Pe strada Mihai Bravu, REABILITATĂ | Faţada imobilelor demolate va fi reprodusă identic

Pe strada Mihai Bravu, REABILITATĂ | Faţada imobilelor demolate va fi reprodusă identic
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cele două case vechi de lângă Biblioteca judeţeană “V. A. Urechia” au dispărut! Au fost demolate, aşa cum de altfel fusese planificat: cea de la nr. 18 (în foto, înainte de demolare) şi sora sa geamănă, de la nr. 20. Nefiind case de patrimoniu, nu au beneficiat de vreo protecţie. De altfel, un cititor comenta nota în care deplângeam sărăcirea vechii străzi, prima vreodată pavată în Galaţi, la sfârşit de secol al XIX-lea, cu piatră cubică: cine ar plăti viaţa cuiva prins de prăbuşirea vreunui perete?

Acum, biblioteca a recâştigat în prestanţa arhitectonică (foto 1), însă, desigur, proprietarul terenului va ridica o altă construcţie. Nu cumva un bloc cu multe etaje? Nu, căci din 2015, regulamentul adoptat de Consiliul Local Galaţi nu permite aşa ceva, aflăm de la un specialist în domeniu, Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Din aceeaşi sursă aflăm un fapt îmbucurător: dacă în spate poate fi ridicată o construcţie modernă, la stradă există obligaţia refacerea faţadelor vechilor case, în locul celor dărâmate, a căror cărămidă era destul de fragilă de altfel. Comisia zonală a  monumentelor istorice nr. 1, cu sediul la Iaşi, nu va da avizul de construcţie pentru o nouă clădire care nu va respecta la stradă arhitectura originară. Deci, avem şi veşti bune.

Profesorul Valentin Bodea, care ne-a semnalat acum doi ani, în septembrie, că începuse jaful materialelor de construcţie din clădiri, făcut de hoţi anonimi, menţiona că imobilul de lângă bibliotecă, care apărea impozant, lângă biblioteca bombardată, într-o fotografie din 1917, fusese locuit acum un  veac de avocatul G. H. Macri, iar celălalt imobil a avut proprietari negustori greci. Firidele de la intrarea în ambele imobile şi o coloană cu capitel doric, stilizată, de la nr. 20, arată că proprietarii iniţiali au fost greci, spunea atunci profesorul.

Citit 3780 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Septembrie 2016 20:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.