CONSIGNAȚIILE - necesitate, sau bombe sociale? Parazitism şi mizerie în punctul ”zero” al Galaţiului

CONSIGNAȚIILE - necesitate, sau bombe sociale? Parazitism şi mizerie în punctul ”zero” al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Unul dintre foarte puţinele chioşcuri non-stop care au mai rămas pe strada Domnească a devenit polul mizeriei, scandalurilor şi al vagabondajului


Un fenomen social pe cât de deranjant pe atât de greu de stârpit este „atârnatul” la chioşc, apanaj al grupurilor de tineri care nu fac altceva decât să bea, să fumeze, să mănânce seminţe, să se certe, să-i deranjeze pe trecători sau pe cei care au ghinionul să muncească în apropiere. Într-un cuvânt, chioşcurile, mai ales cele non-stop, care au devenit oile negre ale cartierelor fie ele mai mărginaşe, fie mai centrale.

Bătrâna stradă Domnească nu a scăpat


Artera istorică a oraşului este una dintre străzile unde puţine consignaţii au rămas în picioare. Una dintre ele, cea de la Parfumul Teilor, amplasată fix în coasta blocului C1, este mană cerească pentru cei care vor să cumpere una alta la ore târzii, la doi paşi de casă. Este, în acelaşi timp, şi un coşmar pentru locatarii imobilului amintit, pentru că, în jurul ei se adună, la orice oră din zi şi din noapte, diverşi tineri care îşi fac veacul acolo, lăsând în urmă o mizerie de nedescris şi „amintiri” greu de şters din memoria şi timpanele gălăţenilor care s-au crezut norocoşi că locuiesc în buricul târgului, odată cea mai liniştită zonă. Atât de tare s-a acutizat problema, încât locatarii blocului C1 au cerut autorităţilor locale, Primăriei şi Poliţiei Locale, să ia măsuri şi au ajuns chiar să ceară mutarea consignaţiei în alt loc, sperând că altfel găştile adunate probabil de pe străzile dimprejur, se vor risipi.

„Sunt unii fără ocupaţie, fără şcoală şi stau zi şi noapte pe treptele scării de la intrare, unde e Bijuteria, şi pe cele din spatele blocului şi lasă o mizerie de nedescris, folosesc cuvinte triviale, îşi fac nevoile fiziologice. Ei nu vorbesc normal, ci ţipă. Poliţia Locală a fost sesizată, dar nu a făcut nimic”, se arată în memoriul semnat de proprietarii de la C1, adresat autorităţilor şi remis şi redacţiei „Viaţa liberă”.

Cele afirmate de semnatari pot fi confirmate şi de gălăţenii care locuiesc pe străzile din apropiere şi care trec frecvent prin zona cu pricina.

„Sunt o gaşcă de golani care stau aici toată ziua şi toată noaptea. Şi lasă mizerie. Odată, la consignaţie, i-au luat unei fetiţe restul de pe tejghea. Dimineaţa, când fetele de la Bijuterie deschid magazinul, întâi trebuie să cureţe scările de dâre, coji, pahare şi sticle. Uitaţi-vă şi acum ce mizerie este!”, ne-a spus o gălăţeancă de pe Mihai Bravu.

Potrivit legii, consignaţia, care are toate avizele şi funcţionează în baza unui contract încheiat cu Primăria, nu poate fi desfiinţată şi mutată, chiar dacă în jurul ei se perpetuează o situaţie degradantă nu doar pentru zona cu pricina, dar şi pentru strada Domnească, în general. În aceste condiţii, oamenii care suferă de pe urma „parazitismului” greu de stârpit speră ca măcar instituţiile de ordine publică, cum ar fi Poliţia, sau Poliţia Locală, să ajungă mai des prin perimetru şi să aplice legea, şi pentru gunoaie, şi pentru cei care le lasă cu dărnicie şi nepăsare, în urmă.

Citit 5495 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Septembrie 2016 20:40

10 comentarii

 • postat de Anca
  Joi, 29 Septembrie 2016 16:47
  5.13.180.***
  Buna intrebarea ce e aia "consignație"!multi nu stiu si se pare că nici cel ce a scris articolul nu știe adevăratul sens !!!ar fi putut să îl numească magazin mixt non stop!!!!mai comentează o persoană facand reclama unui agent economic"billa"...Am trecut pe la "consignatia" respectivă și SERIOS are prețuri mai bune....a si tot respectivul a inteles ca sunt ambalaje de la mărfuri expirate!!!problema nu e "consignatia" care -persoana juridica fiind- își plătește taxele catre stat (cu tot ce include autorizații si salariile angajatilor) ci politia locala care e plătită din aceste taxe (banii noștri al tuturor)!!!!NU MAI DATI IN CAP unor oameni care încă mai pot să contribuie cu ceva la mersul bun al orașului!!!!!TREZITI-VA si nu mai bagati in seama toate epavele care miroase a naftalină si muncim cinci tineri ca să îi plătim o pensie....
  13
  11
  Raportează
 • postat de JR
  Joi, 29 Septembrie 2016 15:59
  82.78.124.***
  Acesta e un caz fericit, la strada mare - in celelate zone din oras, pe dupa blocuri, prin parcari, pe langa garaje, cum e? Plin de "maidanezi" cu fata umana, aurolaci, drogati. Politia nici nu trece prin zonele acestea, "patruleaza" pe marile bulevarde, in viteza masinii din dotare, unul cu ochii la trafic, celalalt in telefon. Cand stationeaza, nici unul nu urmareste ceva in exteriorul masinii, stau cu ochii in telefoane sau discuta intre ei,,,Probabil asteapta ziua de salariu, cu sporurile de hrana si haine...
  0
  15
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Joi, 29 Septembrie 2016 15:21
  79.116.106.***
  E simplu, Primaria poate sa rezilieze contractul oricand. Adica a putut sa-i demoleze pe cei de pe strada Traian si se impiedica de un chiosc amplasat pe domeniul public? Chiar ar trebui sa dispara aceste chioscuri insalubre si obligati toti sa respecte anumite conditii legate de aspect, inclusiv chioscurile vietii libere , majoritatea niste putregaiuri ruginite. Si mai trebuie sa si vrea cei din primarie!
  7
  14
  Raportează
 • postat de hehe
  Joi, 29 Septembrie 2016 12:50
  5.13.178.***
  Am trecut de cateva ori seara prin zona si confirm prezenta derbedeilor. Sunt f. multe situatii similare in Galati, din pacate politia prefera sa se aiba bine cu "baietii veseli".
  0
  22
  Raportează
 • postat de David
  Joi, 29 Septembrie 2016 09:24
  82.137.8.***
  Chioscurile sunt punctele de lucru a unor persoane juridice ! O persoana juridica nu poate fi asemanata cu o ,, bomba sociala ".Ea face parte din viata economica intr-o economie de piata .Mesajul trebuia adresat direct autoritatilor ce mentin linistea si ordinea publica ! Asa ar fi fost logic si la obiect !
  10
  23
  Raportează
 • postat de In orasul trist....
  Joi, 29 Septembrie 2016 08:35
  79.114.194.***
  Consignatiile nu sunt o necesitate , ci o COMODITATE pt unii! Mai sunt o sursa de evaziune fiscale, un loc unde se face bisnita (faceti o comparatie dintre preturile practicate de acea consignatie la care se face referire, si un supermarket, ,,billa” de exemplu care e mai aproape), sunt o potentiala sursa de imbolnavire, avand in vedere ca vand produse perisabile care nu sunt tinute in conditii tocmai normale!
  Daca autoritatile si-ar face treaba, CORECT, PE BUNE adica, ar putea da amenzi zilnice pt deranjarea ordinii publice, pentru mizeria lasata, pt vanzarea produselor expirate sau nepastrate in conditii corecte etc Dar Galatiul nu prea are autoritati, e plin de smenari, golani, betivi, puturosi, gunoaie ale societatii!


  P.S. Pentru VIATA LIBERA, schimbati oamenilor codurile alea CAPTCHA, ca dai sapte mii de refreshuri pana reusesti sa deslusesti ce scrie acolo!!
  I
  9
  31
  Raportează
 • postat de pepeman
  Joi, 29 Septembrie 2016 08:34
  213.177.6.***
  Şi poliţia ce-a declarat, de ce n-a reacţionat la sesizări? Aaaa, nu i-aţi întrebat... Bine, atunci eu zic să mutăm scările alea undeva prin 39, ăia-s obişnuiţi cu chilomanul.
  0
  18
  Raportează
 • postat de just me
  Joi, 29 Septembrie 2016 08:17
  194.105.20.***
  pretenasi, voi stiti ce e aia "consignatie".
  4
  17
  Raportează
 • postat de pachela
  Joi, 29 Septembrie 2016 08:11
  5.2.209.***
  Citez "Potrivit legii, consignația, care are toate avizele și funcționează în baza unui contract cu Primăria , nu poate fi desființată și mutata (...)" Care lege draga Viata Libera ? Legea 50/1991 ? Codul Civil ? Oferiti niste informații fara a le verifica sursele. Contractele de inchiriere cu primaria au perioada de valabilitate, au clauze de incetare si/sau reziliere ... Constructia in sine e provizorie, conf . Legii 50/1991.

  Hai sa nu mai facem din tantar armasar...
  4
  19
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 29 Septembrie 2016 07:35
  5.13.192.***
  Mai contează că nu poate dormi nu știu ce babă? Cum să ții așa ceva la câțiva metri de teatru, de exemplu? Dar cum să mai ții în picioare nenorocirile ălea de lângă Modern? În jurul lor sunt multe spații comerciale goale, chiriașii primăriei pot să-și ia bere la pet la orice oră de la un magazin civilizat, situat la parterul unui bloc. Căci ei sunt clienții dughenelor astea nenorocite, toți numai în centru stau în Galați, după cum bine se știe
  8
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.