Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
3 comentarii

Cele două case vechi de lângă Biblioteca judeţeană “V. A. Urechia” au dispărut! Au fost demolate, aşa cum de altfel fusese planificat: cea de la nr. 18 (în foto, înainte de demolare) şi sora sa geamănă, de la nr. 20. Nefiind case de patrimoniu, nu au beneficiat de vreo protecţie. De altfel, un cititor comenta nota în care deplângeam sărăcirea vechii străzi, prima vreodată pavată în Galaţi, la sfârşit de secol al XIX-lea, cu piatră cubică: cine ar plăti viaţa cuiva prins de prăbuşirea vreunui perete?

Acum, biblioteca a recâştigat în prestanţa arhitectonică (foto 1), însă, desigur, proprietarul terenului va ridica o altă construcţie. Nu cumva un bloc cu multe etaje? Nu, căci din 2015, regulamentul adoptat de Consiliul Local Galaţi nu permite aşa ceva, aflăm de la un specialist în domeniu, Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Din aceeaşi sursă aflăm un fapt îmbucurător: dacă în spate poate fi ridicată o construcţie modernă, la stradă există obligaţia refacerea faţadelor vechilor case, în locul celor dărâmate, a căror cărămidă era destul de fragilă de altfel. Comisia zonală a  monumentelor istorice nr. 1, cu sediul la Iaşi, nu va da avizul de construcţie pentru o nouă clădire care nu va respecta la stradă arhitectura originară. Deci, avem şi veşti bune.

Profesorul Valentin Bodea, care ne-a semnalat acum doi ani, în septembrie, că începuse jaful materialelor de construcţie din clădiri, făcut de hoţi anonimi, menţiona că imobilul de lângă bibliotecă, care apărea impozant, lângă biblioteca bombardată, într-o fotografie din 1917, fusese locuit acum un  veac de avocatul G. H. Macri, iar celălalt imobil a avut proprietari negustori greci. Firidele de la intrarea în ambele imobile şi o coloană cu capitel doric, stilizată, de la nr. 20, arată că proprietarii iniţiali au fost greci, spunea atunci profesorul.

Citit 3554 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Septembrie 2016 20:26

3 comentarii

 • postat de Tatu T Joi, 29 Septembrie 2016 19:32 89.137.231.*** Link la comentariu
  2
  4

  Zona protejata a fost si zona de vis-a-vis de Tinc, si tot s-a daramat, este teren viran acum acolo, zona protejata este si cea despre care se face vorbire. Nu se respecta legea. Cu asemenea "specialisti" la Directia de culte si patrimoniu, precum Marius Mitrof, specialist in exhibitii istorice, de panarama mai ales, si nu in materie de legislatie nu e de mirare ca s-a ajuns unde s-a ajuns. Stiti proverbul "cainii latra, caravana trece". Nimic nu se respecta, nimic nu se va face! Punkt! Doar demiterea unor astfel de "specialisti" va mai salva ce a mai ramas din centrul istoric, ca vai de el al targului!

  Raportează
 • postat de Kultul PersoNULităților Joi, 29 Septembrie 2016 17:20 81.12.150.*** Link la comentariu
  5
  4

  Pe banii CUI se va reconstrui ce s-a demolat abuziv? Pe banii NOȘTRI cumva? Că eu nu văd vreun privat să reconstruiască pe banii lui.
  Apropo, pe Traian (112) colț cu Eroilor, vizavi de fosta Faramacie Ținc (acum secție a Muzeului de Istorie), s-a demolat abuziv un imobil istoric.La acea vreme, încă de când s-a surpat primul perete (iulie 2012), Mitrof ne asigura la fel că se va reconstrui fațada, bla-bla....
  E bine la Cultură, salariul bun, locul călduț, șeful (Negoiță) mai mult plecat, eventual după sponsorizări pentru Express TV... nu-i așa?....

  Raportează
 • postat de harpon 7 Joi, 29 Septembrie 2016 15:36 92.82.217.*** Link la comentariu
  2
  9

  Este zonă protejată, era interzis să se demoleze.Faptul că se va reconstrui doar un zid care nu va avea nicio legătură cu restul clădirii, nu ne încălzește cu nimic, va fi inestetic. O bătaie de joc.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.