Cu taxiurile la protest

Cu taxiurile la protest
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câteva zeci de taximetrişti de la Samatax se aflau, ieri dimineaţă, pe platoul de lângă Sala Sporturilor. Oamenii erau nemulţumiţi şi discutau aprins între ei. Motivul: intenţia „operatorului dispecer” de a scădea tariful de transport sub tariful actual, de 1,4 lei/km, motivat de criză…  

„Protestăm împotriva deciziei operatorului dispecer de a scădea tariful la 1,3 lei/km. Păi eu la tariful actual câştig 30 de lei în 24 de ore muncite! În ritmul acesta, mai bine mă duc la prăşit, aşa iau 50 de lei plus mâncare şi ţigări! Nu se consultă nimeni cu noi! Şi aşa este criză, iar peste tot îţi cere taxe”, ne-a reclamat unul dintre şoferi. Întrebat dacă taximetriştii sunt organizaţi astfel încât şi vocea lor să fie luată în seamă, acesta a răspuns afirmativ, indicând Camera Taximetriştilor.

Însă…. „Camera Taximetriştilor este în reorganizare, a avut probleme, abia acum s-a ales noua conducere. Nu avem ce le cere prea mult. Este condusă de domnul Cârlan Silviu [care nu a putut fi contactat telefonic-n.a.]”, ne explică taximetriştii.      

„Practic, ne-am adunat că nu suntem de acord cu modul în care operatorii dispeceri pun problema cu oamenii de pe stradă, nu ne consultă cu taxa de comenzi (de dispecerat), nu avem tarife diferenţiate  pe noapte… Noi mergem de trei ani cu un tarif de ruinare în Galaţi… Cerem autorităţilor să se implice, să fim şi noi la masa tratativelor, ca să fie bine şi pentru noi”, ne-a declarat Răzvan Tudose, unul din membrii Camerei Taximetriştilor.

Un tarif de 1,7-1,9 lei/km i-ar scoate din sărăcie, au mai spus taximetriştii, care au continuat „în alte părţi, primăria s-a implicat şi nu a dat voie să se coboare sub o anumită sumă… la noi nu e aşa”.

Răzvan continuă să enumere şi celelalte nemulţumiri ale taximetriştilor: „nimeni nu se gândeşte la concurenţa neloială. Sunt microbuzele care ne fac concurenţă. Lucrează şi după 22.30, deşi nu mai au voie”.

Ceilalţi taximetrişti iau foc la auzul discuţiei cu microbuzele: „am fost de tură de Paşti şi de Crăciun, microbuzele au mers toată noaptea, deşi nu au voie. Şi noi tocmai noaptea mai facem un ban”. 

Ce spune „partea adversă”?

Sorin Apostol, cel pe care taximetriştii îl indică ca fiind reprezentantul „operatorului dispecer” (Samatax - în jur de 140 maşini), ne spune: „Şi eu sunt de acord să nu schimb tariful, dar vreau ca ei să facă bani! E şi criza de vină pentru intenţia de scădere a tarifului… Săptămâna trecută am zis că micşorez cu o mie de lei şi acum m-am trezit cu oamenii în stradă…”

„Este o problemă internă a firmei şi o vom rezolva. Nu mai schimbăm tariful. Dar ei nu înţeleg că astfel vom avea comenzi mai puţine. Autorităţile locale au avut cum să se implice când era tarif minim impus, dar acum nu mai este. Este doar legea pieţii (sic!). Cu microbuzele iar e o problemă. Legea impune un număr maxim de taxiuri la mia de locuitori, dar la microbuze, nu! Noi suntem fiii ploii!”.

Şi viceprimarul Nicuşor Ciumacenco spune că „nu prea putem să ne implicăm noi. Este o problemă internă a firmei şi ei trebuie să o rezolve. Noi am stabilit, printr-o hotărâre de CL, un tarif maximal de 1,9 lei/km”.

Totuşi, lucrurile nu sunt deloc clare: telefonic, am întrebat la Samatax ieri cât este tariful şi am aflat că este 1,4 lei/km, preţ înscris şi pe taxiuri. Dacă vrei să afli cuantumul tarifului pe internet, afli că tariful este de 1,5 lei/km.

În plus, taximetriştii vorbeau ieri că nu ar mai exista tarif minimal, dar nimeni nu a scos un cuvânt despre tariful maximal, dovadă că nici măcar nu ştiu despre el! Conform HCL 193/2008, tariful maximal a fost stabilit la 2 lei/km. Un tarif care însă nu coincide cu cel de 1,9 lei/km despre care ne-a vorbit viceprimarul Nicuşor Ciumacenco…

Citit 1736 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.