De ce ajung oamenii în stradă? Povestea unui gălăţean fără casă, fără masă

De ce ajung oamenii în stradă? Povestea unui gălăţean fără casă, fără masă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În timp ce unii oameni îşi construiesc palate şi vile, există persoane care visează doar la un mic acoperiş deasupra capului. Oare ce-ar putea să ne mai mire într-o lume a extremelor? Să fie… sărăcia? Doar sărăcia este problema oamenilor care nu mai au o casă şi o familie? Răspunsurile la această întrebare vor fi diferite, pentru că fiecare poartă în spate istoria unui trecut unic.

31 de nopţi printre ghenele de gunoi

Mircea Soare are 51 de ani, iar la această vârstă, cel mai mare „lux” pe care şi-l doreşte este un adăpost. Acum doi ani a devenit angajat al Serviciului Public de Salubrizare Ecosal, iar de o lună de zile doarme în gunoi şi este agresat de ceilalţi oameni ai străzii.

"Situaţia mea este una destul de dificilă. Am fost de câteva ori la Primărie, unde am cerut un loc la Centrul pentru persoanele fără adăpost, dar şi astăzi dorm în stradă. Mi s-a spus că nu pot fi cazat acolo, pentru că am de plătit amenzi în valoare de 4.300 de lei. Eu am muncit din greu, am şi împrumutat bani ca să-mi plătesc amenzile şi care-i rezultatul? Consilierul care se ocupa de cazul meu este în concediu şi nu ştiu cât să mai aştept. Şi soţia mea se află la adăpost, dar pentru mine au stabilit foarte multe interdicţii", mărturiseşte Mircea Soare.

Bărbatul spune că după ce şi-a plătit amenzile era firesc să ajungă la un centru. Epuizat de zilele lungi petrecute printre grămezile de gunoaie, Mircea Soare aşteaptă un ajutor din partea municipalităţii.

La Primărie, lucrurile se văd altfel

Organele administrative înfăţişează însă o cu totul altă situaţie. Acestea menţionează că au fost indulgente în cazul respectiv, deşi Mircea Soare nu a respectat anumite instrucţiuni, care stabilesc regulile centrului. "O comisie de specialitate analizează solicitarea şi decide dacă se impune internarea. Şederea în centrul pentru persoanele fără adăpost este temporară şi se face în situaţii de risc. În cazul Soare, persoana va fi cazată temporar în Centrul pentru persoanele fără adăpost, începând cu 1 august. Este un gest de clemenţă pe care îl facem faţă de acest asistat. A mai fost internat în centru şi a fost evacuat pentru acte de indisciplină şi încălcare a regulamentelor", ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Conform legislaţiei, persoanele care solicită cazare într-o instituţie de ocrotire socială trebuie să îndeplinească anumite condiţii. În ultima perioadă, solicitările au depăşit capacitatea Centrului pentru persoanele fără adăpost din Galaţi, dar oamenii care ajung în stradă spun că doar acolo se mai pot bucura de o masă caldă.

Citit 2862 ori Ultima modificare Vineri, 31 Iulie 2015 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.