CONVENŢIA INDIVIDUALĂ, mit sau realitate. Demersurile unei ASOCIAŢII din Galaţi

CONVENŢIA INDIVIDUALĂ, mit sau realitate. Demersurile unei ASOCIAŢII din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pentru acest vis, "convenţii individuale", am desfăşurat demersuri încă din cursul anului 2014, după apariţia HCL 112/27.03.2014. După eşecul Apaterm, am ajuns, iarăşi, la acelaşi vis, în aceleaşi condiţii legislative. Consider că,  în continuare, nu sunt şanse să fie încheiate aceste convenţii. Dacă anul trecut nu a fost posibilă încheierea de convenţii, acum, având în vedere că nu s-a schimbat nimic, cum este posibilă încheierea unor astfel de convenţii?

La încheierea contractului dintre Calorgal şi Asociaţia de Locatari 859, nr. 841/06.06.2015, am semnat cu observaţii în vederea încheierii şi de convenţii individuale. Am primit exemplare din aceste convenţii, le-am difuzat locatarilor şi le voi depune la Calorgal. Acum, trag o concluzie: dacă acum se vor semna, înseamnă că şi anul trecut era posibil acest lucru, dar nu s-a dorit, întrucât nu apărut modificări legislative în acest domeniu, respectiv, sunt aceiaşi oameni în structura Calorgal.

Implementarea convenţiilor individuale ar fi benefică şi în cazul nostru, al chiriaşilor Primăriei (ar putea fi un exemplu şi pentru cei care sunt proprietari). Locatarii chiriaşi sunt într-un număr însemnat în oraşul Galaţi. Primăria ar putea introduce în cadrul contractelor de închiriere pentru spaţiile de locuit o clauză prin care chiriaşul este obligat la încheierea de convenţie individuală pentru furnizarea de energie termică. În cazul neplăţii ritmice, aceste apartamente vor fi debranşate (conform unei clauze din această convenţie, prin care se permite furnizorului de utilităţi accesul în apartament). Astfel, ar dispărea problema prin care chiriaşii reprezintă un factor perturbator pentru asociaţii, prin acumularea de datorii imense la întreţinere. Astfel, şi Primăria şi-ar disciplina chiriaşii, iar în cazurile extreme nu ar mai trebui să plătească datoriile chiriaşilor, în urma acţiunilor în instanţă ale asociaţiilor de locatari.

În aceeaşi situaţie suntem şi noi, Asociaţia de Locatari 859, imobil proprietate integrală a Primăriei Galaţi, cu 40 de chiriaşi. Blocul C este o construcţie P+3, cuprinde un număr de 40 de apartamente şi este situat în b-dul Milcov nr. 25, iar anul construcţiei este 1970. Pentru toate cele 40 de apartamente sunt încheiate contracte de închiriere între locatari/chiriaşi şi Primăria Galaţi/proprietar. Conform prevederilor contractului de închiriere acesta poate fi reziliat în cazul în care chiriaşul nu îşi achită cheltuielile de întreţinere pe o perioada consecutivă de cel puţin trei luni.

În prezent, din cei 40 de locatari, 25 la sută (zece apartamente) au datorii la întreţinere care însumează circa 90 la sută din datoria sociaţiei (1.450.000 de lei). Toţi cei zece locatari, de circa trei ani (din anul 2012) nu şi-au mai reînnoit contractele de închiriere din cauza acestor datorii. Acţiunile în instanţă pentru rezilierea contractelor de închiriere sunt foarte greoaie. Primăria a demarat o singură acţiune pentru reziliere (apartamentul 18), care este încă pe rol de circa doi ani şi jumătate, prin amânări şi tertipuri avocăţeşti. Datoria acestui locatar este de circa 35.000 lei. Astfel, asociaţia este în pericol de a-i fi sistată furnizarea de apă rece şi energie electrică.

Situaţia degenerează şi în cazul celorlaţi locatari, având în vedere că acestor datornici nu li se întâmplă nimic, chiar dacă nu şi-au reînnoit contractele de închiriere şi cumulează datorii mari la întreţinere. De asemenea, alţi locatari au început să nu mai achite ritmic la întreţinere, având exemplul de mai sus.

Ca urmare a acestor aspecte, mulţi chiriaşi/bun-platnici refuză să semneze convenţiile individuale, având în vedere că de alimentarea cu energie termică vor beneficia şi rău-platnicii, fiind sceptici că se va putea realiza debranşarea acestora. În acelaşi timp, dacă într-un imobil există locatari bun-platnici într-o proporţie minoritară, ce garanţii vor avea aceştia că li se va furniza energie termică? De exemplu, în prezent au semnat convenţiile individuale doar trei locatari din 40.

Rămâne totuşi problema juridică prin care nu s-a putut implementa această convenţie în cazul chiriaşilor, mai ales că, la demersul din luna februarie 2015 către Primăria Galaţi, pe această temă, nu am mai primit niciun răspuns.

Invitaţie la atitudine

Cotidianul "Viaţa liberă" va găzdui, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Vrem să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus. Drept urmare, toţi cei care vor să se implice şi consideră că pot ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului sunt aşteptaţi cu texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 1809 ori Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2016 20:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.