O lecţie de viaţă oferită de o fetiţă, la doar trei ani

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Maria Chioşa, o puştoaică de doar trei ani şi jumătate, oferă o lecţie de viaţă şi poate fi un exemplu de voinţă pentru mulţi dintre noi. Povestea micuţei curajoase aţi aflat-o în urmă cu şase luni în paginile „Vieţii libere”. Atunci, la prima noastră întâlnire, mama Mariei, Adriana Chioşa, nu avea nicio speranţă că fiica ei va reuşi să învingă hemipareza cu care a fost diagnosticată. Avea ajutorul Fundaţiei „Inimă de copil” de aproape jumătate de an, dar Adriana nu vedea încă luminiţa de la capătul tunelului. Munca asiduă depusă de Maria şi ajutorul oferit de fundaţie, atât moral, cât şi prin metode de recuperare, au făcut ca povestea să se schimbe radical. 

Lucrurile frumoase prind contur

După doar şase luni de la prima noastră discuţie, tonusul familiei s-a schimbat. Lacrimile din ochii Adrianei s-au uscat, iar acum o lumină optimistă luceşte în privirea femeii. Ajutorul fundaţiei „Inimă de copil” a făcut-o pe Adriana mult mai pozitivă. Şi asta nu este totul. Evoluţia Mariei arată că, în curând, fetiţa va putea duce o viaţă normală. Mai are mult de muncă, dar speranţele s-au cuibărit din nou în sufletul lor.

„Suntem foarte fericite pentru că micuţa evoluează pe zi ce trece. La picior nu mai are probleme deloc, merge ca un copil normal. Sperăm ca în scurt timp să rezolvăm şi deficienţele pe care le are la mânuţă. Este foarte ambiţioasă în continuare. Merge la o grădiniţă cu program normal,  mănâncă singură, se îmbracă singură şi se duce la toaletă. Nu mă lasă să o ajut”, ne-a povestit Adriana Chioşa.

Maria face de un an de zile terapie Vojta (metodă de fizioterapie folosită pentru tratarea afecţiunilor sistemului nervos central şi ale aparatului locomotor), iar asta a ajutat-o foarte mult în recuperare. Chiar dacă a evoluat foarte mult, Maria nu a scăpat încă de mers la medic şi nici de tratamentul zilnic.

„De ceva timp, doamna doctor mi-a recomandat să merg cu Maria la înot. Ea este foarte doritoare şi încântată, dar după cum bine ştiţi mai am un copil, iar situaţia financiară nu este tocmai roz. Dar, voi face tot posibilul să mergem şi acolo. Este un copil special şi ambiţios care merită orice. Ea şi băieţelul sunt bucuria mea”, mai adaugă mama, cu ochii în lacrimi.

Viaţa Mariei a început să meargă într-o direcţie luminoasă. Deşi înotul i-ar face foarte bine, situaţia materială este din nou o piedică. Familia mai are un copil în întreţinere, iar un abonament pentru înot ar fi un efort mult prea mare. Mama face tot posibilul pentru ca să ajungă cât mai des posibil cu fetiţa la bazin pentru că ştie că asta îi dă o şansă în plus la recuperare.

Ajutor de la frăţiorul mai mare

Situaţia financiară este atât de şubredă încât tatăl Mariei a preferat să plece departe de familie să muncească pentru a le trimite bani. Tocmai de aceea, fratele micuţei Maria, care este doar în clasa a patra, şi-a luat în serios rolul de cap al familiei. Adriana Chioşa se mândreşte cu fiul ei, mai ales că acesta o ajută în gospodărie, dar nu îşi neglijează nici şcoala. „Sunt extraordinar de mândră de el! De obicei lua premiul I la şcoală, dar anul trecut a venit cu diplomă de excelenţă. Merge singur la şcoală, face piaţa, mă ajută la bucătărie şi este un exemplu la şcoală. Să nu mai vorbim de iubirea pe care i-o poartă Mariei”, spune Adriana Chioşa.

Planuri măreţe de viitor

Chiar dacă până soarta i-a pus greu la încercare, se pare că soarele începe să răsară şi pe strada familiei Chioşa. Adriana speră ca de acum înainte totul să mergă spre bine. „În curând va veni şi tatăl lor acasă. Sunt foarte fericită pentru că ne vom petrece sărbătorile împreună, în familie, liniştiţi. Îi iubesc pe toţi trei şi tot ce îmi doresc este să aibă parte de sănătate. Le mulţumesc şi celor de la Fundaţia „Inimă de Copil” pentru tot sprijinul şi pentru taberele organizate. Nu ştiu ce ne-am fi făcut fără ei. Le doresc tuturor celor care au probleme multă putere să lupte pentru însănătoşire şi să aibă multă credinţă în Dumnezeu”, a concluzionat femeia.

Aşadar, Maria, la cei trei ani şi jumătate ai săi, ne-a oferit o lecţie de viaţă. Tocmai de aceea, oricine vrea să îi fie alături o poate face prin intermediul ziarului nostru, iar Maria le va mulţumi, cu siguranţă, atunci când va fi mare şi va povesti tuturor că a învins o boală nemiloasă doar pentru că alţii au crezut în ea.

Citit 1267 ori Ultima modificare Vineri, 16 Septembrie 2016 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.