În România secolului XXI, civilizaţia a rămas încă pe la coada sapei pentru mulţi dintre locuitorii satelor. Şi nu pentru că oamenii nu şi-ar dori să trăiască mai bine, ci din cauza condiţiilor încremenite parcă într-un timp anacronic.
În unele aşezări din nordul judeţului nostru, seceta din ultimii ani a „ucis” nu numai „orice boare de vânt”, vorba poetului Labiş, ci a lăsat oamenii din câteva sate fără pic de apă. Lipsa apei, chiar dacă pare de neconceput pentru vremurile moderne, este o realitate gravă pe care gălăţenii ne-au tot semnalat-o la fiecare deplasare a noastră în nordul judeţului.
Există un adevărat pol al secetei, datorate nu numai naturii ci şi omului, în satele Bursucani (cu cătunul Zimbru) şi Lungeşti, sate aparţinătoare comunei gălăţene Bălăbăneşti.
Lichidul vital - pe cale de dispariţie
La ei acasă, la Bursucani, oameni nu s-au plâns că o duc greu cu sărăcia, sau că i-a afectat criza despre care se tot vorbeşte, ci că duc dorul lichidului vital, apa.
„În general, ne descurcăm cum putem, ne-a spus doamna I. Frunză, din Bursucani. E frumos la noi în sat şi ne place aici pentru că aici trăim din tată în fiu. Problema noastră este lipsa apei. Unele fântâni au secat, ciuturile în curând vor scoate nămol, iar instalaţiile de apă potabilă nu au ajuns încă la noi...”
„Lipsa apei este marea problemă a locuitorilor din Bursucani, ne-a spus şi Dumitru Prisecaru, fiu al satului, aflat în vizită la părinţi. Eu nu locuiesc în sat, dar vin adeseori la părinţi şi mă îngrozeşte faptul că nu au apă. Trăim totuşi în secolul XXI şi de ani de zile se tot vorbeşte despre modernizare, despre accesul oamenilor la o viaţă mai bună, mai civilizată. Să nu ai apă să te speli sau să adapi un animal pe care îl creşti în curte, mi se pare inuman şi nedemn de veacul în care trăim...”
La vecini se poate
Cât îi priveşte pe vecinii din comuna Rădeşti, aşezare care până acum patru ani a aparţinut de comuna Bălăbăneşti, acolo viaţa arată deja altfel.
„De patru ani, de când ne-am separat de comuna Bălăbăneşti, actualul primar a reuşit să asfalteze, să ne scoată din noroiul care trona pe toate drumurile, ne-a spus doamna Mărioara Lungu, din comuna Rădeşti. Acum avem în sat şi stradă şi apă curentă, ne-a făcut pod, avem piaţă... S-au îmbunătăţit mult condiţiile de trai la noi în comună şi asta s-a întâmplat doar în ultimii patru ani”.
Poate că ceva adevăr există şi în zicala aceea cu omul care sfinţeşte locul. Altfel cum s-ar putea explica condiţii diferite de trai la o aruncătură de băţ între o aşezare şi alta?
Speranţe pentru la toamnă
Despre problema apei în satele din nordul judeţului nostru am tot scris, dar lucrurile au rămas, de ani buni, în acelaşi stadiu. „Sperăm ca până în toamnă să rezolvăm problema apei în satul Bursucani, inclusiv în cătunul Zimbru, ne-a spus Dorin Codreanu, primarul comunei Bălăbăneşti. Problema este a banilor, fiindcă proiectul pe care îl avem cuprinde şi satul Lungeşti...”
Primarul Dorin Codreanu ne-a confirmat că pentru acest proiect demarat încă din decembrie 2006 - dar care a stat în „stand-by” tot de atunci! - s-a organizat licitaţia şi s-au alocat, în această primă parte a anului financiar, doar 330.000 lei (3,3 miliarde lei vechi). Întregul proiect însă - care cuprinde şi lucrările de aducţiune a apei în satul Lungeşti - are nevoie de 2,1 milioane lei (21 miliarde lei vechi).
„Cu suma primită, mare lucru nu putem face, a continuat interlocutorul. Vom realiza aducţiunea de 400 de metri, situată între Bursucani şi Zimbru, plus 7,5 kilometri de conducte pentru cele două aşezări. Sperăm că vom primi banii, pentru ca în toamnă măcar în aceste două aşezări să realizăm alimentarea cu apă potabilă...”
Este foarte adevărat că, la nivelul întregului judeţ, sunt multe problemele legate de modernizarea unor aşezări. Ştim că e nevoie de şoşele, e nevoie de staţii de depozitarea a gunoiului menajer, dar să nu ai apă, în 2009, ni se pare sub limita umanului. Inclusiv pe fondul secetei care ne dă târcoale în ultimii ani, problema rezolvării apei potabile în toate aşezările din zona rurală trebuie urgent rezolvată.
Consiliul Judeţean Galaţi trebuie să privească în perspectivă şi să vină cu programe dinamice în aceste zone. Orice comunitate are nevoie mai întâi de apă. Apa este prima condiţie a civilizaţiei. Dacă vrem să fim civilizaţi.