Mai mulţi bani pentru mamele cu gemeni

Mai mulţi bani pentru mamele cu gemeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După cum ne-a informat directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS), ec. Olimpia Ralea (foto), ca urmare a numeroaselor procese intentate de părinţii cu copii gemeni care beneficiau de o singură „indemnizaţie pentru creşterea copilului”, această anomalie a fost corectată.

Articolul 2 din Ordonanţa de Urgenţă privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului a fost modificat şi actualmente prevede: „Cuantumul indemnizaţiei se majorează cu 600 de lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere”.

„Este important să se reţină că indemnizaţia nu s-a dublat sau triplat (în funcţie de numărul copiilor), ci s-a majorat cu suma de 600 de lei pentru fiecare frăţior. De exemplu, dacă în urma recalculării, mama care are trei copii proveniţi din aceeaşi sarcină, primea o indemnizaţie de 2.000 de lei (reprezentând 85 la sută din venitul net), în conformitate cu această modificare va beneficia de 1.200 de lei în plus, adică de o indemnizaţie lunară de 3.200 de lei”, a precizat Olimpia Ralea.

Indemnizaţie şi pentru mămicile eleve sau studente

O altă anomalie care a fost corectată de Legislativ se referă la tinerele mămici care „urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, cursuri frecventate fără întrerupere”. Şi această categorie de mame  a fost adăugată în al doilea paragraf al articolului 1 al Ordonanţei de Urgenţă 148/2005 privind susţinerea familiei pentru creşterea copilului.

Cu alte cuvinte şi mămicile eleve sau studente „la zi” vor putea beneficia de o indemnizaţie lunară de 600 de lei. Suma este mică având în vedere cât costă să creşti un copil şi să te mai şi întreţii în condiţiile în care fiind elevă sau studentă la zi nu beneficiezi de venituri salariale. Ba chiar este insuficientă  şi în condiţiile în care tatăl are un venit „obişnuit”. Dar, până la urmă, 600 de lei sunt mai buni decât nimic !

Citit 815 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.