Ingrediente NOCIVE pentru organism/ BĂUTURILE DIETETICE, colorate cu extract de gândaci

Ingrediente NOCIVE pentru organism/ BĂUTURILE DIETETICE, colorate cu extract de gândaci
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC) a realizat un studiu, potrivit căruia băuturile răcoritoare fără zahăr sunt o adevărată otravă pentru organismul uman. Acestea conţin coloranţi obţinuţi din gândaci şi substanţe toxice cancerigene, care pot provoca boli precum cancer, Alzheimer, Parkinson, Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, reacţii alergice, probleme de respiraţie, hiperactivitate şi lipsă de concentrare, diabet şi depresie. Pentru realizarea acestui studiu, APC a analizat 28 de sortimente de băuturi răcoritoare fără zahăr, dintre care 93 la sută sunt carbogazoase.

Ce conţin sucurile preferate de români

Specialiştii au depistat că băuturile conţin o listă de ingrediente care dăunează sănătăţii. În componenţa sucurilor colorate intră apa, apă carbogazoasă, dioxid de carbon, suc de struguri (0,1 la sută), suc de mere (0,1 la sută), suc natural de fructe (căpşuni, zmeură, coacăze negre, afine, vişine în proporţii variabile), maltodexterină, concentrat de morcovi cu rol de colorare, extracte cu rol de colorare din hibiscus şi morcov, arome naturale de lămâie şi lime, aromă naturală de portocale şi alte arome, cafeină, arome, suc de portocale, antioxidanţi (acid ascorbic), acidifianţi (acid citric, acid fosforic, citraţi de sodiu), îndulcitori (aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharine), coloranţi (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, brunt HT, azorubină, roşu ponceau, caroteni, beta-apo-8-carotenal, antocianine), conservanţi (benzoat de sodiu, sorbat de potasiu), corectori de aciditate (citraţi de sodiu), stabilizatori (gumă arabică, gumă de ester, gumă de guar, esterii colofoniului cu glicerolul, esteri glicerici ai răşinilor din lemn) şi nu în ultimul rând coşenilă –  colorant natural roşu obţinut dintr-o specie de gândac din America de Sud.

Mai mult, s-a demonstrat că îndulcitorii sintetici sunt de 200 de ori mai dulci decât zahărul. Pe lângă asta, 82 la sută dintre produsele analizate conţin acid citric. Acesta nu este recomandat copiilor, poate provoca dureri abdominale şi ataca smalţul dinţilor.

Sursa foto: APC

Citit 3194 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Ianuarie 2016 01:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.