REGLEMENTĂRI NOI/ Locul de veci poate fi CONFISCAT
Foto: Foto-arhivă

REGLEMENTĂRI NOI/ Locul de veci poate fi CONFISCAT
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)


Noile prevederi din domeniul funerar, reglementate de Uniunea Europeană, aduc unele modificări în ceea ce priveşte prezenţa unui preot la înmormântare, locul unde se depune persoana decedată înainte de îngropare şi îngrijirea mormântului.

Astfel, dacă un loc de veci este lăsat în paragină timp de doi ani, administraţia are dreptul de a-l confisca. Totodată, înmormântarea poate avea caracter religios sau laic şi poate fi precedată sau nu de incinerare.

„Locul şi modalitatea înmormântării vor fi conforme voinţei exprimate în timpul vieţii de persoana decedată, fără nicio modificare a ultimei voinţe a acesteia”, se arată în art. 16 al Ligii 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare din România. Mai mult decât atât, noile reglementări ale UE prevăd că familia are obligaţia să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului, ceea ce înseamnă că priveghiul în casă nu mai este permis.

Citit 12673 ori Ultima modificare Marți, 26 Ianuarie 2016 02:09

9 comentarii

 • postat de jojo
  Marți, 26 Ianuarie 2016 16:46
  5.13.147.***
  reglementate de Uniunea Europeană, nr 81989149„340102376123047862305 spun ca iti salti mortu si pleci, pe starda, ca dreptul de proprietate ...se confisca, asa cum neaaa zis sa impuscam porcu, injectam...etc
  bine ca UE e pe duca se va numi Uniunea Araba, in cativa ani
  4
  8
  Raportează
 • postat de JR
  Marți, 26 Ianuarie 2016 16:28
  5.13.201.***
  Cateva observatii:
  - Poate sa-mi spuna cineva cum duci mortu' intr-o ora la casa mortuara? Pentru transport iti trebuie actul de deces si certificat de imbalsamare...La casa mortuara iti trebuie actul de deces...La morga dureaza cam 24 ore, daca afli si te incadrezi in program...
  - Din lege: Art. 24 Pe timpul desfasurarii activitatilor sale specifice, prestatorul de servicii funerare este obligat sa respecte dispozitiile solicitantului inmormantarii referitoare la procesul funerar sau, in cazul inmormantarii religioase, canoanele bisericesti. = =>Daca vreau, pot sa fac o inmormantare cu stripteuse, artificii, gratare, fanfara, claxoane, o parada de-a lui Mazare ar fi un fleac!
  - Din lege: Art. 28 (1) Transportul persoanelor decedate in vederea inhumarii in aceeasi sau in alta localitate se face in sicrie cu capac, cu autovehicule special amenajate in acest scop, care respecta prevederile normelor sanitare si antiepidemice. = => Pana la urma, capacul trebuie sa fie montat pentru transport, sau numai trebuie sa existe?
  0
  7
  Raportează
 • postat de Pascal
  Marți, 26 Ianuarie 2016 13:01
  5.13.206.***
  In anul 2016 cand acum nu exista institutie fara calculatoare, la administratia cimitirului trebuie sa te prezinti cu chitanta de anul trecut pentru a achita taxa pe anul in curs . Astia nu au auzit ce este aia o ,, Baza de date,, . Oare cate clase or avea ? Dar cred ca in Galati avem nevoie de un crematoriu ! Am evita pe viitor ,, Circul inmormantarii,, , si nu ai mai chema nici popa sa te mai jupoaie de niste bani !
  2
  24
  Raportează
 • postat de Un cetatean cu taxele la zi
  Marți, 26 Ianuarie 2016 12:32
  5.13.210.***
  Se fura ca-n codru, fara nici o jena, privind in ochi cetateanul cu nerusinare. Un loc de veci, platit constiincios 25 de ani, cu taxele la zi, a fost "ochit" de functionarele de la Cimitir, pentru ca este pe o alee foarte accesibila, si i-a fost suflat soacrei mele, pe motiv ca actul intocmit acum 25 de ani, nu corespunde cu noua numerotare a locurilor de veci. Ca urmare, functionara inbufnata nu a vrut sa-i reinnoiasca actul de concesiune si s-a mai si rastit la o persoana care i-ar putea fi mama, daca nu chiar bunica. Nesimtirea,si hotia sunt la ele acasa. Noi, cetatenii, platim niste oameni ca-si bat joc de persoanele neajutorate.
  0
  22
  Raportează
 • postat de un galatean cu plata la zi a taxelor
  Marți, 26 Ianuarie 2016 12:03
  109.255.109.***
  Legi aberante care nu au nimic comun cu realitatea . Eu ca sa-mi inmormintez sotul intr-un loc de veci mostenit cu acte in regula si cu taxele platite la zi am fost nevoita sa dau declaratie la notar ca sunt de acord , de parca nu era suficienta o declaratie pe proprie raspundere . Cind am facut susccesiunea pentru un loc de veci al parintilor pe act era trecut o parcela , un rind si un loc diferit fata de cel din arhiva cimitirului si tot diferit de ce era in teren , deci un loc de veci si trei locatii diferite ,.. deci arhiva de la Eternitaea este varza si nu bate cu realitatea din teren . Si am o intrebare , cine o sa identifice locurile care nu sunt ingrijite doi ani ??? cele 5 functionare care sunt la cimitir si se ocupa de problemele zilnice ivite si care credeti-ma nu sunt deloc putine . In concluzie , hotarirea a fost luata formal , asa ca sa fie acoperiti in cazul in care revind pe bani multi locurile vechi din jurul bisericii si de la intrare a caror concesionari sunt morti sau plecati din Romania de zeci de ani. O alta magarie in maniera autentic romaneasca , cei cinci de F din contabilitate ... fura frate fara frica fa forme ... !
  2
  17
  Raportează
 • postat de Pentru Cristian-O aberație o poate corecta primarul și a lui consilieri locali, dacă se vrea.
  Marți, 26 Ianuarie 2016 11:24
  213.233.103.***
  Scuze frate Cristian, în a religiei ortodoxe implicat, dar refuzul casieriței de a primii bani pentru a plăti taxa anuală pentru locul de veci, se întâmplă azi, în Ianuarie 2016, cu toate că până azi, te prezentai cu chitanțele de plată, cu actul de deces și de concesionare....și plăteai taxa anuală. Deci mă uit cine este azi la Primărie, Primar și Consiliul Local, deci Stan și membrii Consiliul Local ce aplică niște aberații, pentru a nu fi lăsat să plătești, logic, pentru a se crea noi locuri de veci pe mormintele părinților noștri, dacă doi ani nu ești lăsat să plătești taxa pe mormânt. Nu toată lumea are bani pentru a plăti taxe notariale pentru a deschide o succesiune pe morminte pentru rudele decedate. Puțin bun simț și morală, nu strică, morții nu au cum să-și apere drepturile în adormire veșnică în morminte.
  Iar nemulțumirea se reflectă pentru că angaja de la casierie ce refuză taxa anuală pentru locul de veci, este angajata din banii noștri la Administrația Cimitirelor din cadrul SC Gospodărire Urbană SRL Galați, ce face parte din Structura Primăriei Galați, azi Primar Stan și a lui consilieri locali, ce fac afaceri mascate pe locurile de veci, punând piedici administrative pentru a nu se putea plăti taxa anuală a locului de veci, deci peste doi anim mortul este scos din groapă pentru a se ''instala'' alt decedat...facem în final o groapă comună în același loc de veci !!???!!
  2
  12
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 26 Ianuarie 2016 11:12
  213.218.53.***
  @postat de Șpilul? Nu ești lăsat doi ani să plătești taxa anuală la cimitir și te trezești cu concesionarul decedat, scos din groapă....la mișto, nu mai este nevoie de un cimitir nou.


  dap, vor sa iti fure locul de veci chiar cei care gestioneaza cimitirul

  il fura GRATIS si il vand pe bani multi !


  Eu nu inteleg, in final, taxa aceasta anuala NU PRESUPUNE ca este si pentru INGRIJIREA MORMANTULUI ???
  0
  16
  Raportează
 • postat de Cristian
  Marți, 26 Ianuarie 2016 10:42
  5.13.134.***
  pentru Spilul: Esti constient ca in 2008 Stan nu era Primar,nu? Era Nicolae,si de fapt urbea era in grija lui Ciumacenco! Consiliul local era si el rosu loial.
  2
  12
  Raportează
 • postat de Șpilul? Nu ești lăsat doi ani să plătești taxa anuală la cimitir și te trezești cu concesionarul decedat, scos din groapă....la mișto, nu mai este nevoie de un cimitir nou.
  Marți, 26 Ianuarie 2016 10:13
  213.233.103.***
  Aha, de asta oare doamna de la casieria de la Cimitirul Sf. Lazăr nu mi-a primit banii pentru taxa anuală pentru locul de veci, pentru că trebuie să vină concesionarul, adică decedatul din groapă....și deci, după doi ani de neplată, scoatem concesionarul decedat din groapă, cu toate că eu fiul-viul, am vrut să plătesc Cică să vină concesionarul-decedatul să plătească, adică tatăl meu-mortul.
  În concluzie, nu ești lăsat să plătești, și-n doi ani nu mai ai loc de veci....ăsta-i șpilul, Administrația Cimitirelor își fac locuri de veci noi, în mormintele părinților, bunicilor, rudelor îngropați de ani zile. Și nu este de vină UE, ci cioclii din Consiliul Local Galați în frunte cu Cioclul-Primar Stan, care au hotărât prin HCL Nr. 173/30 din 30. 10. 2008 blocajul plății taxei anuale !!! Nu mai fac un cimitir nou, dăm afară morții din groapă prin acte birocratice, pentru că nu sunt în stare cei de la Administrația Cimitirelor, ce sunt sub oblăduirea Primăriei și plătiți din taxe și impozite de gălățeni, să țină o evidență a locurilor de veci.
  5
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.