Au început lucrările la PARCUL Bisericii Mavramol
Foto: Foto ”Viața liberă”, Gabriel Kolbay

Au început lucrările la PARCUL Bisericii Mavramol
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Au început lucrările la parcul care urmează să se amenajeze în imediata vecinătate a Bisericii Mavramol. S-a turnat mai întâi fundaţia unui gard împrejmuitor al zonei, s-au pus stâlpii gardului, apoi muncitorii au băgat picamerul în piatra de pe jos, pregătind terenul.

Istoria locului - atât cea veche, cât şi cea recentă - este destul de zbuciumată. Nu putem decât să sperăm că, odată cu finalizarea parcului, locul îşi va găsi liniştea şi rostul.

Ce s-a întâmplat aici, în anii din urmă

Până în toamna anului 2011, în preajma bisericii - exact pe locul în care acum se construieşte parcul - exista pizzeria Da Isi, administrată de omul de afaceri italian Giovanni Panetta. Primăria Galaţi a demolat, la acea vreme, clădirea, susţinând că autorizaţia de construcţie îi expirase încă din 1994. Evacuarea familiei managerului şi punerea pizzeriei la pământ s-a făcut cu mare scandal.

Până la acel moment, comunitatea de la biserica Mavramol îşi exprimase, în repetate rânduri, nemulţumirea cu privire la activităţile zgomotoase din pizzerie, care tulburau liniştea în căutarea căreia credincioşii veneau la biserică.

Nici după demolarea pizzeriei, însă, locul n-a arătat prea bine. Parohia Mavramol a amplasat acolo o cruce, argumentând că acel loc a fost, la un moment dat, cimitir al bisericii. Nici cu asta nu s-au împăcat toţi gălăţenii. Unii dintre pasionaţii de istoria oraşului au susţinut că pe acel loc existaseră, de fapt, nişte locuinţe evreieşti, nu cimitir creştin.

Ce-a fost, ce n-a fost, mai deranjant pentru ochiul trecătorului era că, la doar câţiva metri de cruce, se amplasaseră nişte pubele mari din plastic. Or, gunoaiele lângă simboluri religioase n-au ce căuta!

După ce i s-a retrocedat suprafaţa de 552 de metri pătraţi din zonă, parohia de la Mavramol a reuşit să facă şi un schimb de terenuri cu Primăria Galaţi. Motivul? Acolo aveau teren atât Primăria, cât şi biserica, iar loturile erau în aşa fel aşezate şi fragmentate încât nimeni nu reuşea să amenajeze nimic.

"Întrucât este nepractică şi inestetică aşezarea unei împrejmuiri care să delimiteze proprietatea parohiei de cea a Primăriei, venim cu propunerea unui schimb corect şi de folos pentru ambele părţi", se arată în solicitarea părintelui paroh Mihai Gherghe, pe care aleşii locali au examinat-o în martie 2015.

Practic, Biserica Mavramol a cedat 106,32 mp din trotuarul betonat, plus o suprafaţă de 7,20 metri din partea de sud. În schimbul celor 113,5 mp cedaţi, primea 107,58 mp în partea de nord, adică spre restaurantul King, şi încă 5,94 mp în partea de sud a construcţiei.

Parcul pe care şi-a propus să-l construiască parohia ar trebui să aibă alei dispuse în formă de raze, spaţiu verde şi bănci, din loc în loc. Adevărul este că, indiferent ce părere ar avea gălăţenii despre parc, ne putem pune de acord asupra unui aspect:  orice ar arăta mai bine decât ceea ce este acum.

Citit 4193 ori Ultima modificare Joi, 14 Aprilie 2016 01:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.