UTIL/ Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de şomaj

UTIL/ Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de şomaj
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În cazul persoanelor provenite din câmpul muncii, care au fost concediate ori care şi-au dat demisia, pentru a primi indemnizaţia de şomaj sunt necesare mai multe acte.

În primul rând, aveţi nevoie de o adeverinţă eliberată de angajator, conform Normelor Metodologie de aplicare a Legii 76/2002, modificată şi completată, care să cuprindă bazele de calcul pentru ultimele 12 luni, care reprezintă stagiu de cotizare la şomaj. Apoi, mai aveţi nevoie de o adeverinţă eliberată de administraţia financiară, dar şi de o adeverinţă medicală cu specificaţia clinic sănătos sau apt de muncă ori cu eventuale restricţii medicale. În acest ultim caz, este obligatoriu ca pe adeverinţă să fie specificat faptul că aveţi capacitate redusă de muncă. Dar acestea nu sunt toate actele necesare. Mai aveţi nevoie de carnetul de muncă, în original, dar şi xeroxat, precum şi de adeverinţa de vechime (după 1.01.2011). De asemenea, sunt necesare actele de studii şi calificare, în original şi xerox, buletinul de identitate, original şi xerox, şi un dosar cu şină.

"În situaţia în care persoana a avut încheiate mai multe contracte de muncă în ultimele 12 luni, luni care constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj, adeverinţa se va aduce de la toţi angajatorii cu care persoana a avut încheiate respectivele contracte de muncă", informează Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Citit 4964 ori Ultima modificare Marți, 13 Octombrie 2015 10:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.