16 persoane sub anchetă, după scandalul de la Bereşti

16 persoane sub anchetă, după scandalul de la Bereşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tatăl lui George, din Meria:”Bateţi-l până ce îi vor intra minţile în cap” * Nici piaţa oraşului n-a scăpat de huligani: au  spurcat-o! *

La trei săptămâni de la prezentarea în „Viaţa liberă” a ceea ce se întâmplă frecvent în centrul Bereştiului în nopţile de sâmbătă spre duminică şi de duminică spre luni, huliganii din târg şi din satul Meria au făcut paşi înapoi. În urma luptelor de stradă din noaptea de 21 spre 22 iunie a.c., la care au luat parte, înarmaţi, tineri care, la lumina zilei, nu se remarcă prin nimic, Poliţia Bereşti a întocmit, pentru 16 făptuitori, în bloc, dosar de cercetare penală. Urmează ca aceştia să dea socoteală pentru loviri şi ultraj contra bunelor moravuri.

Răul principal, pentru familiile cu locuinţele aflate între Piaţă şi Cooperativa de Credit, este reprezentat de prelungirea, începând cu 28 august 2008, de către primărie, a programului de funcţionare a Discotecii „La Mardare”, sâmbăta şi duminica, până la ora 4.00 dinspre ziuă.

Din declaraţiile făptuitorilor, rezultă că scandalul-bătaie pe viaţă şi pe moarte, din 22 iunie, a fost premeditat. Ionuţ C., cu domiciliul pe str. Muzicii nr. 89, de exemplu, a tăiat arbuşti din curtea Dispensarului Sanitar-Veterinar, făcând din ei bâte.

Plecând de la discotecă mai devreme, spre Staţia CFR, să fie siguri că vor prinde trenul Bârlad-Galaţi, Ioan Cimpoieşu, de 29 de ani, şi Nicolae Ionaşcu, de 28, amândoi din Folteşti, nu bănuiau că aveau să ajungă clienţii ambulanţei. În dreptul pieţei, la ora 2.30, s-au pomenit luaţi la bătaie de primitivii din grupul mixt „Bereşti + satul Meria”.

Colecţia găsită asupra răufăcătorilor

Trezindu-se, în toiul încăierării, cu poliţiştii pe cap, autorii au şters-o la fugă cât i-au ţinut picioarele – unii, peste calea ferată, rostogolindu-se pe terasament; alţii, către liziera de salcâmi  „La Ţigani”. Victimele, urcate în ambulanţă. La plângerile lor, scrise, au ataşat certificatele medico-legale.

Identificaţi, atacatorii au fost sancţionaţi pentru tulburarea liniştii publice, cu câte 15 milioane de lei de căciulă. Pentru loviri şi ultraj vor fi deferiţi Justiţiei. O parte din bâte a căzut în mâinile subofiţerilor, intrând în „colecţia” Poliţiei. O coadă de topor, nou-nouţă, păstrează pe ea urme de sânge năclăit.

Părinţii minorilor, chemaţi să audă cu ce se ocupă, în nopţile „cu discotecă”, cei pe care îi hrănesc şi îi îmbracă. Tatăl lui George P., din Meria: după ce i s-a arătat bâta mânuită de progenitura sa, atât a mai putut rosti: ”Nu mai am ce să-i fac. Bateţi-l până îi vor intra minţile în cap”.

Pentru restabilirea liniştii la kilometrul zero al huliganismului de Bereşti, Poliţia oraşului şi Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei Galaţi au trecut la punerea în aplicare a unor măsuri forte: controale inopinate la Discoteca „La Mardare” şi în baruri, gen „filtru”; ţinerea sub observaţie a celor cunoscuţi a fi drept răii Bereştiului, pleava; depistarea barmanilor care le vând minorilor, pe sub mână, băuturi alcoolice; descurajarea declanşării de noi scandaluri.

Batalionul disciplinar numit „Poliţia Bereşti”

- Poliţia Bereşti: Renăscută – domnul subinspector Viorel Marcu, de la Compartimentul de Investigaţii Criminalistice, să trăiască! – , e pe cale de a decapita banda de huligani-elevi şi de adulţi pe care comunitatea nu-i mai poate suporta.

Sunt atâtea bătăi şi scandaluri de proporţii în oraş, încât interimarul de la conducerea acestei instituţii, ofiţer superior, dă semne că ar vrea să se înapoieze de unde a venit - „E de 20 de ori mai bine la Tg. Bujor decât la Bereşti”. În momentul de faţă, subofiţerii din Bereşti + domnul Marcu muncesc de parcă s-ar alfa într-un batalion disciplinar („Ori noi, Poliţia şi cetăţenii paşnici, ori huliganii”).

- Piaţa oraşului: Bine ar fi dacă primăria i-ar cere preotului Traian Chirilă, chiar dacă este veche şi urâtă, s-o sfinţească. De ce? Pentru că sub tarabele unde joia şi duminica se expune brânza, unii dintre discotecari întreţin, conform „tradiţiei” încetăţenite la Bereşti, relaţii sexuale („Piaţa este spurcată în timpul nopţii. Dimineaţa, ne-a declarat un bereştean dezgustat de doritorii de sex pe cimentul gol, vin gospodinele cu brânza”). 

- Primăria: Subinspectorul Viorel Marcu ne-a declarat că primarul Octavian Dică intenţionează să revină asupra orarului de funcţionare a Discotecii „La Mardare”, în sensul de a-l scurta cu câteva ore. Din punctul de vedere al plătitorilor de impozite, se mai aşteaptă de la primărie implicarea Poliţiei Comunitare, plătită şi ea din bani publici, în patrulările dispuse de Poliţia nr. 1din oraş, în nopţile „cu discotecă”.

- Jandarmii: I-am însoţit duminica trecută prin baruri. Nu se putea glumi cu ei. Sunt utili. Reprezentau Detaşamentul Mobil al Inspectoratului Judeţean al Jandarmeriei Galaţi. Se cunoştea că au în ei educaţie şi sânge de jandarm. Auzind că şi-au făcut iar apariţia în târg, huliganii s-au ferit să le stea în cale.

Explicaţie foto: O furcă, un topor, o ţeavă metalică şi câteva bâte - o parte din "instrumentele" folosite de violenţii din Bereşti în scandalurile publice din ultimele zece zile.

Citit 1889 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.