Protest pentru salarii | Poştaşii din nordul judeţului au întrerupt lucrul

Protest pentru salarii | Poştaşii din nordul judeţului au întrerupt lucrul
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Angajaţii au refuzat să mai distribuie corespondenţa, pensiile şi ajutoarele sociale, în semn de protest faţă de suma "total nesatisfăcătoare" cu care compania acceptă să le majoreze salariile

Angajaţii Poştei rurale din nordul judeţului Galaţi, zona Tecuci, au refuzat să mai lucreze joi, în semn de protest faţă de contraoferta considerată total nesatisfăcătoare de către sindicalişti, a conducerii companiei Poşta Română, de majorare a salariilor. În consecinţă, ieri dimineaţă, între orele 9,00 şi 10,00, toţi angajaţii Poştei rurale din judeţ au întrerupt lucrul. După ora 10,00, cei din zona Galaţi au reînceput activitatea, dar cei din zona Tecuci au refuzat să mai plece pe teren.

Protestele poştaşilor au început în cursul acestei luni, cu pichetări în mai multe judeţe, printre care şi în Galaţi, în faţa Prefecturii. Una dintre principalele lor revendicări viza majorarea cu 200 de lei net a salariilor. Miercuri, 26 octombrie, în faţa sediului central al Poştei Române, a avut loc un protest al liderilor de sindicat ai poştaşilor din toate judeţele, după ce conducerea companiei a anunţat că nu sunt bani pentru majorări. Au urmat negocieri, iar în cele din urmă contraoferta conducerii a fost să se acorde o creştere salarială de 68 de lei net, în medie. Această ofertă a fost considerată total nesatisfăcătoare, sindicaliştii fiind de acord să-şi coboare revendicările până la un minim de 100 de lei net. Negocierile vor continua, dar până se va ajunge la un punct de vedere comun, este posibil ca protestele poştaşilor din ţară să continue.

"Chiar nu este în regulă"

„Conducerea companiei a propus o creştere, în medie, de 68 de lei net pe salariat”, a declarat pentru „Viaţa liberă” liderul sindicatului gălăţean din Poşta Română, Adrian Tatu, continuând: „Asta ar însemna ca angajaţii cu salariile cele mai mici să primească mai mult, iar un salariat cu 1.400 de lei net să primească o majorare de 40 de lei. Sindicatul a respins propunerea, iar la ora actuală, salariaţii din ţară îşi arată nemulţumirea în diferite feluri. Colegii de la Poşta Rurală din Tecuci au refuzat să lucreze şi n-au mai plecat în cursă. Toată Poşta rurală din judeţul Galaţi a oprit munca între orele 8,00 şi 10,00, dar numai cei din zona Tecuci au refuzat să mai lucreze şi după aceea”.

„Noi am cerut o creştere de 200 de lei brut, ceea ce ar însemna 140 de lei net. Măcar 100 de lei să rămână net, până la o anumită clasă salarială, adică până la gradul de diriginte. Astăzi s-a discutat împărţirea celor 68 de lei net, gradual, pe funcţii: pentru factorul poştal, agentul poştal, oficiant, şofer, mânuitor de valori, cartator, deci pentru funcţiile de jos. Dar unui salariat care este în Poştă de 10-15 ani şi care este văzut ca un necalificat în momentul acesta i se dau 40 de lei. Chiar nu e în regulă”, a mai spus Adrian Tatu.

Apelul pensionarilor

Conducerea filialei Galaţi a sindicatului din Poşta Română, la fel ca toate filialele din ţară, a primit, ieri, o scrisoare semnată de preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali, Matei Brătianu, care anunţa că o organizaţie a pensionarilor a făcut apel la poştaşi să nu-i lase fără bani. Iată textul integral: „Dragi colegi, am primit din partea Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor rugămintea de a încerca să convingem factorii poştali să distribuie astăzi pensiile, pentru a nu-i lăsa pe pensionari fără bani până luni. Unele direcţii judeţene de muncă din ţară au semnalat dificultăţile cu care se confruntă beneficiarii ajutoarelor sociale. Astăzi este ultima zi de distribuire a pensiilor. Revolta şi protestul salariaţilor sunt îndreptate împotriva conducerii CN Poşta Română, care îşi bate joc de propriii salariaţi, şi nu împotriva unor categorii sociale la fel de năpăstuite ca şi majoritatea salariaţilor din Poşta Română. De aceea, vă rog să faceţi tot posibilul pentru ca astăzi să fie duse fie şi numai pensiile şi ajutoarele sociale celor care le aşteaptă, aşa cum membrii noştri aşteaptă majorarea salarială cu care îi amăgeşte de opt luni conducerea CNPR. Şi, evident, dată fiind scârba şi revolta salariaţilor, le vom respecta decizia, în situaţia în care sunt decişi să continue protestul, încercând în continuare să obţinem rezolvarea revendicării lor”.

La ora actuală, peste 13.600 de salariaţi din Poşta Română, adică mai mult de jumătate, au salariul net lunar sub 1.100 de lei, iar 6.700 câştigă lunar între 1.200 şi 1.400 de lei - bani în mână.

Citit 2221 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.