Primul MAMOŞ din Galaţi e pregătit să îngrijească nou-născuţii

Primul MAMOŞ din Galaţi e pregătit să îngrijească nou-născuţii
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi şi îşi doreşte să lucreze într-o secţie de neonatologie. E vorba de Mihai Septimius Drăgan, singurul bărbat care a terminat specializarea Moaşe, la Dunărea de Jos şi care revoluţionează astfel, alături de cele 27 de colege ale sale, profilul “moaşei comunale. Acum, imaginea cu bătrâna satului, pricepută la toate a fost inlocuită cu tinere cu  studii superioare şi multă practică la activ, care pot interveni şi în cazul unor complicaţii mai grave. Ieri, Mihai Drăgan a participat la festivitatea de absolvire şi a făcut faţă cu brio comentariilor încurajatoare şi pline de umor ale profesorilor şi ale prietenilor.

Mamoş din întâmplare

Proaspătul absolvent al specializării Moaşe are 28 de ani împliniţi, provine dintr-o familie numeroasă şi are un frate geamăn. S-a obişnuit cu glumele făcute de prieteni şi spune că, după cinci ani de studiu temeinic, e pregătit să îngrijească nou-născuţii şi să vină în ajutorul lăuzelor, dar mai ales să învingă prejudecăţile viitoarelor paciente. Povesteşte că a ajuns la specializarea Moaşe din întâmplare, sau mai bine zis prin redistribuire, neavând media necesară să se facă  asistent medical general. “A început să-mi placă, mai ales că era ceva nou, iar acum nu mă văd făcând altceva. După ce am asistat la o naştere pentru prima dată, am tras o concluzie clară: bine ar fi ca bărbatul să participe la naşterea copilului. E o experienţă de neuitat”, povesteşte Mihai. Nu a fost singurul băiat din grupă, mai avea doi colegi, care au abandonat pe parcurs, aşa că, în ultimul an, a devenit răsfăţatul grupei. Mihai nu ştie ce îi rezervă viitorul: dacă cele mai multe dintre colegele lui se gândesc deja să plece în străinătate, el e dispus să lucreze şi într-o maternitate din România.

Prima promoţie de moaşe de la Dunărea de Jos

În urmă cu cinci ani, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi organiza, în premieră la Galaţi, admitere pentru programul de studiu de licenţă „Moaşe”, menit să pregătească oameni specializaţi într-o meserie veche de cât lumea. Decanul Facultăţii, Aurel Nechita, spunea, la vremea respectivă, că decizia a fost una reparatorie, pentru că după Revoluţie se desfiinţaseră aproape toate Centrele de Naştere din localităţi.

Citit 3397 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Iunie 2015 11:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.