De ce ajung oamenii în stradă? Povestea unui gălăţean fără casă, fără masă

De ce ajung oamenii în stradă? Povestea unui gălăţean fără casă, fără masă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În timp ce unii oameni îşi construiesc palate şi vile, există persoane care visează doar la un mic acoperiş deasupra capului. Oare ce-ar putea să ne mai mire într-o lume a extremelor? Să fie… sărăcia? Doar sărăcia este problema oamenilor care nu mai au o casă şi o familie? Răspunsurile la această întrebare vor fi diferite, pentru că fiecare poartă în spate istoria unui trecut unic.

31 de nopţi printre ghenele de gunoi

Mircea Soare are 51 de ani, iar la această vârstă, cel mai mare „lux” pe care şi-l doreşte este un adăpost. Acum doi ani a devenit angajat al Serviciului Public de Salubrizare Ecosal, iar de o lună de zile doarme în gunoi şi este agresat de ceilalţi oameni ai străzii.

"Situaţia mea este una destul de dificilă. Am fost de câteva ori la Primărie, unde am cerut un loc la Centrul pentru persoanele fără adăpost, dar şi astăzi dorm în stradă. Mi s-a spus că nu pot fi cazat acolo, pentru că am de plătit amenzi în valoare de 4.300 de lei. Eu am muncit din greu, am şi împrumutat bani ca să-mi plătesc amenzile şi care-i rezultatul? Consilierul care se ocupa de cazul meu este în concediu şi nu ştiu cât să mai aştept. Şi soţia mea se află la adăpost, dar pentru mine au stabilit foarte multe interdicţii", mărturiseşte Mircea Soare.

Bărbatul spune că după ce şi-a plătit amenzile era firesc să ajungă la un centru. Epuizat de zilele lungi petrecute printre grămezile de gunoaie, Mircea Soare aşteaptă un ajutor din partea municipalităţii.

La Primărie, lucrurile se văd altfel

Organele administrative înfăţişează însă o cu totul altă situaţie. Acestea menţionează că au fost indulgente în cazul respectiv, deşi Mircea Soare nu a respectat anumite instrucţiuni, care stabilesc regulile centrului. "O comisie de specialitate analizează solicitarea şi decide dacă se impune internarea. Şederea în centrul pentru persoanele fără adăpost este temporară şi se face în situaţii de risc. În cazul Soare, persoana va fi cazată temporar în Centrul pentru persoanele fără adăpost, începând cu 1 august. Este un gest de clemenţă pe care îl facem faţă de acest asistat. A mai fost internat în centru şi a fost evacuat pentru acte de indisciplină şi încălcare a regulamentelor", ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Conform legislaţiei, persoanele care solicită cazare într-o instituţie de ocrotire socială trebuie să îndeplinească anumite condiţii. În ultima perioadă, solicitările au depăşit capacitatea Centrului pentru persoanele fără adăpost din Galaţi, dar oamenii care ajung în stradă spun că doar acolo se mai pot bucura de o masă caldă.

Citit 2784 ori Ultima modificare Vineri, 31 Iulie 2015 16:49

4 comentarii

 • postat de kiki
  Duminică, 02 August 2015 15:34
  5.13.131.***
  Sunteti niste cretini voi cei care-l judecati pe acest individ ,ce anume va da acest drept ??? nu sunt nici cu Stan nici antiStan , insa as vrea sa stiu daca are macar 10 secunde pentru unul ca el sa-l asculte.....in rest imi este mila de voi cei care va credeti ganditori ilustri pentru acest oras, a-ti umblat degeaba in tari straine , a-ti interactionat prost cu alte culturi deoarece voi tot DOBITOCI ramane-ti..
  3
  6
  Raportează
 • postat de Vali
  Duminică, 02 August 2015 15:05
  5.13.232.***
  sunt oameni la țară care ar da si casa si masa si 50-60 de lei / zi numai sa aibă șansa unui ajutor in gospodărie harnic, responsabil si cinstit. Orice astfel de poveste înduioșătoare nu este deloc credibila in astfel de condiții decat pentru naivi.
  1
  6
  Raportează
 • postat de GALATEAN
  Duminică, 02 August 2015 14:33
  78.96.253.***
  De care rachiu bea asta?De pufoaica, de rahat, sau de doi pe-o creanga, care costa foarte mult?

  Nu judec pe nimeni,dar, cand omul ajunge la varsta lui, ar trebui sa aiba macar un acoperis deasupra capului, si, daca-i sarac, se duce pe ici, colo , gaseste sa castige o bucata de paine, nu sa stea la mila societatii.

  Daca este angajat la Ecosal, priviti cum dau cu matura angajatii, una ici, alta, colo, iar in urma lor raman gunoaie.

  (...) Priviti numai treptele de la scarile de la faleza.Au inceput sa se darame, lucrare facuta de superspecialisti, (...) isi bat joc.

  Sa mai dau exemple?

  Atunci de ce trebuie sa avem mila de asemenea (...), la fel, moraliceste, cu multi din administratia locala. Diferenta este doar de pozitia scaunelor obtinute, majoritatea prin frauda, electorala, din prostia marlanilor dezinteresati de orasul asta. (...) Si cu ce se deosebeste fata de cel din fotografie?

  Asemenea personaje umple piata politicienilor de Galati.Aratati-mi unul mai cu hatar.Il pup unde vreti voi.Dar aratati-mi.

  Dovada:priviti cum arata orasul Galati.Distrus de acesti (...)
  3
  5
  Raportează
 • postat de simirad
  Duminică, 02 August 2015 12:16
  89.137.231.***
  Trebuie ajutat acest om cu conditia sa nu bea alcool, sa nu fumeze si sa fie harnic!
  2
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.