FOTO/ Recepţia de ZIUA ROMÂNIEI la Ambasada de la Canberra. Ziarul „Viaţa liberă”, citit de românii din AUSTRALIA

FOTO/ Recepţia de ZIUA ROMÂNIEI la Ambasada de la Canberra. Ziarul „Viaţa liberă”, citit de românii din AUSTRALIA
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Românii care au participat, pe 4 decembrie, la recepţia pentru marcarea Zilei Naţionale a României, oferită de Excelenţa Sa, ambasadorul României în Australia şi Noua Zeelandă, gălăţeanca Nineta Bărbulescu, au avut ocazia de a răsfoi şi citi ziarul „Viaţa liberă”. Este vorba despre cele câteva exemplare în ale căror pagini erau publicate interviul acordat ziarului nostru de către ES ambasadorul Nineta Bărbulescu. Evenimentul a avut loc în saloanele Ambasadei României de la Caberra şi s-a bucurat de un interes aparte.

Ziua României n-a ţinut doar o zi

Trebuie spus că, la Antipozi, Ziua Naţională a României a fost marcată printr-un şirag de evenimente. Pe 28 noiembrie a fost o adunare câmpenească a românilor din regiunile Hamilton, Waikato, Plenty of Bay şi Rarotonga, din insula de nord a Noii Zeelande, la care au venit circa 30 de români şi familiile acestora, şi la care a participat, desigur, şi ES ambasadorul Nineta Bărbulescu.

Pe 29 noiembrie a avut loc liturghia de la biserica ortodoxă Sfântul Ignaţie din Auckland şi un Te Deum dedicat Zilei Naţionale a României, oficiat de părintele Mircea Corpodean, Protopopul Noii Zeelande.

Îmbrăcată în mândre straie populare româneşti, în aceeaşi zi, ES Nineta Bărbulescu a co-organizat recepţia pentru marcarea Zilei Naţionale a României, în colaborare cu Comitetul director al Asociaţiei culturale Doina Auckland, Noua Zeelandă, eveniment la care au participat peste 200 de români. „Grupul de dansuri al Asociaţiei Doina, purtând costume populare româneşti, a performat în debutul evenimentului iar gazdele au organizat un festival ad-hoc cu mâncăruri tradiţionale româneşti”, ne-a povestit ES Nineta Bărbulescu.

O bucurie neaşteptată

„Cea mai mare bucurie, neaşteptată, în Noua Zeelandă a fost performanţa sportivilor români care au participat, în perioada 27 – 29 noiembrie 2015, la Auckland, cea de a III-a ediţie a Campionatului Mondial de Karate Goju – Ryu. Bilanţul echipei României, coordonată de Octavian Amzulescu, Preşedintele Federaţiei Române de Karate, şi de vicepreşedintele Cristian Bogza, este impresionant: două medalii de aur, trei de argint, două de bronz şi patru locuri cinci, dintr-un total de 26 de state. O tânără, Adriana Nicolae, de origine română, a luat bronz sub culorile Noii Zeelande. Mi-au făcut onoarea să decernez medaliile pentru juniori, iar peste toate românii au câştigat competiţia pentru găzduirea, în 2017, a celei de-a IV-a ediţii a Campionatului Mondial de Karate Goju – Ryu”, ne-a povestit ES ambasadorul Nineta Bărbulescu.

Bucătărie românească şi vinuri pe măsură

După cum am aflat de la ES ambasadorul Nineta Bărbulescu, la recepţia organizată în saloanele Ambasadei de la Canberra, pe 4 decembrie, au fost prezenţi membrii ai Parlamentului federal şi ai celui local, reprezentanţi ai Departamentului pentru Afaceri Externe şi Comerţ, membrii ai corpului diplomatic local, reprezentanţi ai Universităţii Naţionale Australiene, Universităţii Canberra, ai Institutului Australian pentru Relaţii Internaţionale, Colegiului Hawker, Comisiei pentru Productivitate, ai unor instituţii culturale şi media locale şi mai ales reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din statele australiene New South Wales, Victoria şi din Australian Capital Territory.

De asemenea, au participat ambasadorii, înalţii comisari şi reprezentanţii din UE, Argentina, Azerbaidjan, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Columbia, Coreea de Sud, Etiopia, EAU, FYROM, Germania, Grecia, Guatemala, Iran, Indonezia, Iordania, Japonia, Kuweit, Libia, Malta, Pakistan, Portugalia, Qatar, Rusia, Samoa, Serbia, Slovacia, Slovenia, SUA, Taipei, Turcia, Ungaria şi Venezuela.

Bucătăria tradiţională românească, pregătită de talentata Lina Cusiac, şi selecţia şi degustarea de vinuri româneşti premiate au fost foarte bine apreciate de participanţi. Nici n-ar fi putut fi altfel!

Citit 2290 ori Ultima modificare Marți, 15 Decembrie 2015 20:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.