TINERII ȘI ORAȘUL/ Puful ne agresează. Galaţiul - un oraş neprietenos cu persoanele alergice

TINERII ȘI ORAȘUL/ Puful ne agresează. Galaţiul - un oraş neprietenos cu persoanele alergice
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Ninsoare de mai! Nimic mai poetic, în teorie! În practică, dacă ieşi pe străzile Galaţiului în această lună, în cartierele unde sunt plopi, e imposibil de respirat. Puful dansează în aer, îţi intră în nas şi în gură şi se joacă cu nervii tăi, de parcă ar şti că te deranjează.

Da, oraşul teilor e de câtiva ani buni oraşul plopilor canadieni. Persoanele alergice chiar au motive să fie deranjate de acest lucru. "Avem multe lipsuri, însă compensăm la capitolul puf. În Ţiglina I, lângă fostul cinematograf, în unele zile, e imposibil de respirat! Doar ploaia ne mai salvează!", spune o pensionară care locuieşte în zonă. "Galaţiul e praf şi plin de praf, iar puf e peste tot. Ar trebui să primim spor de stres. Iar persoanele alergice să nu mai plătească impozit. S-au făcut numeroase sesizări, nu s-a întâmplat nimic", explică un bărbat iritat, care se apără cu mâinile de puful din aer.

Puful, impasibil, se aşterne peste tot! Pe marginile străzilor, pe scări, în case, maşini şi autobuze, pe genţile şi pe hainele trecătorilor.

Dincolo de aspectul neglijent pe care îl oferă oraşului, puful de plop este un factor declanşator pentru rinitele alergice. Urmările sunt uşor de ghicit: lăcrimarea ochilor, strănut, mâncărime insuportabilă la nivelul nasului, secreţie nazală apoasă. Spre deosebire de alţi alergeni precum polenul, mucegaiul sau unele alimente, puful de plop e greu de evitat, pentru că e, practic, peste tot. Chiar dacă nu ieşim din casă, deşi e inevitabil, puful intră pe fereastră sau pe uşă! În luna mai, alergicii sunt nevoiţi să stea mai mult timp în spaţii închise şi să se trateze. Însă nici medicamentele şi nici metodele tradiţionale de prevenire precum fitoterapia sau acupunctura nu sunt ieftine. Antihistaminicele sau sprayurile nazale decongestionante îi ustură la buzunar pe cei care suferă de alergii. În plus, specialiştii spun că, în cazul alergiei de primăvară, tratamentul trebuie să fie unul de lungă durată. El se începe cu cel puţin jumătate de lună înainte de apariţia pufului de la copaci şi se continuă pe o perioadă de aproximativ trei luni, fără întrerupere. Altfel, binecunoscutele simptome, ce nu par grave sau de nesuportat, netratate pot duce la boli grave, precum sinuzită, infecţii ale urechii sau astm bronşic.

Avem un oraş frumos, în care e bine să ningă doar iarna şi care ar trebui să revină la miresmele de tei de altădată. Poate intră şi această problemă “minoră” pe agenda autorităţilor, dar asta, desigur, după termoficare, apă caldă şi problema câinilor comunitari.

Citit 2383 ori Ultima modificare Luni, 23 Mai 2016 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.