Cartea Junglei din fosta Grădină de Vară

Cartea Junglei din fosta Grădină de Vară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Copacii şi buruienile gigantice au crescut printre scaunele Grădinii de Vară „Central” *

Te aştepţi să fii atacat de pantere sau să îl vezi pe Tarzan cum se încordează pe vreo liană… Arătând ca ruinele incaşe cotropite în sute de ani de pădure, fostul cinematograf de vară al Galaţiului a devenit cel mai nou şi neexplorat spaţiu verde al urbei.

Copaci adevăraţi au crescut din asfalt, iar buruienile, de dimensiuni gigantice întregesc peisajul verde-luxuriant. Fostele scaune de pe care copiii Galaţiului se scărpinau de mama focului vara, înainte de ’89, când părinţii îi târau să o vadă pe Angela Similea în concert, apoi să se uite la filme intelectuale cu pupături franţuzeşti, se iţesc mâncate de carii şi rugină.

Înauntru, prin efracţie. Sau nu?

Nimeni nu păzeşte jungla gălăţeană. În spate la Romarta, lângă clinica VitalMed, legată cu lanţuri şi închisă cu lacăte, Grădina pare nevizitată până şi de aurolaci. Îi facem curte, ne învârtim, tragem de lacăte, încercăm să părem suspecţi, dar nu avem succes.

„Eu zic să…”, încep o propoziţie vitează, în timp ce arăt cu mâna marginea de ciment a gardului. Surpriză! - Bogdan-fotoreporterul este deja Omul-maimuţă şi se agită foarte convingător din vârful gardului. Întârzii cât pot în a-i da aparatul – tot ce îmi doresc este să se ia de noi măcar un gardian public, dar nu, tocmai realizăm crima perfectă…

„Ai ajuns la scenă?”, zbier cât pot când îl pierd din ochi prin vegetaţia luxuriantă. „…uuuu”, răzbate din pădure. Se întoarce în 5-10 minute cu o privire de om care s-a uitat în ochii ursului şi care are urgent nevoie de un concediu:

„Nu se poate ajunge la scenă. Sunt copaci acolo, COPACI! Copacii cresc printre scaune, scena nici nu se mai vede, nu ştiu nici ce este pe jos”.

Călătorie în parcul horror

A cui este Grădina de Vară? Cine s-a ocupat de ea (da, este o ironie), după ultimele spectacole, din 1991? Nu trebuie păzită? Curăţată? Redată Galaţiului?

Bun, nu avem cinematografe-cinematografe, dar este chiar atât de complicat, cu o firmă de construcţii, una de amenajări şi un proiector, să îi îmbiem iar pe gălăţeni cu filmele în aer liber? Ştim, este mai simplu să dăm din mâini a lehamite, că, uite, nimeni nu face niciodată nimic.

Este mai complicat să ne revoltăm şi să ne pese de faptul că ni se tot râde în faţă, de ani de zile, pretinzându-se că nu există soluţii pentru „agrementul estival”! Dar până şi parc horror iese din Grădina de Vară, dacă filme tot nu rulează…

Comunismul a ţinut în viaţă Grădina de Vară, iar capitalismul a ucis-o prin uitare. Locul a rămas însă, pentru că nimeni nu i-a spus Grădinii că filmul s-a… SFÂRŞIT.

Grădina, administrată de RADEF

„Deocamdată, Grădina de Vară se află în administrarea RADEF, conform OG 39/2005, care prevede toate obiectivele, săli de cinema şi grădini de vară, aflate în proprietatea statului şi administrarea RADEF. În toamna anului trecut a existat un proiect de lege care prevedea trecerea din administrarea RADEF în cea a administraţiei publice locale a sălilor de cinema şi grădinilor de vară, iar acea trecere urma să se realizeze prin intermediul unui protocol”.

„Nu s-a mai auzit nimic de acel act normativ şi nici nu avem la Primărie vreun astfel de protocol semnat. Fiind în administrarea RADEF, instituţia trebuie să aibă grijă de Grădina de Vară şi din punct de vedere al întreţineri şi din punct de vedere al pazei”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole.

Ministerul Culturii: Lăsaţi orice speranţă!

Tot căutând ceva legat de ultima redută a RADEF la Galaţi- Grădina de Vară - am descoperit pe internet un răspuns al ministrului Culturii, domnul Theodor Paleologu, la interpelarea unui deputat clujean interesat de situaţia similară din oraşul dumnealui. Este datat 10 iunie 2009, aşa că îl puteam lua ca punct de reper pentru „intenţiile” ministerului cu pricina privitor la cinematografe.

N-am aflat însă decât faptul că RADEF ROMÂNIAFILM nu are bani şi ar trebui ajutat, eventual cu bani de la buget sau din exterior... Mulţumim frumos. Asta auzim de două decenii.

Citit 1725 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.