O ambulanţă SMURD a devenit inutilizabilă

O ambulanţă SMURD a devenit inutilizabilă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria nu are bani să o repare * Are, în schimb, Asociaţia SMURD Galaţi, dar ambulanţa nu-i aparţine * De parcă pentru gălăţenii care au nevoie prim-ajutor ar conta asemenea „precizări”! * Preşedintele asociaţiei promite că „ambulanţa va fi reparată în cel mai scurt timp” *

SMURD Galaţi acordă asistenţă medicală de urgenţă cu două ambulanţe (una de tip B, cu dotare medie şi cealaltă de tip C, dispunând de maximum de echipare), precum şi cu un autoturism Skoda Octavia break modificat astfel încât să transporte, pe lângă medic şi şofer, întregul arsenal de aparatură medicală necesar pentru resuscitare.

Recent, ambulanţa tip B, cu care interveneau pentru acordarea primului ajutor paramedicii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-a defectat, fiind indisponibilă exact în aceste zile caniculare. Repararea motorului costă în jur 8.500 de lei.

Având în vedere cât de necesară este pentru comunitate respectiva autospecială, o asemenea sumă ar trebui să fie considerată neglijabilă. Ar trebui, numai că nu se poate deoarece maşina este a Primăriei, care a achiziţionat-o în leasing, dar nu o poate repara deoarece în bugetul instituţiei nu există prevăzut un subcapitol cu această destinaţie.

În atare situaţie, dr. Angel Trifan, coordonatorul UPU-SMURD, i-a raportat situaţia doctorului Raed Arafat, subsecretar de stat pentru medicina de urgenţă în Ministerul Sănătăţii. Oficialul s-a arătat mirat că ambulanţa nu poate fi reparată în condiţiile în care există Asociaţia SMURD Galaţi, beneficiară a contribuţiei de doi la sută din impozitul pe venit, contribuţie pentru care au optat un număr însemnat de gălăţeni.

Aflând, e drept, neoficial, despre indisponibilitatea ambulanţei, care în aceste zile de foc ar putea goni în ajutorul gălăţenilor aflaţi în situaţii critice, miraţi la rându-ne, l-am contactat pentru lămuriri pe Vasile Curduman, preşedintele Asociaţiei SMURD Galaţi.

„Deocamdată n-am primit oficial la asociaţie nicio solicitare. Sigur că avem banii din contribuţiile gălăţenilor, care au donat doi la sută din impozit, dar nu-i putem cheltui decât cu respectarea strictă a legii. E nevoie de o adresă scrisă din partea Primăriei, prin care să fim informaţi în mod oficial că această instituţie nu dispune de buget pentru reparaţie. Şi asta cât mai repede, pentru ca ambulanţa să poată fi utilizată în cel mai scurt timp. Mă voi implica personal pentru ca situaţia să se rezolve. E normal…!” ne-a declarat dl Curduman, fostul subprefect din perioada guvernării trecute.

Aşadar, nu ne rămâne decât să sperăm în numele gălăţenilor că ambulanţa SMURD va  putea fi utilizată din nou la intervenţii în cel mult două, trei zile. Noi asta înţelegem prin „cel mai scurt timp”…

Citit 972 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.