Galaţiul se pregăteşte de valul de imigranţi din ţările arabe. Câţi refugiaţi putem primi?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Galaţiul se pregăteşte de valul de imigranţi din ţările arabe. Câţi refugiaţi putem primi?
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În Centrul de Cazare a Solicitanţilor de Azil de la Galaţi nu sunt, în prezent, decât 250 de locuri * Autorităţile au făcut deja un plan de extindere şi s-au aprovizionat pentru a întâmpina valul de imigranţi

Ocolită până în prezent de valul de emigranţi din ţările arabe, România ar putea deveni în următoarea perioadă o destinaţie care să preia un număr semnificativ de refugiaţi. Circa 2000 de persoane provenite din ţări precum Siria sau Libia ar urma să ajungă în următorii doi ani pe teritoriul ţării noastre conform estimărilor Comisiei Europene din primăvara acestui an, numai că momentul efectiv în care va începe „importul” solicitanţilor de azil pe teritoriul statului nu este, deocamdată, stabilit, în ciuda faptului că valuri de refugiaţi au ajuns deja în Europa pe filiera sudică, prin Serbia şi mai apoi Ungaria.

 

Unde îi cazăm?

Până la reuniunea miniştrilor de interne ale statelor membre UE, care va avea loc la Bruxelles peste circa două săptămâni, Inspectoratul General pentru Imigrări prin centrele teritoriale din subordine şi-a evaluat deja posibilităţile de cazare şi mai ales de suplimentare a locurilor. Dacă în prezent schema centrelor de primire şi cazare pentru refugiaţi prevede puţin peste 900 de locuri, aceasta va trebui extinsă. Şi la Galaţi se pune această problemă, conducerea reuşind să găsească soluţii pentru a dubla capacitatea.

„Noi în centru avem în prezent 250 de locuri. Mai avem posibilitatea extinderii construcţiei pentru încă 30 de locuri şi în plus putem, la nevoie, să suplimentăm cu corturi. Pe lângă acestea, în cooperare cu Inspectoratul Şcolar avem asigurat un internat, în caz de nevoie, unde mai sunt încă 100 de locuri, dar asta ca plan secundar. Deja am făcut achiziţiile necesare pentru materiale igienico-sanitare, ca să fim pregătiţi”, ne-a declarat cms. şef Dorinel Geru, directorul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi. 

Conform sursei citate, la nivel naţional, în variantă extinsă, capacitatea de cazare a refugiaţilor s-ar ridica la 1.500 de locuri. În momentul de faţă, în centrul de la Galaţi, se află doar 12 persoane, majoritatea din Iran şi Irak, aflate în procedura de acordare a azilului.

Citit 8445 ori Ultima modificare Luni, 07 Septembrie 2015 00:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.