Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
5 comentarii

Un proiect de lege al Ministerului Sănătăţii spune că nouă tipuri de vaccin ar trebui să devină obligatorii. Este vorba despre cele din schema naţională actuală, administrate împotriva unor boli care pot duce la complicaţii grave sau chiar la deces. Legea ar veni şi cu pedepse aspre pentru părinţii care refuză imunizarea copiilor.

Proiectul de lege prevede obligativitatea a nouă vaccinuri: cel pentru Hepatita B,BCG – cel care previne complicaţiile date de tuberculoză, tifterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită şi ROR – cel împotriva rubeolei, oreionului şi a rujeolei.

În cazul în care părinţii vor refuza vaccinarea, vor avea probleme la înscrierea la şcoală. Dacă nu îşi vor exprima în scris refuzul, copilul va fi vaccinat fără ca părintele să fie anunţat anterior, verbal sau în scris.

În momentul în care se va prezenta la şcoală sau la grădiniţă, părintele trebuie să aibă cu el o fişă de vaccinare care este disponibilă încă de anul acesta. Şcoala poate accepta un copil nevaccinat cu o condiţie: să recupereze toate vaccinările în decurs de un an de la înscriere. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, şcoala are dreptul să exmatriculeze copilul.

Unităţile şcolare vor fi amendate dacă vor accepta înscrierea copiilor fără fişe de vaccinare sau care nu au toate vaccinurile făcute. Amenzile sunt între 5.000 şi 10.000 de lei. Dacă şcoala decide să păstreze copiii care nu au recuperat vaccinările în primul an de la înscriere, amenzile sunt de 2.500 de lei pentru fiecare caz.

Deşi părinţii nu vor avea de plătit amenzi în momentul în care refuză vaccinarea, există sancţiuni mult mai dure. Părinţii care nu îşi vaccinează copiii până la trei ani vor face consiliere psihologică. Dacă şi după consiliere refuză vaccinarea, ei ar putea fi acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului. Mai departe, pe firul legii, pentru rele tratamente aplicate minorului se poate aplica o pedeapsă cuprinsă între trei şi şapte ani de închisoare. În instanţă se poate merge până la decăderea din drepturile părinteşti.

Direcţiile de sănătate publică şi medicii de familie vor fi şi ei sancţionaţi dacă nu vor monitoriza şi nu vor raporta aceste situaţii.

Odată cu această lege, Ministerul Sănătăţii îşi asumă responsabilitatea să asigure stocurile de vaccinuri necesare atât în timpul epidemiilor, cât şi în decursul unui an întreg. 

Citit 1331 ori Ultima modificare Marți, 29 Septembrie 2015 15:15

5 comentarii

 • postat de Geanina Miercuri, 30 Septembrie 2015 16:31 193.226.138.*** Link la comentariu
  0
  0

  Dupa cum spun statisticile in ultima vreme, 85% dintre parinti au vaccinat copii, iar restul de 15%, nu au vaccinat. Daca se aproba acest minunat project de lege, inseamna ca acest procent de 15% nu vor fi primiti la gradinita, si nici la scoala. Deci in curand vom ajunge si o tara de analfabeti, exact ceea ce aveam nevoie.

  Raportează
 • postat de Robert Popescu Miercuri, 30 Septembrie 2015 15:03 91.208.234.*** Link la comentariu
  2
  0

  Cat de retardat trebuie sa fii incat sa nu-ti vaccinezi copilul?
  Doar la martorii lui ehova refuza tratamentul medical.
  Gandire de ev mediu...
  @Alina - intre un copil autist si unul mort de tetanos(da pe google sa vezi in ce conditii mori de tetanos) sau bolnav de poliomelita ce preferi?

  Raportează
 • postat de Feli Miercuri, 30 Septembrie 2015 12:42 37.201.169.*** Link la comentariu
  0
  1

  Haideti sa lasam speculatiile pe baza unor aberatii. Toate stirile astea sunt speculatii, niciun ziarist nu a vazut vreun proiect de lege. NU va iesi in vecii vecilor un asemenea proiect de lege, asta ar insemna sa incalce vreo 5 alte legi, plus Constitutia!
  Dragilor, romanii nu mai sunt oitele din 1990, mai bine treziti-va si voi, jurnalistii, medicii, si haideti sa ne solidarizam impotriva holocaustului medical care va castiga teren in Romania daca nu se opun oamenii informati!
  Toate bune va doresc!

  Raportează
 • postat de alina Marți, 29 Septembrie 2015 23:33 5.13.238.*** Link la comentariu
  0
  4

  Și în cazul în care copilul vaccinat dezvolta anumite boli cum ar fi autismul sau chiar boala pentru care a fost vaccinat împotriva cine răspunde? Statul? Adică obligați părinții sa vaccineze copii iar în cazul în care nu vaccinează copii aplicați sancțiuni. Dacă copilul dezvolta complicații cine e de vina? Probabil ca acel copil avea o anomalie genetica sau capturate boala înaintea vaccinării. ....

  Raportează
 • postat de Catalin Marți, 29 Septembrie 2015 18:54 5.13.188.*** Link la comentariu
  2
  5

  Ne conduc nebunii .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.