Ar putea fi INTERZISĂ publicitatea la medicamente

Ar putea fi INTERZISĂ publicitatea la medicamente
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Senatul României a adoptat luni, 14 decembrie, un proiectul de lege care interzice reclamele explicite la medicamente în radio şi televiziune, iar dacă preşedintele Klaus Iohannis va promulga legea, ar fi o mare lovitură financiară pentru principalele trusturi media din ţară. 

"Se interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase difuzată în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune. Publicitatea este permisă numai pentru produsele medicamentoase care se eliberează fără prescripţie medicală pentru care materialele publicitare vor fi aprobate de Agenţia Naţională a Medicamentului. (...) Este interzisă publicitatea pentru farmacii, difuzată în cadrul programelor de radio-tv, care induce ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum şi publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente", se arată în propunerea legislativă iniţiată de senatorul UDMR Vegh Alexandru.

În anul 2014, industria farmaceutică din România a fost principalul investitor în publicitate, ocupând 13 la sută din nivelul pieţei. potrivit raportului Zenith Romania Advertising Expenditure Forecast. Deşi mediul digital este în creştere, în continuare în televiziune se investesc cei mai mulţi bani pentru publicitate - 63,5 la sută, potrivit aceluiaşi raport.

Potrivit celor mai recente estimări valabile ale Media Fact Book 2014, cheltuielile de publicitate în 2014 pentru TV se ridicau la 193 milioane euro (din 306 milioane euro total), iar pentru radio la 18 milioane euro. Pentru produsele şi serviciile medicale, bugetul în anul 2013 (pentru toate canalele media) s-a ridicat la 31 milioane euro.

Citit 1431 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Decembrie 2015 01:01

8 comentarii

 • postat de ELLA
  Miercuri, 16 Decembrie 2015 22:31
  89.136.185.***
  Cea mai mare afacere este azi cu farmaciile.Asa cum sint restaurante din zece in zece metri,acum au aparut farmacii.Stiu ca era o lege care permitea deschiderea unei farmacii la anumita distanta fata de o alta.De asemenea am vazut reclame la medicamente care ani in urma se eliberau numai pe baza de reteta de la medic.Acum poti sa iei dupa reclame medicamente in loc de mincare.De aici se vede ca numai profitul intereseaza si nu sanatatea pacientului.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Alexx
  Miercuri, 16 Decembrie 2015 19:26
  109.99.196.***
  Trăim în tirania nesătuilor de profit pe seama distrugerii sănătății românului. Oricare bolnav are ceva specific. DOAR medicul poate decide DACĂ un medicament (nu)e eficient.
  Afaceriștii inumani știu foarte bine ce înseamnă medicația după ureche: dependența. Profitul maxim și numai profitul!!!!!!!!!!
  0
  5
  Raportează
 • postat de CetateanX
  Miercuri, 16 Decembrie 2015 17:32
  5.13.246.***
  Foarte bine! Leacul nu-i cu sacul! Sa va dau un exemplu. Ce -i aia reclama TV "Aspenter- zi de zi de zi"? Adica sa luam cu totii Aspenter zilnic, sa le runtunjim farmaciilor buzunarul, fie ca avem nevoie sau nu. E o lege bine-venita. "Coruptia ucide" si prin farmacii!
  0
  8
  Raportează
 • postat de Muerte farmac(ologul)!
  Miercuri, 16 Decembrie 2015 16:55
  83.70.248.***
  Asta este o lege f. buna, iar senatorul V.Alexandru a motivat ca la baza initiativei sale sta faptul ca, din cauza reclamelor excesive, majoritatea romanilor se trateaza dupa ureche, ceea ce-i face sa ajunga tarziu la doctor si cu complicatii majore. Cum e posibil ca autobuzele, in Gl de exemplu, sa fie acoperite in intregime cu reclame la medicamente contra..hemoroizilor, inflamarea prostatei si altele tot asa ?!!
  Si e interesant ca populatia nu protesteaza impotriva acestei legi, ci protesteaza chiar ..parlamentarii care cica au votat fara sa stie ce voteaza, ba chiar ii cer lui Johannis sa o retrimita in Parlm, ca sa vedeti ce puternic este lobbiul industriei farmaceutice pe langa idiotii astia cu drept de a trece legi!
  0
  8
  Raportează
 • postat de xxx
  Miercuri, 16 Decembrie 2015 14:53
  86.127.212.***
  Camelia, tie ti se pare ciudat. Mie, ca farmacist, mi se pare tragic.Imi intra foarte multi oameni in farmacie cu reteta pe care au un preparat, iar pe langa acela mai au si 4-5 madicamente. Si omul imi zice pe fata: "vreau doar preparatul, restul le-am luat de la Donna". Pai dumneavoastra stiti ca la toti, dar la TOTI angajatii din aceste lanturi li se impun target-uri la vanzari?! Adica e absurd, chiar ilegal din punctul meu de vedere, ca tu, ca pacient, sa ii ceri sfatul (si sa ai incredere in acel sfat) unui om care in functie de cat te convinge pe tine sa cumperi, asa sa aiba si el salariul.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Doru
  Miercuri, 16 Decembrie 2015 14:50
  46.97.34.***
  Reclama la medicamente si farmacii inseamna:
  1.deprofesionalizarea farmacistului, transformat in agent comercial obligat sa vanda orice porcarie vazuta la TV ca sa-si realizeze targetul. Consecinta: scaderea starii generale de sanatate a populatiei cu implicatii majore asupra bugetului ministerului sanatatii (crestere cheltuieli cu sanatatea si scadere venituri din taxe si impozite de la contribuabili)
  2.disparitia medicamentelor ieftine si inlocuirea cu altele scumpe care au acelasi efect. Consecinta: saracirea populatiei, mai ales a celor in varsta, ceea ce va determina cresterea cheltuielilor sociale.
  3.disparitia invatamantului superior de farmacie, ca urmare a scaderii cererii de farmacisti
  4.monopolizarea productiei si distributiei de medicamente, ca efect al disparitiei farmaciilor independente. Consecinta: cresterea necontrolabila a preturilor produselor si serviciilor medicale.
  Este la fel de nociva ca reclama la tutun si alcool.
  1
  9
  Raportează
 • postat de catalinservicepc
  Miercuri, 16 Decembrie 2015 13:23
  79.116.105.***
  @Camelia. Pentru ca legea farmaciilor a fost schimbata sub ograduirea lui basescu si au omis obligativitatea existentei unei farmacii si cu laborator propriu de preparate. E ca si cum vand paine la fabrica dar nu primesc comenzi de prescuri si cozonaci! Si asa au aparut mai ceva ca pacanelele... si le merge bine! 1500 lei salariul, 4500 sefa de farmacie! C-asa e-n tenis! Sa tii omu bolnav si dependent... vindecare?... care vindecare? cu salariul minim sau lipsa lui si stresul cretinoid de la japita privata ce se numeste patron?
  0
  8
  Raportează
 • postat de Camelia
  Miercuri, 16 Decembrie 2015 10:44
  5.13.178.***
  Da, si mie mi s-a parut ciudat ca in reclama farmaciei Dona se afirma "o farmacie cum multe ar trebui sa fie", cand de papt sunt farmacii din 100 in 100 de metri. Iar cand am vrut sa comand la ei un preparat dupa o reteta mi-au spus ca nu au laborator, si ca trebuie sa merg la o farmacie care are laborator ?!
  0
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.