Cum va fi asigurată CĂLDURA gălăţenilor în această IARNĂ. 100.000 de oameni aşteaptă o SOLUȚIE

Cum va fi asigurată CĂLDURA gălăţenilor în această IARNĂ. 100.000 de oameni aşteaptă o SOLUȚIE
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Atât reprezentanţii CET, cât şi primarul ales al Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, par să fie de acord cu un lucru: caloriferele oamenilor nu trebuie să mai fie reci în prag de iarnă, ceea ce înseamnă că, până în toamnă, autorităţile sunt obligate să încheie tratativele pe termoficare


Peste doar câteva zile, noua conducere a Primăriei şi cea a Electrocentrale (CET), producătorul de agent termic primar, se vor aşeza la aceeaşi masă, pentru a decide cum şi în ce condiţii le vor furniza căldură şi apă caldă în sistem centralizat, în această iarnă, celor aproximativ 100.000 de gălăţeni care încă mai depind de sistemul public.

Prima întâlnire a „actorilor” termoficării va avea loc, cel mai probabil, la sfârşitul lunii iunie, după ce va fi constituit noul Consiliu Local, iar proaspătul primar va fi învestit în funcţie, au estimat reprezentanţii producătorului de agent termic primar, care au precizat că sunt pregătiţi să iniţieze seria tratativelor cu autorităţile locale.

De cealaltă parte, Ionuţ Pucheanu, care îi va lua locul, în curând, edilului în exerciţiu, Marius Stan, ne-a declarat că îşi propusese deja să demareze discuţiile pe această temă. Semn că, până la acest moment, cel puţin la nivel declarativ, cei de care va depinde încălzirea oraşului în sezonul rece sunt nerăbdători şi motivaţi să se aşeze la masa negocierilor. De altfel, atât Sinan Mustafa (administratorul special şi directorul general al CET), cât şi Ionuţ Pucheanu au precizat că îşi doresc ca, cel mai târziu la începutul toamnei, să convină asupra condiţiilor în care Galaţiul va beneficia de agent termic. Mai mult, spun cei doi, gălăţenii nu trebuie să mai îndure frigul în propriile locuinţe, întrucât autorităţile nu sunt capabile să ia o decizie în timp util.

Soluţia se cunoaşte, doar termenii se negociază

Chiar dacă menţinerea în funcţiune, pe termen lung, a sistemului centralizat de termoficare, prin restructurarea şi modernizarea acestuia, presupune, în viziunea CET, aşa cum v-am mai informat, crearea societăţii unice de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic, pentru iarna 2016-2017 autorităţile sunt obligate să opteze tot pentru sistemul actual, întrucât o altă soluţie nu există, după cum au recunoscut atât reprezentanţii CET, cât şi cei ai Primăriei. Astfel, negocierile care se vor purta între producătorul de agent termic primar, municipalitate şi Calorgal vor viza, în special, condiţiile financiare. Cel mai probabil, municipalitatea, prin distribuitorul de apă caldă şi căldură - Calorgal, va fi obligată să plătească în avans combustibilul livrat de Romgaz Mediaş, aşa cum s-a întâmplat şi în sezonul rece trecut. Aceeaşi condiţie (impusă de Romgaz şi Transgaz) se va menţine, cel mai probabil, şi în cazul combustibilului furnizat Electrocentrale pentru producţia energiei electrice. La toate acestea se va mai adăuga şi plata eşalonată a datoriilor istorice pe care CET le înregistrează către cei doi mari creditori ai săi.

Scenarii pe care conducerea CET nu le-a negat, ba chiar a precizat că „iarna aceasta va fi una mult mai grea”. Asta pentru că, potrivit lui Sinan Mustafa, societatea va trebui să prezinte instanţei, în luna septembrie, un plan de reorganizare, care se bazează strict pe soluţia privind crearea societăţii integrate de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic, prin cooptarea municipalităţii ca acţionar, alături de statul român. În cazul în care municipalitatea nu va agrea această variantă de restructurare a sistemului şi nu va încheia protocolul în acest sens cu Electrocentrale, administratorul special al societăţii a afirmat că CET are toate şansele să intre în faliment.

„Sunt convins că domnul Pucheanu, tânăr şi ambiţios, va aborda această problemă cu toată atenţia care se impune şi cu profesionalism, astfel încât să avem o decizie privind restructurarea acestui sistem pe mai departe”, a afirmat reprezentantul Electrocentrale.

Reţelele electrice şi de gaz nu pot fi o alternativă acum

Ionuţ Pucheanu a precizat că apa caldă a gălăţenilor va fi asigurată, în continuare, prin parteneriatul cu ArcelorMittal, deoarece o altă soluţie nu există la acest moment. În ceea ce priveşte asigurarea căldurii pentru populaţie, acesta ne-a spus că, întrucât nu există alternativă, sistemul trebuie menţinut în viaţă, până la redimensionare şi modernizare. „Principale sunt problemele cu care ne vom lovi la iarnă - apa caldă şi căldura, cu care trebuie să intrăm în linie dreaptă de acum, să nu mai stăm cu emoţii în decembrie”, a precizat Ionuţ Pucheanu, în urmă cu doar câteva zile, după ce a primit certificatul de ales. Ieri, însă, acesta a dat asigurări că variantele propuse de Electrocentrale vor fi analizate „la momentul oportun şi vom alege cea mai bună soluţie pentru gălăţeni”.

În cazul în care autorităţile vor pune cruce sistemului public de termoficare, cei aproximativ 100.000 de gălăţeni nu vor avea cum să îşi încălzească apartamentele, întrucât atât reţelele electrice, cât şi cele de gaz nu vor face faţă unui val de branşări. Informaţia a fost reconfirmată, în urmă cu aproximativ o lună, la dezbaterea organizată de Electrocentrale, de către reprezentanţii Electrica şi Engie. Aceştia au arătat că reţelele celor două companii nu vor putea face faţă. Asta ar însemna că avariile s-ar ţine lanţ, iar sistemul ar ceda constant, existând chiar varianta ca acesta să nu mai poată funcţiona! Mai mult, pentru ca Electrica să acopere o astfel de solicitare, ar trebui practic să-şi dubleze capacitatea de distribuţie, iar o investiţie de asemenea amploare nu va putea fi făcută mai devreme de şapte ani. Şi reprezentantul Engie a subliniat că, cel mai probabil, compania de gaze nu este pregătită pentru zeci de mii de branşări, atât din punct de vedere tehnic, cât şi fizic, ceea ce ar putea conduce la o perioadă de aşteptare de câţiva ani. De altfel, într-o informare oficială adresată CET, la solicitarea producătorului de agent termic primar, reprezentanţii Electrica au afirmat: „Creşterea consumului de energie electrică, datorat eventualei utilizări a instalaţiei electrice pentru încălzire, va afecta coloanele de alimentare, firidele şi cablurile subterane, părţi componente ale reţelei electrice, cu grave consecinţe în asigurarea continuităţii alimentării cu energie electrică a consumatorilor”.

În cadrul dezbaterii din luna mai, Electrica şi Engie au dezvăluit că s-au confruntat cu avarii în iarna trecută, iar în zona de sud a oraşului au existat probleme la presiunea gazului metan, tocmai pentru că unii dintre gălăţeni au apelat la cele două surse de încălzire.

Citit 6367 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.