Dan Dănăilă - aur la Balcaniada Juniorilor la matematică!

Dan Dănăilă - aur la Balcaniada Juniorilor la matematică!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Elevul gălăţean a obţinut 40 de puncte din 40 la Balcaniada Juniorilor care s-a desfăşurat la Sarajevo * După argintul de anul trecut, acum se întoarce acasă cu medalia de aur *

Dan Dănăilă de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” se numără printre tinerii care şi-au găsit o pasiune şi muncesc enorm pentru ea. De mic i-au plăcut matematica şi participările la concursuri.

Chiar dacă a obţinut de fiecare dată rezultate excelente, nu s-a oprit din drum. A fost permanent într-o aprigă competiţie cu el însuşi, devenind pe zi ce trece mai bun, graţie orelor petrecute cu cărţile de probleme şi creionul în mână.

Încă  de acum doi ani, când era în  clasa a VII-a, se află pe podiumurile olimpiadei naţionale de matematică.  Anul trecut, când era elev în clasa a VIII-a, s-a calificat fără probleme la Balcaniada de Juniori şi a obţinut medalia de argint.

Anul acesta, s-a întors cu medalia de aur. Şi nu oricum. A fost singurul din lotul de juniori care a reprezentat România la Balcaniadă care a reuşit să obţină punctaj maxim: 40 de puncte din 40.

„Asemenea performanţă este ceva rar!”

Pentru profesorul său de la clasă, Romeo Zamfir, nu e nicio surpriză că a obţinut medalia de aur: „Dan munceşte enorm şi are capacitatea să se concentreze foarte bine la probe. Am lucrat cu el şi la clasă şi după ore. Ştiu că a mai lucrat şi cu colegul meu, Vasile Popa.  Dar contează enorm faptul că munceşte singur foarte mult. Şi asta s-a văzut încă de la examenele de baraj pe care le-a susţinut în cadrul lotului lărgit”.

„Pentru a ajunge la Balcaniadă, Dan a dat şapte probe şi la cinci dintre ele a luat punctaj maxim. Tot punctaj maxim a obţinut şi la olimpiada naţională la matematică, unde a primit prima medalie de aur anul acesta. La Balcaniadă asemenea performanţă este ceva rar! Mă aşteptam să ia aur, dar nu eram sigur ca va rezolva tot”, spune profesorul său.

I

ată că şirul de rezultate maxime obţinute anterior nu este întâmplător. Cel puţin pentru acest nivel, matematica pare să nu mai aibă secrete pentru Dan Dănăilă. Bineînţeles că drumul său spre cunoaştere nu se opreşte aici. La anul, va avea alte culmi de cucerit.

De la Mihai Manea – elevul care a obţinut trei ani la rând aur la Internaţionala de Matematică şi care acum lucrează în cercetare în America alături de câţiva deţinători ai Premiului Nobel - Galaţiul nu a mai avut un elev care să obţină premii după premii la competiţiile externe de matematică. 

Dan Dănăilă scrie sub ochii noştri o poveste despre reuşită, muncă şi sacrificiu, din care, deocamdată, au fost  împlinite doar primele capitole.  Pentru el poteca se îngustează, iar la anul îl aşteaptă calificarea în lotul de seniori.  Îi dorim putere de muncă şi succes. 

(Datele despre subiectele date la Balcaniadă şi despre rezultatele celorlalţi membri componenţi ai lotului României le găsiţi pe site-ul Catedrei de Matematică de la CNVA www.mategl.com.)

În fotografie, Dan Dănăilă – dublu medaliat cu aur anul acesta

Citit 2952 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.