Câţi gălăţeni cu hepatită C au primit aprobare pentru tratamentul FĂRĂ INTERFERON

Câţi gălăţeni cu hepatită C au primit aprobare pentru tratamentul FĂRĂ INTERFERON
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Terapia fără interferon dă rezultate pentru aproape toţi pacienţii, însă costă, deocamdată, foarte mult * Astfel, autorităţile au decis ca, pentru început, doar pacienţii cu forme avansate de boală să poată beneficia de noul tratament


Judeţul Galaţi a devenit, de aproximativ şase luni, centru regional pentru administrarea tratamentelor hepatitei virale C fără interferon. De la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), gălăţenii cu hepatită C sau cu ciroză hepatică provocată de virusul hepatic C au început să depună dosare pentru a beneficia de acest tratament.

Până în prezent, 90 de dosare au fost trimise de la CJAS Galaţi către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru evaluare. "Din totalul dosarelor trimise au fost aprobate 49, peste o treime dintre ele doar în luna în curs. Până acum nu au fost dosare respinse. Pentru restul de până la 90, comisia din cadrul CNAS urmează să se pronunţe, după ce va face evaluarea", a precizat, pentru "Viaţa liberă", preşedintele CJAS Galaţi, Mihaela Docan.

Rezultat scontat pentru aproape toţi pacienţii

Faţă de tratamentul cu interferon, care dădea rezultate în sub jumătate dintre cazuri, terapia disponibilă şi în România de jumătate de an asigură o rată de succes a tratamentului apropiată de 100 la sută. Necesitatea decontării tratamentului fără interferon în ţara noastră este cauzată de numărul extrem de mare de români infectaţi cu acest virus hepatic. Din cauza costurilor mari, noua terapie este însă disponibilă doar pentru o mică parte dintre pacienţi, mai precis pentru cei cu forme avansate ale bolii.

Drumul către tratament

Pentru a ajunge la faza depunerii dosarului, bolnavul trebuie să străbată un traseu destul de dificil, având în vedere starea precară de sănătate în care şi aşa se află. Primul drum este la medicul de familie, de la care va obţine un bilet de trimitere către medicul specialist. Pe baza acestui bilet şi având la îndemână şi cardul de sănătate, pacientul merge la un medic specialist dintr-unul din centrele acceptate în acest program. În judeţul Galaţi, au fost incluse în programul de tratament fără interferon al hepatitei C Spitalul Judeţean, Spitalul CFR, precum şi un cabinet medical privat aflat însă în contract cu CJAS Galaţi. În urma consultului, specialistul hotărăşte dacă pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii.

În cazul în care bolnavul corespunde acestor criterii, medicul de familie îi va prescrie un voucher, pe baza căruia va putea face, în mod gratuit, investigaţiile cerute la dosar. Un singur laborator din Galaţi a fost aprobat pentru aceste investigaţii. Cu rezultatele obţinute la aceste analize, bolnavul se întoarce la medicul specialist, care hotărăşte dacă dosarul poate fi întocmit şi trimis sau nu.

Dacă pacientul îndeplineşte toate criteriile cerute, dosarul poate fi depus, în sfârşit, la sediul CJAS Galaţi, de unde va fi trimis către comisia de la Bucureşti. Abia după ce şi această comisie îşi va da girul, tratamentul va putea începe, nu înainte însă ca pacientul să facă un nou drum la medicul specialist curant, care îi va elibera şi prescripţia medicală necesară.

Ce trebuie să conţină dosarul

Pe site-ul CNAS, în secţiunea „Informaţii pentru asiguraţi - medicamente - tratament fără interferon”, este afişată o listă cu documentele pe care dosarul fiecărui pacient care vrea să beneficieze de noua terapie trebuie să le cuprindă în mod obligatoriu. Acestea sunt: Investigaţiile paraclinice - hemograma, INR, ALT, AST, GGT, bilirubina totală, albumina serică, AFP, care sunt valabile trei luni de la data efectuării; ARN-VHC cantitativ, fibroscan/fibromax sunt valabile 12 luni de la data efectuării; puncţia biopsie hepatică este valabilă trei ani în cazul pacienţilor cu F3/F4; ecografia abdominală este valabilă şase luni de la data efectuării; testările AgHBs, Ac anti-HIV sunt valabile 12 luni de la data efectuării. De asemenea, pacienţii vor completa o cerere-tip prin care îşi iau angajamentul că vor lua tratamentul pe toată perioada prescrisă de medic.

Reguli, reguli, reguli

Tot pe site-ul CNAS, la aceeaşi secţiune, a fost publicată şi o scrisoare, adresată pacienţilor, prin care li se spune ce obligaţii au, odată ce au fost acceptaţi pentru tratament.

"Pentru ca acest tratament să vă vindece boala, trebuie să-l urmaţi conştiincios, să luaţi medicamentele zilnic, la oră fixă şi în cursul mesei şi să nu consumaţi alte medicamente/ceaiuri/remedii naturiste, concomitent cu medicamentele împotriva virusului hepatitic C, fără aprobarea medicului dumneavoastră curant (deoarece acestea ar putea să determine apariţia unor efecte adverse grave sau medicamentele antivirale să nu-şi facă pe deplin efectul). Înainte să începeţi tratamentul, solicitaţi clarificări medicului dumneavoastră curant despre modalitatea de administrare a tratamentului, posibilele lui efecte adverse, precum şi cu privire la orice alte aspecte legate de tratament asupra cărora aveţi neclarităţi. O altă condiţie esenţială pentru reuşita tratamentului este să vă monitorizaţi tratamentul, mergând la medicul dumneavoastră curant (pentru consultaţii, analize) ori de câte ori acesta vă programează sau dacă aveţi reacţii adverse sau starea dumneavoastră de sănătate o impune", se arată în document.

Citit 2052 ori Ultima modificare Luni, 23 Mai 2016 20:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.