Din proprietate în chirie. NEPLATA RATELOR ar putea să nu mai însemne EVACUAREA

Din proprietate în chirie. NEPLATA RATELOR ar putea să nu mai însemne EVACUAREA
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputatul Daniel Zamfir, principalul promotor al legii "dării în plată", cei care au cumpărat o casă prin programul de creditare "Prima Casă" şi au ajuns în situaţia de a fi executaţi silit nu vor mai fi daţi afară din case. Conform acestui proiect, statul ar urma să cumpere casa de la respectivul datornic, urmând ca între acesta şi statul român să se încheie un contract de chirie, pe o durată de cinci ani, la un preţ stabilit de Guvern, anual.

Principala motivaţie pentru constituirea acestui proiect de lege este faptul că "Prima Casă" nu poate fi "dată în plată", iar românii care apelează la acest program de credit sunt neprotejaţi în cazul în care ajung în imposibilitatea de a-şi mai achita ratele la timp.

Astfel, în termen de 15 zile de la momentul în care clientul primeşte somaţia de executare silită, acesta îşi poate manifesta dorinţa de a rămâne, cu chirie, în locuinţa pe care a achiziţionat-o prin credit. În acest caz, ANAF, instituţia care se ocupă de executarea silită a creditelor garantate de stat, opreşte procedura de executare silită şi vinde locuinţa către ANL, la un preţ egal cu valoarea rămasă din credit.

La finalul celor cinci ani de închiriere, deja fostul proprietar al apartamentului are posiblitatea de a-l răscumpăra la preţul la care ANL l-a cumpărat de la el, ajustat cu rata inflaţiei.

Citit 2250 ori Ultima modificare Duminică, 03 Iulie 2016 16:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.