gravide nu au voie să meargă la înmormântări.

Citit 12778 ori Ultima modificare Vineri, 31 Iulie 2015 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.